MENU

31 agost, 2011 Comentaris (1) Visualitzacions: 1582 Cinema Jep Soler

Fa uns dies parlava amb un crític d’art de Girona i em confessava que havia gaudit com mai tornant a veure Desafiament total (Paul Verhoven, 1990), com si gaudir-ne fos un fet excepcional i freaky. Tot el contrari, la sorpresa era que el film  havia sabut envellir de manera elegant i sense perdre l’esperit ni …

Destí final: un altre «remake»

Fa uns dies parlava amb un crític d’art de Girona i em confessava que havia gaudit com mai tornant a veure Desafiament total (Paul Verhoven, 1990), com si gaudir-ne fos un fet excepcional i freaky. Tot el contrari, la sorpresa era que el film  havia sabut envellir de manera elegant i sense perdre l’esperit ni l’originalitat. La conversa va derivar cap a la figura del director, i vam repassar la muntanya russa que ha sigut la seva carrera. Inevitablement vam anar a parar a Philip K. Dirk, novel·lista americà nascut el 1928 i pare de moltes de les històries cinematogràfiques de ciència-ficció de més èxit. Precisament l’any de la seva mort (1982) es va estrenar Blade runner, i a partir d’aquell moment les seves novel·les i contes curts han emplenat les sales de cinema. (Al final trobareu el llistat de totes les pel·lícules creades a partir d’algun relat seu.)

Desafiament total tindrà l’any vinent el seu remake. No podia ser de cap altra manera. De fet, el món dels remakes, les versions de pel·lícules ja existents, no sabem on comença i on acaba. Pot ser que la nova versió no copiï el film dels noranta sinó que sigui una nova visió de la novel·la de Dirk. Però qui coneix la novel·la? Poca gent. La majoria hem vist les imatges sense tenir la possibilitat d’haver fet l’esforç d’imaginar-les durant la lectura. A més, el públic què espera? Segurament la mateixa pel·lícula amb efectes especials més moderns i espectaculars.

Si algú fes una versió nova de Blade runner ho tindria molt fàcil. Només hauria de llegir la història curta Els androides somien ovelles elèctriques? i li sortiria un film original i interessant. La raó és senzilla, Ridley Scott només va utilitzar una ínfima part del relat per crear un món futurista i convertir la història en un publireportatge comercial en què les marques publicitàries tenien més protagonisme que el missatge de Dirk.

Per tant, a la versió 2012 de Desafiament total li donarem una oportunitat, no fos cas que fos diferent a l’anterior. Els actors ja ens poden donar alguna pista, el paper d’Arnold Schwarzenegger l’interpreta Colin Farrell; el de la Sharon Stone, la Kate Beckinsale, i no sabem si el ninot Jordi Pujol semblarà en Mas. Esperarem un any per comentar-ho extensament.

Philip K. Dirk (1928-1982)

 • Blade runner – 1982
 • Desafiament total – 1990
 • Screamers – 1995
 • El infriltado – 2001
 • Minority Report – 2002
 • Paychek – 2003
 • A scanner darkly – 2006
 • Next – 2007
 • Radio free Albemith – 2010
 • Destino oculto – 2010
 • Total recall – 2012

Fa uns dies parlava amb un crític d’art de Girona i em confessava que havia gaudit com mai tornant a veure Desafiament total (Paul Verhoven, 1990), com si gaudir-ne fos un fet excepcional i freaky. Tot el contrari, la sorpresa era que el film  havia sabut envellir de manera elegant i sense perdre l’esperit ni …

Un comentari a Destí final: un altre «remake»

 1. Bob Merrick ha dit:

  Et parla Bob Merrick
  Fem una cosa… la vas a veure i en parlem. M’esperaré! Em fa més por que una pedregada!