MENU

2 març, 2011 Comentaris tancats a Què em passa, doctor? Visualitzacions: 890 Cinema Jordi Camps

Ayed és un jove palestí de 28 anys que cada dia s’entrega en cos i ànima a una feina que l’omple: exercir com a psicòleg a la seva estimada Gaza. Diu que se sent feliç perquè és “l’únic que escolta els secrets de la gent”. I és clar, perquè els ajuda a superar els seus …

Què em passa, doctor?

Ayed és un jove palestí de 28 anys que cada dia s’entrega en cos i ànima a una feina que l’omple: exercir com a psicòleg a la seva estimada Gaza. Diu que se sent feliç perquè és “l’únic que escolta els secrets de la gent”. I és clar, perquè els ajuda a superar els seus traumes, que no són pocs en un país marcat per la guerra i els conflictes interns. Aquest personatge particular que intenta aportar una mica de llum i color als seus pacients és el protagonista d’Un jove Freud a Gaza, el Documental del Mes seleccionat per aquest març, i que es pot veure aquests dies a una àmplia xarxa de cinemes d’arreu de Catalunya.

Rodada entre el 2006 i el 2008 per Pea Holmquist i Suzanne Khardalian, Un jove Freud a Gaza segueix les anades i vingudes d’aquest psicòleg que s’entrega en cos i ànima visitant i fins i tot perseguint pacients que pateixen tota sèrie de traumes (una noia amb tendències suïcides, un desmemoriat que només recorda que conduïa un cotxe suïcida, membres de Hamas que han perdut les cames, un grup de nens orfes d’algun familiar…). Molts d’ells, casos realment punyents.

Però no tot és tristesa i depressió en l’horitzó d’aquest documental tragicòmic. I a la memòria també restaran les nostàlgiques transicions, en què es mostra Ayed pels carrers de la seva estimada Gaza, la seva presència en fets històrics succeïts durant els tres anys de rodatge i, sobretot, les entranyables converses familiars i amb amistats que situen el psicòleg al divan quan planteja en veu alta el dilema de si casar-se o no o deixar Palestina per conèixer un món més lliure i feliç. Ell és conscient, però, que la seva lluita diària és absolutament necessària perquè algun dia “els nens tornin a jugar als carrers de Palestina amb caramels a les mans i somriures als llavis”.

Ayed és un jove palestí de 28 anys que cada dia s’entrega en cos i ànima a una feina que l’omple: exercir com a psicòleg a la seva estimada Gaza. Diu que se sent feliç perquè és “l’únic que escolta els secrets de la gent”. I és clar, perquè els ajuda a superar els seus …

Comments are closed.