MENU

22 juny, 2011 Comentaris tancats a Compte amb la franja Visualitzacions: 1047 Cinema Jordi Camps

Ayman Quader és un jove palestí de la franja de Gaza que tot contemplant el mar –el seu estimat Mediterrani i únic pont fins ara amb l’exterior– expressa en veu alta i amb la càmera com a testimoni com de feliç se sent per haver complert un somni: poder cursar un màster a l’estranger. El …

Compte amb la franja

Ayman Quader és un jove palestí de la franja de Gaza que tot contemplant el mar –el seu estimat Mediterrani i únic pont fins ara amb l’exterior– expressa en veu alta i amb la càmera com a testimoni com de feliç se sent per haver complert un somni: poder cursar un màster a l’estranger. El que per a molts això suposaria un pur tràmit, per a Ayman ha resultat ser tot un repte, una cursa de traves per poder traspassar el terrible setge i l’ocupació opressiva del seu país malgrat comptar amb el visat d’estudiant, la carta d’acceptació de la Universitat i fins i tot una beca. Però ja se sap que a Gaza, una verdadera “presó a l’aire lliure” que pateix constament un ferm bloqueig fronterer, res no és fàcil.

En tan sols 26 minuts, Mind the strip, un curtmetratge documental dirigit pels gironins Arnau Llaberia i Cristina Valentí, no només resumeix aquest succés que en el seu moment va causar un gran rebombori mediàtic a causa de la pressió de les xarxes socials, sinó també vesteix amb contingut tot allò que va succeir immediatament després, un cop la seva sol·licitud va ser acceptada i va arribar a Catalunya per poder desplaçar-se a la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana per estudiar el màster en Estudis de pau, conflicte i desenvolupament de la càtedra UNESCO. És a dir, el seu somni fet realitat.

Una de les grans aportacions d’aquest documental que vol donar a conèixer la causa palestina és que no abusa de l’apologia política i se centra més en l’odissea del protagonista per poder aconseguir allò que qualsevol ciutadà occidental té a l’abast. Sempre amb una voluntat constructiva, que no és una altra que ajudar amb els seus estudis a canviar, ni que sigui una mica, aquest món opressor que ens envolta.

Per pal·liar la modèstia de la producció i, en certa manera, la improvisació de la pel·lícula –els realitzadors van tenir tres dies per preparar-se des que es va anunciar que Ayman vindria–, es van explotar al màxim els recursos: des de la cessió de la música original –firmada per mmikkael– a disposar de commovedores imatges filmades per l’asturià Alberto Arce durant el bloqueig del 2009, i que aquest ha recollit en el film To shoot an elephant. Pels seus realitzadors, Mind the strip és un projecte molt “col·laboratiu”, una peça audiovisual que té com a objectiu “sensibilitzar” des de diferents perspectives “la situació de Palestina, la vulneració dels drets humans i l’accés a l’educació”.

Fins ara, Mind the strip s’ha projectat a França en diverses ocasions, una de destacada a la seu de la UNESCO a París, on actualment treballa en pràctiques Ayman. També, el documental es va preestrenar a Castelló de la Plana tot just quan se celebrava un any de la seva arribada; i recentment s’ha estrenat al cinema Truffaut de Girona. A partir de l’estrena, la pel·lícula té previst circular per festivals d’arreu del món, promocionant-se sobretot en aquells certàmens de temàtica social, solidària o relacionada amb els drets humans.

Ayman Quader és un jove palestí de la franja de Gaza que tot contemplant el mar –el seu estimat Mediterrani i únic pont fins ara amb l’exterior– expressa en veu alta i amb la càmera com a testimoni com de feliç se sent per haver complert un somni: poder cursar un màster a l’estranger. El …

Comments are closed.