MENU

5 novembre, 2010 Comentaris tancats a El cas Pinochet Visualitzacions: 982 Cinema Jordi Camps

Per a tots aquells que no en van tenir prou amb l’extraordinari documental El caso Pinochet, de Patricio Guzmán, per saber com va anar un dels processos judicials més destacats del segle XX, el Documental del Mes proposa un no menys introspectiu treball documental sobre el tema amb El juez y el general, dirigit per …

El cas Pinochet

Per a tots aquells que no en van tenir prou amb l’extraordinari documental El caso Pinochet, de Patricio Guzmán, per saber com va anar un dels processos judicials més destacats del segle XX, el Documental del Mes proposa un no menys introspectiu treball documental sobre el tema amb El juez y el general, dirigit per Patricio Lanfranco i Elizabeth Farnsworth. I de fet, què millor que disposar del testimoni en primera persona del mateix jutge que va aconseguir processar Pinochet per esbossar un complementari retrat d’una de les dictadures més vergonyants dels darrers temps.

De tot això i més tracta El juez i el general, documental nominat als premis Emmy 2009, que relata la història d’aquesta investigació des de la primera querella que Eduardo Contreras, advocat dels familiars de les víctimes, va presentar contra el dictador xilè el gener del 1998, fins a l’arrest domiciliari que Juan Guzmán va ordenar el desembre del 2004 i els diversos processos judicials oberts contra l’exdictador i nombrosos oficials del seu govern en els anys posteriors. El resultat, a banda del relat minuciós de la investigació, destaca per l’acurada anàlisi que es fa no només dels horrors de la dictadura sinó de la mateixa societat xilena. També és interessant i colpidora la revelació personal del jutge Guzmán, que a mesura que avança la investigació es veu obligat a enfrontar-se a la seva pròpia ideologia(recordem que, políticament conservador, Juan Guzmán reconeix haver celebrat el cop d’estat de Pinochet que va enderrocar al president Allende).

Durant aquest viatge en què es van seguint les investigacions del jutge Guzmán desenterrant les restes de les víctimes en antigues mines o al fons del mar, o reconstruint els crims comesos al costat de familiars d’assassinats, un esdevé testimoni dels horrors comesos per la humanitat i fins a quin punt intolerable pot arribar la maldat. Només cal presenciar l’entrevista a un dels torturadors del règim, ara empresonat, explicant sense cap mena de remordiment –i amb tota mena de detalls– com exercia els seus mètodes per aplicar dolor a les seves víctimes. Aleshores és quan un no té cap mena de dubte que la realitat sempre supera la ficció.

Per a tots aquells que no en van tenir prou amb l’extraordinari documental El caso Pinochet, de Patricio Guzmán, per saber com va anar un dels processos judicials més destacats del segle XX, el Documental del Mes proposa un no menys introspectiu treball documental sobre el tema amb El juez y el general, dirigit per …

Comments are closed.