MENU

17 gener, 2011 Comentaris tancats a «Exit through the gift shop». La darrera gran sorpresa de Banksy. Visualitzacions: 942 Cinema Jordi Dorca

Si haguéssim d’explicar en poques paraules l’argument d’Exit through the gift shop segurament diríem que és un documental que narra la història de Thierry Guetta, un francès resident a Los Angeles, obsessionat per gravar-ho tot amb la seva càmera de vídeo. Aquesta obsessió li permet entrar al món de l’street art, i conèixer l’artista urbà …

«Exit through the gift shop». La darrera gran sorpresa de Banksy.

Si haguéssim d’explicar en poques paraules l’argument d’Exit through the gift shop segurament diríem que és un documental que narra la història de Thierry Guetta, un francès resident a Los Angeles, obsessionat per gravar-ho tot amb la seva càmera de vídeo. Aquesta obsessió li permet entrar al món de l’street art, i conèixer l’artista urbà més famós de la història, Banksy, que a poc a poc va prenent protagonisme en el documental, explicant accions com ara el conegut fet d’instal·lar un pres de Guantánamo a Disneyland. Però només dient això segurament explicaríem el 10% de la pel·lícula. El cert és que després d’accions com ara la de Disneyland, la col·locació d’obres sense autorització a la Tate Modern, al MOMA de Nova York, al Metropolitan o al Louvre, els seus grafits al mur de Palestina o la darrera acció als crèdits dels Simpsons, pocs ens podíem esperar que Banksy també ens captivés com a documentalista.

El documental és, en general, una reflexió de què és l’art. “L’art és una broma?”, es pregunta en algun moment; en alguns casos sí i possiblement algú pensi que aquest documental també ho és. Durant tot el documental es plantegen molts dubtes sobre què és realitat i què és ficció i a vegades dubtes si en realitat allò que veiem és un mockumentary –aquest gènere que aprofita la tècnica del documental per fer una crítica irònica del tema que tracta–. No ho sabem del cert, però segurament aquests dubtes són alguns dels motius pels quals és tan interessant Exit through the gift shop.

Un altre dels aspectes interessants del documental, és que en si mateix és un film sobre com es crea un documental, però també com es crea una obra, com es difon de manera viral, com es crea un artista (mediàtic), com es crea un públic i com es crea un grup immens de papanates que segueixen una obra o un artista sense el més mínim coneixement del que veuen i admiren.

Banksy és un artista en majúscules i, si realment ell és autor d’aquest documental, un documentalista en majúscules. Si l’art és posar quelcom entre tu i la posteritat, a fe de Déu que Banksy, amb les seves obres i amb aquest documental, provocador, subversiu, sorprenent i inesperat, ho ha aconseguit.

Si haguéssim d’explicar en poques paraules l’argument d’Exit through the gift shop segurament diríem que és un documental que narra la història de Thierry Guetta, un francès resident a Los Angeles, obsessionat per gravar-ho tot amb la seva càmera de vídeo. Aquesta obsessió li permet entrar al món de l’street art, i conèixer l’artista urbà …

Comments are closed.