MENU

24 abril, 2011 Comentaris tancats a «L’hivern de Frankie Machine». Don Winslow i el cinema. Visualitzacions: 1047 Cinema Jordi Dorca

Fa uns mesos que el nom de Don Winslow és molt present a la ment dels seguidors de la novel·la negra. El poder del perro, un llibre que inaugura un gènere, el narcomex, i que ha estat un èxit absolut de vendes. Aquesta novel·la inquietant torna a posar a sobre la taula, tal com va …

«L’hivern de Frankie Machine». Don Winslow i el cinema.

Fa uns mesos que el nom de Don Winslow és molt present a la ment dels seguidors de la novel·la negra. El poder del perro, un llibre que inaugura un gènere, el narcomex, i que ha estat un èxit absolut de vendes. Aquesta novel·la inquietant torna a posar a sobre la taula, tal com va fer Bolaño a l’excelsa 2666, el drama de la violència al nord de Mèxic causada pels càrtels del trampolí mexicà. Aquesta història del narcotràfic descrita a través de la vida dels germans Barrera i de l’incorruptible agent de la DEA Art Keller, és, a més d’una gran novel·la, un plat de bon gust per a uns productors cinematogràfics i televisius que han batallat per fer-se la seva; finalment l’HBO ha comprat els drets de la novel·la per traslladar-la en forma de sèrie a les pantalles televisives, tal com ens anunciava en aquest mateix blog en Marc Bataller.

Tot i que The power of the dog és la novel·la més coneguda de Winslow al nostre país, l’escriptor novaiorquès ha recorregut una trajectòria àmplia. Una de les obres que podem trobar ara a les nostres llibreries és L’hivern de Frankie Machine, editada per Columna, una editorial que, a jutjar per la quantitat d’errates que té el llibre, no la devia repassar amb gaire cura. En aquesta novel·la Winslow se centra en el món de la màfia italiana a la costa oest dels Estats Units, el protagonista de la història és Frankie Machine, un sicari de l’hampa retirat que es dedica a vendre esquers al port de San Diego. La vida de «la Màquina» és plàcida fins que un dia els vells fantasmes del passat retornen i l’intenten matar, el motiu ell no el sap en un primer moment, però s’anirà descobrint al llarg de la novel·la.

The winter of Frankie Machine es va publicar el 2006 als Estats Units, i just un any després Paramount Pictures va adquirir els drets de la novel·la per portar-la al cinema. La primera idea era que fos Martin Scorsese qui la dirigís i que Robert de Niro interpretés el mafiós venedor d’esquers. Scorsese va rebutjar l’oferta i finalment es va proposar Michael Mann, el qual va acceptar l’oferiment. També es va decidir que el guió aniria a càrrec de David Levien, Brian Koppelman (guionistes d’Oceans 13) i d’Alex Tse (guionista de Watchmen). Cinc anys més tard, la idea ha anat prenent cos i ja s’ha confirmat que el 2012 serà la data de l’estrena. Hi ha rumors que apunten darrerament la participació d’actors com ara Harvey Keitel en el paper de Mike Pella, Michael Imperioli (Chris Montisanti de The Sopranos) com a Frankie Machine jove, Casey Affleck com a Jimmy The Kid, Tony Lip (Carmine Lupertazzi a The Sopranos) com a Mouse Senior i Gary Oldman en el paper de l’agent Dave Hansen. Com veieu són molts els ingredients que fan que estiguem pendents d’aquesta estrena més que apreciable per a tots els gangsteristes confessos, entre els quals m’incloc.

Aquí no s’acaba la relació de Winslow amb el cinema: Savages, una novel·la encara no publicada aquí, serà portada al cinema per Oliver Stone i interpretada per Benicio del Toro i el semidesconegut Aaron Johnson; s’especula que s’estrenarà el proper 2012 als Estats Units. Si no voleu esperar i teniu ganes de conèixer Winslow, les seves novel·les i les seves adaptacions, podeu anar a la llibreria i comprar-vos la novel·la editada per Mondadori dins la col·lecció Roja y Negra (dirigida pel gran i mai prou reconegut Diego Fresán) Muerte y vida de Bobby Z i veure la seva adaptació al cinema dirigida per John Herzfeld, una pel·lícula un pèl irregular però que, al meu entendre, us permetrà veure la naturalesa d’aquest escriptor tan cinematogràfic, no només per les adaptacions de les seves novel·les sinó també per la seva manera d’escriure basada en escenes que transiten per la teva imaginació tal com fan els fotogrames per l’obturador.

Fa uns mesos que el nom de Don Winslow és molt present a la ment dels seguidors de la novel·la negra. El poder del perro, un llibre que inaugura un gènere, el narcomex, i que ha estat un èxit absolut de vendes. Aquesta novel·la inquietant torna a posar a sobre la taula, tal com va …

Comments are closed.