MENU

10 octubre, 2011 Comentaris tancats a «Jurassic Park» i «Lost», tenen un fill: «Terra Nova» Visualitzacions: 1201 Sèries Col·lectiu Bob Merrick

Us parla Bob Merrick Què és Terra Nova (2011)? Què pot representar la nova, i milionària, producció del gran Steven Spielberg (Cincinnati, 1946)? Vist el pilot, un episodi doble de factura tècnica i narrativa impecables, es fa difícil de dir. Més que res perquè la trama, que no avançarem, dóna per fer uns quants girs, …

«Jurassic Park» i «Lost», tenen un fill: «Terra Nova»

Us parla Bob Merrick

Què és Terra Nova (2011)? Què pot representar la nova, i milionària, producció del gran Steven Spielberg (Cincinnati, 1946)? Vist el pilot, un episodi doble de factura tècnica i narrativa impecables, es fa difícil de dir. Més que res perquè la trama, que no avançarem, dóna per fer uns quants girs, si bé està plena d’escenaris comuns, per no dir tòpics. Però és igual: visca les crispetes! Perquè del que es tracte és d’això. Amb tot, Terra Nova vindria a ser un híbrid entre Jurassic Park (Steven Spielberg, 1993) i Lost (2004-2010) I per què? Ara ho expliquem, i aquí us adverteixo que hi pot haver algun lleuger spoiler.

Tenim un món, el nostre, la Terra al 2149, contaminat i, en conseqüència, la població va amb mascareta tot el dia. Un món moribund, terminal. L’acció s’inicia en una Chicago que fa que Los Angeles de Blade Runner (Ridley Scott, 1982) sigui com Eurodisney en un dia de pluja. Una llàstima que es ventilin aquest escenari de la terra contaminada tan ràpidament, dóna per molt. Veurem si el recuperen. Un món moribund, terminal, doncs. Els protagonistes són, en principi, un família: ell, poli i de narcòtics, ella, metgessa i de prestigi –què fa un palangana amb una crack? No ho sé–, i tres fills, tot i que només estan autoritzats a tenir-ne dos. Primer problema. Després, és cert, vindran més personatges que sembla que apuntaran cop a una sèrie més coral. No expliquem res més. Amb tot, gran inici d’episodi amb fuga inclosa. Tot vist, és cert, però molt ben filmat.

I en aquest escenari, la possibilitat de viatjar en el temps en un sol sentit, a 85 milions d’anys al passat, a través d’una altra línia temporal, ha obert un camí d’esperança per a la raça humana. El paradís que han batejat Terra Nova presenta problemes. En primer lloc, els dinosaures carnívors, que són pràcticament indestructibles –les bales els reboten–, gasten més mala llet que el Tribunal Constitucional i, a més, tenen més cervell del que un pot pensar. Perill en estat pur. En segon lloc: ens trobem amb una escissió dins de la comunitat de colons de Terra Nova. Aquests, anomenats sixers –perquè van arribar durant la sisena migració–, s’oposen a Terra Nova i en viuen al marge. Per què? Ja es veurà. Tenim, en conseqüència, el campament dels bons i uns que estan per la jungla, els sixers, que a més tenen molta mala llet. Ambdues comunitats, però, han d’anar en compte amb els dinosaures. Ja es va intuint en el pilot que segurament ni els bons seran tan bons, ni els dolents, aquests sixers, seran tan dolents. Tots sembla que tenen les seves raons. Aquí és on la sèrie recorda Lost. I un líder, el cap del poblat de Terra Nova, Taylor (Stefhen Lang, Nova York, 1952), que el recordareu perquè va ser el dolent d’Avatar (James Cameron, 2010).

És cert que la trama i els personatges poden sonar a vistos, igual que les situacions que encapçala la família Shannon. Però és igual, perquè és aquí on Spielberg ho té clar. La sèrie va per feina. L’acció no s’atura. Un altre aspecte a destacar és Branon Braga (Montana, 1965). Aquest productor i guionista va ser l’alma mater de gran part de la segona etapa televisiva d’Star Trek, des de la Nova Generació fins a la resta de l’univers trekkie. És, a més, autor de guions realment memorables. Si Braga fa les funcions de show runner hem de pensar que la sèrie pot despuntar. Ja es veurà, però. En tot cas, un grandíssim espectacle de crispetes. Espectacle en estar pur, gran pressupost i també uns meravellosos efectes especials. Una nota: no us perdeu la primera aparició d’un dinosaure davant la petita dels Shannon. És d’una senzillesa extraordinària, per la qual cosa és absolutament brillant. La panoràmica final de la lluna, també en la seva senzillesa, apunta maneres. Tot està encara, doncs, per descobrir en aquest encreuament entre Lost i Jurassic Park. Els dòlars hi són. La productora ha confirmat 13 episodis sense pràcticament veure el pilot. Els dinosaures són un bon reclam, és clar. Però el que és indiscutible és que, al marge d’escenaris visitats, el treball és impecable i és realment un espectacle de primera per distreure’s. No us perdeu l’atacat dels degolladors als cotxes blindats.

I com va dir el gran Spielberg: «Jo no somio a la nit, somio cada dia, perquè jo somio per viure.»

Us ha parlat Bob Merrick

Us parla Bob Merrick Què és Terra Nova (2011)? Què pot representar la nova, i milionària, producció del gran Steven Spielberg (Cincinnati, 1946)? Vist el pilot, un episodi doble de factura tècnica i narrativa impecables, es fa difícil de dir. Més que res perquè la trama, que no avançarem, dóna per fer uns quants girs, …

Comments are closed.