MENU

19 octubre, 2017 Comentaris (1) Visualitzacions: 2414 Cinema Lluís Simon

Títol
Mother!

Director
Darren Aronofsky

Actors
Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris i Michelle Pfeiffer




Més enllà de la crua alegoria sobre el canvi climàtic i tots els altres desastres medioambientals que us pugueu imaginar, Aronofski dissenya el guió i el film com una vertadera pel·lícula de terror

Puntuació

9

‘Mother!’, la catarsi

L’Arbre generós (The giving tree) és un conte de Shel Silverstein del 1964, molt popular arreu i sobretot als EUA. Un nen estableix una relació d’amistat amb un abre i aquest li regala tot el que té, cada vegada més. I ho fa només perquè el seu amic sigui feliç, fins i tot li lliura el tronc i les branques. És una faula clàssica per als més petits sobre com l’home acaba abusant de la mare natura.

La faula de Mother!, en canvi, no és apta per a tots els públics. Darren Aronofski s’inspira en la surrealista El ángel exterminador de Luis Buñuel (1962), en què una colla de convidats que no se sap d’on venen acaben tancats en una gran mansió. La idea li serveix per exposar a la seva manera què està passant actualment a la Terra. I ho fa amb un estil cruent que no deixa indiferent a ningú.

En els últims 25 minuts, els més intensos que he vist en els últims temps en una sala de cinema, es documenten TOTS els horrors del nostre món amb la mare ─impressionant Jennifer Lawrence─ atrapada al mig d’un crescendo difícil d’oblidar. La protagonista, amb una impotència visceral, veurà que el fruit de la seva natura, el fill que porta a dins, acaba sent presa de la golafreria insaciable dels humans.

Més enllà de la crua al·legoria sobre el canvi climàtic i tots els altres desastres mediambientals que us pugueu imaginar, Aronofski dissenya el guió i el film com una vertadera pel·lícula de terror, a l’estil de la pertorbadora Black Swan. I ho fa usant recursos ben coneguts, com el d’una gran casa victoriana enmig del no res, o la tradicional home invasion, amb uns pèrfids Ed Harris i Michelle Pfeiffer com a missatgers de l’horror que vindrà.

El film és ambiciós no en la seva producció, sinó en el plantejament, absolutament radical. El narrador és la mare, que va amunt i avall amb un neguit angoixant. Nosaltres, a la butaca, caiem en el pou a la mateixa velocitat que ho fa ella. La sensació de rebuig de molts crítics i espectadors és comprensible perquè ningú té temps d’assimilar les qüestions que es plantegen.

En una segona revisió la lògica cau, en algun moment, pel seu propi pes. Les tragèdies a gran escala, digueu-ne huracà o incendi, ens arriben per la televisió o per les xarxes socials, però no som capaços d’absorbir-les. En canvi, si un convidat maleducat entra a casa, es posa a fumar i fa malbé la catifa, sí que ens afecta i ens posa de mala llet. Es poden reduir tots els esdeveniments o tragèdies globals a escala humana, dins una mansió, usant el gènere de terror? Aquesta és la qüestió. Aquesta és la catarsi.

Mother! provoca moltes més interpretacions i discussions quan surts de la sala. Hi ha elements bíblics (Caïm i Abel, el jardí de l’Edèn), perquè Aronofski n’és un apassionat. Ni en tota una tesi doctoral, però, seria capaç d’endevinar el rol de Javier Bardem. Qui és realment? Déu? El diable? La humanitat sencera? El mateix director?

Puntuacio

9

Més enllà de la crua alegoria sobre el canvi climàtic i tots els altres desastres medioambientals que us pugueu imaginar, Aronofski dissenya el guió i el film com una vertadera pel·lícula de terror

Títol
Mother!

Director
Darren Aronofsky

Actors
Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris i Michelle Pfeiffer




Un comentari a ‘Mother!’, la catarsi

  1. […] quan vaig al cinema intento no llegir res de la pel·lícula escollida, així ho he fet amb Mother! de Darren Aronofsky i amb El sacrificio de un ciervo sagrado, amb un resultat molt positiu perquè, […]