MENU

11 novembre, 2011 Comentaris tancats a Curs intensiu en habilitats socials Visualitzacions: 991 Cinema Jep Soler

“L’assertivitat és una habilitat social que consisteix a manifestar de manera clara, franca i respectuosa les pròpies opinions, emocions i creences, a defensar els nostres drets, a acceptar i respectar els pensaments i les crítiques dels altres i no sentir-se’n culpable.”  “L’empatia és la facultat de comprendre les emocions i els sentiments externs per un …

Curs intensiu en habilitats socials

“L’assertivitat és una habilitat social que consisteix a manifestar de manera clara, franca i respectuosa les pròpies opinions, emocions i creences, a defensar els nostres drets, a acceptar i respectar els pensaments i les crítiques dels altres i no sentir-se’n culpable.”

 “L’empatia és la facultat de comprendre les emocions i els sentiments externs per un procés d’identificació amb l’objecte, el grup o l’individu amb el qual hom es relaciona.”

L’evolució de la societat, els canvis constants en comunicació i la rapidesa de la informació, són alguns dels aspectes que han generat una demanda activa cap a l’aprenentatge en habilitats socials. Els humans anem canviant a una velocitat menor al nostre entorn, ens sentim pressionats per por a perdre el tren de la modernitat, per por a no atrapar el futur. Les nostres capacitats biològiques, en aquest aspecte, són limitades, i s’ha de donar una ajuda externa perquè la persona s’adeqüi a les noves informacions i aconsegueixi una integració a l’entorn.

De les habilitats socials que s’ensenyen actualment les més famoses són l’assertivitat i l’empatia. Les dues tenen un pes important en la pel·lícula El hombre de al lado: Els seus protagonistes són dos homes antagònics, l’un és instruït, educat, triomfador, ric, respectat, pragmàtic, recte, l’altre és rude, simpàtic, divertit, clar, transparent. Són diferents en tot, i sobretot en les habilitats socials. El primer, en Leonardo, és un dissenyador famós, que viu en una casa espectacular, que viu rutinàriament entre la feina i la casa, envoltat sempre de gent de la seva mateixa posició i amb els mateixos interessos. El segon, en Victor, és un venedor de cotxes, que viu al dia, que només busca estar bé, sentir-se viu fent el que li agrada en cada moment, que no pensa en el què dirà la gent.

Quan en Victor vol obrir una finestra en una paret mitgera entre les dues cases, comença la història. Una història que parla de la comunicació. I no només dels problemes entre veïns, que segur que tots coneixeu, sinó de la comunicació entre persones, i de la impossibilitat de comunicar el que realment sentim i pensem perquè no ho sabem fer. De fet el que no sap explicar el que sent i pensa és en Leonardo. Tot i semblar que té raó en els seus plantejaments, en la seva queixa, és incapaç de mostrar-se empàtic i sobretot assertiu. En cap moment sap desenvolupar un discurs (i això que els argentins són els reis de la retòrica) en que pugui transmetre el que pensa, perquè no ho sap.

Per poder ser empàtic és essencial reconèixer i comprendre les emocions i el sentiments d’un mateix. I en Leonardo no en sap. En canvi el seu veí sap perfectament que vol i comprèn les múltiples excuses argumentades per en Leonardo, fins el punt que el vol ajudar a solucionar els, presumptes, problemes personals que té. En Leonardo aprofita la situació per replantejar factors de la seva vida, la seva parella, la filla, la seva feina… comença a fer un camí introspectiu, però sense aprofundir massa. Perquè és un covard. Té por d’enfrontar-se a la seva dona, al veí, a ell mateix. La presència d’en Victor fa que comenci a sentir-se més valent per opinar, però no n’hi ha prou. Quan comença a saber que vol dir no sap com fer-ho. No és assertiu.Tot el contrari. Els seus arguments són autoritaris i les mentides són el seu únic recurs.

El hombre de al lado és una pel·lícula sobre emocions. Les hi trobareu totes, sobretot les vostres.

“L’assertivitat és una habilitat social que consisteix a manifestar de manera clara, franca i respectuosa les pròpies opinions, emocions i creences, a defensar els nostres drets, a acceptar i respectar els pensaments i les crítiques dels altres i no sentir-se’n culpable.”  “L’empatia és la facultat de comprendre les emocions i els sentiments externs per un …

Comments are closed.