MENU

26 gener, 2011 Comentaris tancats a Entre reis i informàtics Visualitzacions: 1548 Cinema Xavier Roca

Si la cerimònia d’entrega dels Globus d’Or va començar a deixar clar que aquest era l’any de David Fincher i la seva La red social –la controvertida crònica del naixement de Facebook–, les nominacions als Oscar poden consolidar aquesta tendència. La pel·lícula, de tota manera, va al darrere en quantitat de nominacions –vuit– de les …

Entre reis i informàtics

Si la cerimònia d’entrega dels Globus d’Or va començar a deixar clar que aquest era l’any de David Fincher i la seva La red social –la controvertida crònica del naixement de Facebook–, les nominacions als Oscar poden consolidar aquesta tendència. La pel·lícula, de tota manera, va al darrere en quantitat de nominacions –vuit– de les altres dues favorites, El discurs del rei –amb dotze– i el western dels germans Coen Valor de ley –amb deu–, que acumulen més candidatures gràcies a les seves ambientacions d’època –que afavoreixen els premis de vestuari– i al fet de tenir interpretacions femenines de més pes. La pel·lícula de ciència-ficció Origen té també vuit nominacions, algunes tan tècniques com ara muntatge de so, mescla de so o efectes visuals.

En la breu cerimònia que va tenir lloc ahir a la seu de l’Acadèmia de Hollywood, a Beverly Hills –i que va tenir com a presentadors Tom Sherak, president de l’organització, i l’actriu Mo’Nique, premiada per Precious– es va saber també que Biutiful –el drama d’Alejandro González Iñárritu rodat a Barcelona– aspira a dues estatuetes: al millor actor protagonista, Javier Bardem –que és candidat per tercera vegada–, i a la millor pel·lícula en llengua estrangera, com a representant de Mèxic.

En canvi, la pel·lícula escollida per l’Acadèmia del Cinema Espanyol, También la lluvia, no ha aconseguit ser nominada. També han aconseguit unes quantes nominacions títols com ara The fighter (set), 127 horas (sis), Cisne negro (cinc) i Toy Story 3 (cinc); la representació del cinema indie va aquest any a càrrec de Los chicos están bien i Winter’s bone (amb un total de quatre nominacions cadascuna).

Els rivals de Bardem en la categoria de millor actor seran el gran favorit Colin Firth –que ja va ser nominat l’any passat per Un hombre soltero–, Jeff Bridges –guanyador de l’any passat per Corazón rebelde, la qual cosa li pot restar punts; curiosament, gràcies al mateix personatge, John Wayne va guanyar l’Oscar el 1970–, Jesse Eisenberg i James Franco, presentador de la gala. Les actrius nominades són Nicole Kidman, Michelle Williams, Natalie Portman, Annette Benning i Jennifer Lawrence.

MILLOR PEL·LÍCULA

MILLOR DIRECTOR

MILLOR ACTOR PROTAGONISTA

Cisne negro, de Mike Medavoy, Brian Oliver i Scott Franklin.The fighter, de David Hoberman, Todd Lieberman i Mark Wahlberg.Origen, d’Emma Thomas i Christopher Nolan.Los chicos están bién, de Gary Gilbert, Jeffrey Levy-Hinte i Celine Rattray.El discurs del rei, de Iain Canning, Emile Sherman i Gareth Unwin.

127 horas, de Christian Colson, Danny Boyle i John Smithson.

La red social, de Scott Rudin, Dana Brunetti, Michael De Luca i Ceán Chaffin.

Toy story 3, la gran evasió, de Darla K. Anderson.

Valor de ley, de Scott Rudin, Ethan Coen i Joel Coen.

Winter’s Bone, d’Anne Rosellini i Alix Madigan-Yorkin.

Darren Aronofsky, per Cisne negro David O. Russell, per The fighterTom Hooper, per El discurs del reiDavid Fincher, per La red socialJoel Coen i Ethan Coen per Valor de ley Javier Bardem, per Biutiful Jeff Bridges, per Valor de leyJesse Eisenberg, per La red socialColin Firth, per El discurs del reiJames Franco, per 127 horas

MILLOR ACTRIU PROTAGONISTA

MILLOR ACTOR SECUNDARI

Annette Bening, per Los chicos están bién Nicole Kidman, per Rabbit holeJennifer Lawrence, per Winter’s boneNatalie Portman, per Cisne negroMichelle Williams, per Blue valentine Christian Bale, per The fighterJohn Hawkes, per Winter’s boneJeremy Renner, per The townMark Ruffalo, per Los chicos están biénGeoffrey Rush, per El discurs del rei

MILLOR ACTRIU SECUNDARIA

MILLOR PEL·LÍCULA D’ANIMACIÓ

MILLOR GUIÓ ORIGINAL

Amy Adams, per The fighter  Helena Bonham Carter, per El discurs del reiMelissa Leo, per The fighterHailee Steinfeld, Valor de leyJacki Weaver, per Animal kingdom Com ensinistrar un drac, de Chris Sanders i Dean DeBloisThe illusionist, de Sylvain ChometToy story 3, la gran evasió, de Lee Unkrich Mike Leight per Another yearScott Silver, Paul Tamasy i Eric Johnson per The fighterChristopher Nolan per OrigenStuart Blumberg i Lisa Cholodenko per Los chicos están biénDavid Speidler per El discurs del rei

MILLOR GUIÓ ADAPTAT

MILLOR PEL·LÍCULA DE PARLA NO ANGLESA

MILLOR FOTOGRAFIA

Danny Boyle i Simon Beaufoy per 127 horasAaron Sorkin per La red socialMichael Arndt per Toy story 3, la gran evasióEthan Coen i Joel Coen per Valor de leyDebra Granik, Anne Rossellini i Daniel Woodrell per Winter’s bone Hors-la-Loi (Argèlia)Incendies (Canadà)En un mundo mejor (Dinamarca)Canino (Grècia)Biutiful (Mèxic) Matthew Libatique per Cisne negro Wally Pfister per OrigenDanny Cohen per El discurs del reiJeff Cronenweth per La red socialRoger Deakins per Valor de ley

MILLOR BANDA SONORA

MILLOR CANÇÓ

MILLOR MUNTATGE

John Powell per Com ensinistrar un drac  Hans Zimmer per OrigenAlexandre Desplat per El discurs del reiA. R. Rahman per 127 horasTrent Reznor i Atticus Ross per La red social Coming home de Country strong  I see the light, d’EnredadosIf I rise, de 127 horasWe belong together, de Toy story 3, la gran evasió Andrew Weisblum per Cisne negro  Pamela Martin per The fighterTariq Anwar, per El discurs del reiJon Harris, per 127 horasAngus Wall i Kirk Baxter per La red social

MILLOR DIRECCIÓ ARTÍSTICA

MILLOR DISSENY DE VESTUARI

MILLOR MAQUILLATGE

Robert Stromberg i Karen O’Hara per Alicia en el país de las maravillas Stuart Craig i Stephenie McMillan per Harry Potter i les relíquies de la mort (part I)Guy Hendrix Dyas, Larry Dias i Doug Mowat per OrigenEve Stewart i Judy Farr per El discurs del reiJess Gonchor i Nancy Haigh per Valor de ley Collen Atwood per Alicia en el país de las maravillas Antonella Cannarozzi per Yo soy el amorJenny Beavan, per El discurs del reiSandy Powell, per The tempestMary Zophres, per Valor de ley Adrien Morot, per Barney’s version Edouard F. Henriques, Gregory Funk i Yolanda Toussieng, per The way backRick Baker i Dave Elsey, per The wolfman

MILLORS EFECTES VISUALS

MILLOR SO

MILLOR MUNTATGE DE SO

Ken Ralston, David Schaub, Carey Villegas i Sean Philips, per Alicia en el país de las maravillas Tim Burke, John Richardson, Christian Manz i Nicolas Aithadi, per Harry Potter i les relíquies de la mort (part I)Michael Owens, Bryan Grill, Stephan Trojanski i Joe Farrell, per Más allà de la vidaPaul Franklin, Chris Corbould, Andrew Lockley i Peter Bebb, per OrigenJanek Sirrs, Ben Snow, Ged Wright i Daniel Sudick, per Iron Man 2 Lora Hirchsberg, Gary A. Rizzo i Ed Novick, per Origen Paul Hamblin, Martin Jensen i John Midgley, per El discurs del reiJeffrey J. Haboush, Greg P. Russell, Scott Millan i William Saronkin, per SaltRen Klyce, David Parker, Michael Semanick i Mark Weingarten, per La red socialSkip Lievsay, Craig Berkey, Greg Orloff i Peter F. Kurland, per Valor de ley Richard King, per Origen Tom Myers i Michael Silvers, per Toy story 3, la gran evasióGwendolyn Yates i Addison Teague, per TRON legacySkip Lievsay i Craig Berkey, per Valor de leyMark P. Stoeckinger, per Imparable

MILLOR PEL·LÍCULA DOCUMENTAL

MILLOR CURTMETRATGE

MILLOR CURTMETRATGE ANIMAT

Exit through the gift shop, de Banksy i Jaimie D’CruzGasland, de Josh Fox i Trish AdlesicInside Job, de Charles Ferguson i Audrey MarrsRestrepo, de Tim Hetherington i Sebastian JungerWaste land, de Lucy Walker i Angus Aynsley The confessions, de Tanel ToomThe crush, de Michael CreaghGod of love, de Luke MathenyNa newe, de Ivan GoldschmidtWish 143, de Ian Barnes i Samantha Waite Day and night, de Teddy NewtonThe gruffalo, de Jakob Schuh i Max LangLet’s pollute, de Geefwee BoedoeThe lost thing, de Shaun Tan i Andrew RuhemannMadagascar, carnet de voyage, de Bastien Dubois

MILLOR CURTMETRATGE DOCUMENTAL

Killing in the name, de Jed RothsteinPoster girl, de Sara NessonStrangers no more, de Karen Goodman i Kirk SimonSun come up, de Jennifer Redfearn i Tim MetzgerThe warriors of Quigang, de Ruby Yang i Thomas Lennon

Si la cerimònia d’entrega dels Globus d’Or va començar a deixar clar que aquest era l’any de David Fincher i la seva La red social –la controvertida crònica del naixement de Facebook–, les nominacions als Oscar poden consolidar aquesta tendència. La pel·lícula, de tota manera, va al darrere en quantitat de nominacions –vuit– de les …

Comments are closed.