MENU

1 octubre, 2010 Comentaris tancats a Quan vindrà Superman? Visualitzacions: 906 Cinema Víctor Gonzàlez

Durant el festival de cinema de Los Angeles aquest passat mes d’agost la indústria cinematogràfica de Hollywood ha posat sobre la taula tres caixes de trons que ens poden ajudar a veure cap a on poden anar els trets del món de la gran pantalla els pròxims anys. Primera caixa de trons, les pel·lícules en …

Quan vindrà Superman?

Durant el festival de cinema de Los Angeles aquest passat mes d’agost la indústria cinematogràfica de Hollywood ha posat sobre la taula tres caixes de trons que ens poden ajudar a veure cap a on poden anar els trets del món de la gran pantalla els pròxims anys. Primera caixa de trons, les pel·lícules en 3D no acaben de funcionar, són cares de fer i l’espectador ha començat ràpidament a perdre-hi l’interès. Segona caixa de trons, els films basats en best-sellers són una garantia per emplenar les sales, sobretot quan hi ha vampirs adolescents pel mig (com la saga Crepúsculo). Tercera caixa de trons, el documental, si toca temes socials, sempre dóna bons resultats.

Waiting for Superman, el nou documental de Davis Guggenheim, director de l’aclamada Una verdad incómoda (2006) no només ha guanyat el premi del públic al festival de Sundance del 2010, sinó que també ha remogut les consciències de crítics, productors i periodistes de la ciutat californiana. Com és possible que la primera potència econòmica mundial tingui un dels nivells educatius més mediocres del món industrialitzat? Quines són les raons per les quals a les aules nord-americanes falten materials d’aprenentatge, professors qualificats i recursos educatius bàsics? Per què assistir a una escola o a una altra pot decidir el futur laboral d’un nen americà?

El director segueix la vida de cinc estudiants d’institut de diferents punts del país amb pocs recursos econòmics que lluiten per entrar, mitjançant un sorteig, en una charter school (escoles que, tot i rebre diners de l’Estat, no estan sotmeses a les directrius del sistema públic i que basen el seu èxit en l’excel·lència acadèmica dels seus alumnes). L’altra opció, si no es té ni sort ni diners, serà l’escola pública, amb aules massificades, professors desmotivats i una jungla burocràtica asfixiant i destructiva.

Waiting for Superman és un relat contundent de com l’ensenyament públic als Estats Units ha derivat cap a terrenys gairebé apocalíptics des dels anys setanta. Les diverses crisis financeres, la guerra contra el comunisme, primer, i del terrorisme després i la deixadesa de les institucions ha portat al país americà a un laberint que, de moment, sembla que no té sortida. Ara mateix, amb les contínues retallades pressupostàries, una gran part de la població ja no pot accedir a un sistema educatiu de qualitat que els permeti somiar un futur esperançador.

El documental fa una crida per canviar radicalment les institucions públiques educatives per fer-les més competitives i, a la vegada, més igualitàries. Si no s’actua amb rapidesa, la caixa de trons pot explotar en qualsevol moment deixant els nens en mans d’algun superheroi com Superman que els rescati del desastre. La pregunta del milió és quan vindrà Superman. Si és que realment ve.

Durant el festival de cinema de Los Angeles aquest passat mes d’agost la indústria cinematogràfica de Hollywood ha posat sobre la taula tres caixes de trons que ens poden ajudar a veure cap a on poden anar els trets del món de la gran pantalla els pròxims anys. Primera caixa de trons, les pel·lícules en …

Comments are closed.