MENU

18 juny, 2010 Comentaris (2) Visualitzacions: 1870 Cinema Jordi Camps

Fa 50 anys, Alfred Hitchcock va sacsejar les platees dels cinemes amb la que, amb el temps, s’ha considerat no només una de les millors pel·lícules de terror de la història, sinó també una autèntica obra mestra de la història del cinema. Parlem de Psicosi (1960), per si no ho sabíeu. I com a tota …

La dutxa (50è aniversari)

Fa 50 anys, Alfred Hitchcock va sacsejar les platees dels cinemes amb la que, amb el temps, s’ha considerat no només una de les millors pel·lícules de terror de la història, sinó també una autèntica obra mestra de la història del cinema. Parlem de Psicosi (1960), per si no ho sabíeu. I com a tota obra mestra, sempre hi ha una escena o fotograma icònic que la identifica, en aquest cas no és altra que la celebrada seqüència de la dutxa en què la protagonista (Janet Leigh) és assassinada brutalment a ganivetades.

És l’escena central de la pel·lícula, i com a tal ha donat lloc a nombrosos mites i llegendes (urbanes, la majoria). La Viquipèdia ens informa que es va rodar entre el 17 i el 23 de desembre de 1959. L’escena transcorre en 3 minuts, es compon entre 71 i 78 angles de càmera (que la xifra encara avui dia no sigui exacte nosaltres tampoc ho entenem, però no ens posarem ara a analitzar-les) i inclou 50 plans, curts i units en un muntatge trepidant, estudiat fins a la sacietat en les escoles de cinematografia.

Pel que fa a les llegendes (recordem, la majoria urbanes), hi ha des de la que assegura que el director va fer servir una doble i no pas a Janet Leigh per a la famosa escena (desmentit per ella mateixa en entrevistes posteriors), fins a una altra que atribueix la realització de l’esmentada seqüència a Saul Bass, el mític dissenyador gràfic dels títols de crèdit d’aquest film i de molts altres de la filmografia de l’anomenat mestre del suspens (però hi ha algú realment que es cregui que l’ego de Hitchcock ho hauria permès…?!).

Quant a traumes, com les seqüeles emocionals que ha causat Tiburón i la por de banyar-nos mar endins sense poder parar d’imaginar que potser hi ha algun esqual afamat disposat a queixalar-nos en qualsevol moment, són molts els que per culpa de Psicosi senten encara alguna esgarrifança quan es renten en una dutxa amb cortines (cosa que mai no li agrairan prou els fabricants de mampares de bany). Davant aquesta por irracional, es diu que Hitchcock, del munt de cartes que va rebre, en va contestar una a una dona que estava molt preocupada perquè la seva filla no es volia dutxar més… a la qual el nostre estimat i rabassut director no va dubtar de recomanar-li que la portés, doncs, a la tintoreria.

Com que un servidor no fa cas a d’aquesta mena de recomanacions sarcàstiques, sóc dels que al seu dia va preferir optar per exorcitzar irracionals pors juvenils i vaig comprar una preuada cortina de bany de disseny que incorpora una ombra impresa de l’àvia més killer que mai hem vist en una pantalla armada amb el seu inconfusible ganivet de pam i mig. I així, de passada, cada matí quan em dutxo faig el meu petit homenatge a una de les meves pel·lícules preferides.

Fa 50 anys, Alfred Hitchcock va sacsejar les platees dels cinemes amb la que, amb el temps, s’ha considerat no només una de les millors pel·lícules de terror de la història, sinó també una autèntica obra mestra de la història del cinema. Parlem de Psicosi (1960), per si no ho sabíeu. I com a tota …

2 comentaris to La dutxa (50è aniversari)

  1. Anonymous ha dit:

    El que potser hauria de recordar aquest membre dels Maleïts Bastards és el fet que el primer en comprar la cortina de bany de disseny va ser UN SERVIDOR i que, després de veure-la a casa meva, va anar ràpidament a compar-la. Hauríem de ser una mica més rigorosos a l'hora de donar informacions d' aquesta importància en articles com aquest que, tot i que són excel.lents, no diuen tota la veritat.Víctor G.

  2. Sílvia ha dit:

    Ara faré enfadar els de la generació dels 70, que ho tenen tot copat (fins i tot els anuncis de la TV, on tothom té menys de 40 anys, fins i tot les cremes antiarrugues les anuncien noies que encara no tenen arrugues): fa 50 anys tot es feia millor, començant per pel·lícules que 50 anys més tard encara generen converses i polèmiques i homenatges, i els nascuts a les darreries de la dècada dels 50 en donem fe amb les nostres personalitats riques en matisos i una rebel·lia autèntica (no com altres ;-P)PD: La meva dutxa també té cortina, però gens carismàtica, amb ninotets de colors.