MENU

21 gener, 2011 Comentaris (1) Visualitzacions: 1402 Cinema Víctor Gonzàlez

Quan tenia 6 anys, el 13 de novembre del 1985, Iván Guarnizo va perdre la seva germana Carolina, de 24 anys, al poble d’Armero, a causa de la brutal erupció del volcà Nevado del Ruiz, a Colòmbia. La tragèdia va matar més de 25.000 habitants i va deixar el país en estat de xoc. La …

El documental de la tragèdia d'Armero

Carolina

Quan tenia 6 anys, el 13 de novembre del 1985, Iván Guarnizo va perdre la seva germana Carolina, de 24 anys, al poble d’Armero, a causa de la brutal erupció del volcà Nevado del Ruiz, a Colòmbia. La tragèdia va matar més de 25.000 habitants i va deixar el país en estat de xoc. La Carolina havia estat rodant un documental en súper 8 juntament amb un equip de dos anglesos a la zona. El 30 d’octubre ells van tornar a la Gran Bretanya amb un munt d’imatges sense editar mentre que ella va optar per quedar-se uns vint dies més amb el seu marit, de vacances. L’11 de novembre l’Iván i la seva família van tornar a Bogotà des d’Armero. Dos dies després s’anunciava la devastació de la zona a tots els mitjans de comunicació. La Carolina i el seu marit havien desaparegut amb la resta de milers de víctimes del volcà.

Iván Guarnizo és ara, com la seva germana, cineasta. Acaba de fer un documental –en fase de postproducció– sobre la Carolina i els seus últims dies. A casa de l’Ivan hi havia una còpia del documental de la Carolina sense editar, en VHS. Passa el temps i rebuscant entre papers, troba una foto que el fa sospitar d’una possible relació secreta entre ella i un dels anglesos. Intrigat, es posa en contacte amb un d’ells, l’Ian, a través d’internet.

La Carolina i l´Ian

L’Ian li diu que té un munt d’hores de material del film del 1985 que mai no ha vist la seva família. En moltes ocasions, a les imatges que ara pot veure l’Iván, es veu clarament que la Carolina era amant de l’Ian, l’amor de la seva vida. L’Iván en vol saber més, manté llargues converses amb l’Ian i, tot pelant la ceba, intueix que el marit de la Carolina es va assabentar de la relació a Armero. Com havien passat aquells últims dies? Va haver-hi alguna mena de reconciliació? O havia decidit tornar a Anglaterra amb l’Ian? Iván Guarnizo vol conèixer qui era realment la seva germana. Per fer-ho, utilitza material de tota mena, súper 8, 16 i 35 mil·límetres, VHS, imatges digitals, noticiaris de l’època i moltes fotografies. En total, 80 hores de filmacions amb uns suports que mostren la seva particular parcel·la de realitat.

Agraïm de tot cor que l’Iván s’hagi posat en contacte amb els Maleïts Bastards per explicar-nos el procés de creació del seu documental. Continuarem informant d’aquest captivador projecte cinematogràfic.

Bloc del Documental

Quan tenia 6 anys, el 13 de novembre del 1985, Iván Guarnizo va perdre la seva germana Carolina, de 24 anys, al poble d’Armero, a causa de la brutal erupció del volcà Nevado del Ruiz, a Colòmbia. La tragèdia va matar més de 25.000 habitants i va deixar el país en estat de xoc. La …

Un comentari a El documental de la tragèdia d'Armero

  1. […] Leer la reseña en El Punt Etiquetado:Armero, Ivan Guarnizo, prensa Posted in: Noticias ← Novedades del documental “Mar de silencio y soledad” LikeBe the first to like this post. Be the first to start a conversation […]