MENU

17 setembre, 2010 Comentaris tancats a Rèquiem dels víkings financers Visualitzacions: 1256 Cinema Jordi Camps

Què passa quan un país sencer es queda en números vermells? Com ho afronten els ciutadans? I quines mesures prenen alguns dels màxims responsables d’aquesta situació? Aquesta és la tesi que vertebra i respon el cineasta Helgi Felixson a través de God bless Iceland, a través del qual apropa els espectadors a la crua realitat …

Rèquiem dels víkings financers

Què passa quan un país sencer es queda en números vermells? Com ho afronten els ciutadans? I quines mesures prenen alguns dels màxims responsables d’aquesta situació? Aquesta és la tesi que vertebra i respon el cineasta Helgi Felixson a través de God bless Iceland, a través del qual apropa els espectadors a la crua realitat a què s’ha vist abocat recentment un dels països més pròspers del món, Islàndia.

El fet que el documental se centri en el cas d’Islàndia i el seu particular corralito encara fa més crua la metàfora sobre la crisi global i l’irremeiable procés de fallida del capitalisme. Narrada en to de rèquiem –potenciat per molts silencis i una banda sonora que evoca sovint la tragèdia–, God bless Iceland mostra el dia a dia i les preocupacions de persones que han participat en les manifestacions de Reykjavík, totes plenes d’incertesa i profundament decebudes amb un sistema que va permetre que la seva economia creixés a base d’operacions d’alt risc. El mosaic d’impressions, però, no es limita a la gent corrent que són testimonis en primera persona de la pressió econòmica que de cop i volta els ha portat a una situació de ruïna, sinó també per enriquir el discurs el director entrevista personatges tan rellevants com Geir H. Haarde, primer ministre en el moment de la fallida; Bjarni Armannsson, considerat l’arquitecte del sistema bancari islandès, i Björgolfur Thor, expropietari del banc Landsbanki, el més antic de la història d’Islàndia, que va fer fallida el 2008.

El film transcorre des de l’anunci de la fallida bancarrota dels tres bancs més importants del país –la tardor del 2008– fins a les eleccions del maig del 2009, a més de la dimissió dels líders bancaris i governamentals després d’una gran pressió popular. També mostra aquesta crisi financera i les vides d’aquells a qui més ha afectat, i destaca perquè tracta sobre la pèrdua de la identitat d’un país.

Si us interessa el film, encara es projecta dins el cicle El Documental del Mes, que es fa a moltes poblacions arreu de Catalunya i les Balears.

Què passa quan un país sencer es queda en números vermells? Com ho afronten els ciutadans? I quines mesures prenen alguns dels màxims responsables d’aquesta situació? Aquesta és la tesi que vertebra i respon el cineasta Helgi Felixson a través de God bless Iceland, a través del qual apropa els espectadors a la crua realitat …

Comments are closed.