MENU

20 gener, 2012 Comentaris (7) Visualitzacions: 1892 Cinema David U. Ruiz / @callahan_ruiz

Observant-ne amb deteniment el pòster, un pot fer-se una idea bastant aproximada del que pot esperar si veu Attack the block, l’òpera prima del britànic Joe Carnish, produïda pels creadors de l’exitosa Shaun of the Dead: això és, una banda d’adolescents malcarats que lluiten contra una horda d’alienígenes caiguts literalment del cel al més pur …

«Attack the block», el germà bastard de «Super 8»

Observant-ne amb deteniment el pòster, un pot fer-se una idea bastant aproximada del que pot esperar si veu Attack the block, l’òpera prima del britànic Joe Carnish, produïda pels creadors de l’exitosa Shaun of the Dead: això és, una banda d’adolescents malcarats que lluiten contra una horda d’alienígenes caiguts literalment del cel al més pur estil La invasió dels ultracossos. El film, doncs, un cant a l’originalitat no és precisament, però tampoc se n’amaga, i ja durant els primers minuts ens deixa clar, d’una manera o una altra, totes les pel·lis de culte a les quals reverencia (Critters i The goonies, entre d’altres), i sobre les que intenta fonamentar una mena d’invasió extraterrestre un pèl gamberra. Dit d’una altra manera, amb Attack the block arriba el germà bastard de Super 8.

Per començar, els protagonistes no viuen a la típica, tòpica i idíl·lica urbanització de poblet americà, i les seves aspiracions s’allunyen força de voler córrer simpàtiques i cinèfiles aventures pels voltants d’Ohio, o de lligar amb la veïna rossa i pàmfila de torn. Aquests paios (que recorden inicialment els hooligans de la magnífica Eden lake) més val no trobar-se’ls pel carrer, que et deixen ràpid en pilotes. Són mala gent, delinqüents en tota regla, brètols que a la tendra edat de quinze anys aspiren a ser els amos d’un bloc de pisos del Londres més suburbial, un bloc que acabarà evocant l’essència de La comissaria del districte 13, del mestre John Carpenter, i sobretot la morfologia de l’edifici de la genial i molt recomanable zombie movie La horde. A partir d’aquí, molta acció i ben filmada, diàlegs força enginyosos, un càsting sorprenentment eficient, unes bones dosis de gore, i uns FX que combinen descaradament i efectivament la simplicitat de l’enyorada sèrie B (animatronics, disfresses) amb un mesurat i molt bon ús de l’after effects. En aquest darrer aspecte cal destacar el disseny dels aliens, una barreja molt bizarre entre goril·les i critters, i amb una dentadura Profident tintada de verd fluorescent, una freakada de nivell que segurament no passarà als annals de l’anatomia extraterrestre cinematogràfica, però que en absolut li resta gràcia.

En definitiva, un d’aquells films fets sense cap més pretensió que entretenir dignament (premi del Públic, premi de la Crítica i premi especial del Jurat al passat Festival de Cinema de Sitges) i que, no obstant, cada vegada costa més de veure en sales, sobretot a la del Cinema Truffaut, on miraculosament la projecten aquesta setmana (aquesta darrera frase segur que me la censuren). Més val tard que mai, que diem sempre els impuntuals.

Observant-ne amb deteniment el pòster, un pot fer-se una idea bastant aproximada del que pot esperar si veu Attack the block, l’òpera prima del britànic Joe Carnish, produïda pels creadors de l’exitosa Shaun of the Dead: això és, una banda d’adolescents malcarats que lluiten contra una horda d’alienígenes caiguts literalment del cel al més pur …

7 comentaris to «Attack the block», el germà bastard de «Super 8»

 1. Victor ha dit:

  Bon post tot i que vaig trobar el film una mica avorrit i infantil.

  John Book

 2. Paul Kersey ha dit:

  Doncs certament la vaig trobar fluixa, sense ‘moho’. La vaig aguantar perquè em van fer força gràcia els aliens, però bé, podria haver estat molt millor, i la idea inicial està molt bé, però mal portada, una llàstima, però si que la vaig trobar entretinguda sense més voluntat que aquesta. Infantil potser, però ‘The Goonies’ i ‘Critters’ també ho eren. Crec que, en honor a la veritat, l’autor no es volia passar massa per no enfonsar la sessió als del Truffaut… Per cert, has vist ‘La horde’? Aquesta sí que és bona. I ‘Eden Lake’

 3. Victor ha dit:

  Sí, són certament millors. Cert que ¨The Goonies¨ era infantil però estava dirigida al public adolescent.
  Attack the Block crec que vol incloure l´adult. I aqui està el problema. Trama massa senzilla. S´atreveixen poc. No entenc com es va donar el premi de la Crítica i premi especial del Jurat a Sitges. Potser haurien de canviar la crítica i el jurat i deixar que entrin Els Bartards. És una idea.

 4. Paul Kersey ha dit:

  Bastard V, se li va donar per una sola raó, perquè falten pel·lis interessants, i aquesta, dintre de tot, amb els seus errors, no està del tot malament. I ‘Red State’ millor pel·li…? Uuuf… Per favor! L’any d’Eden Lake’ a qui li van donar el premi? És just que l’any passat aquella anada d’olla del Papa Noel assassí guanyés i ‘Insidious’ no rebés ni una menció’? ‘La Horde’ la trobo una de les millors pel·lis de zombis de la dècada, hi a més és europea, un gènere més aviat ianqui, i tampoc se la va destacar. Tot això va una mica en consonància amb el que deiem de la pròpia pel·li: Sitges ha perdut ‘Moho’ o ‘Força’ en el decurs dels anys. Abans hi havia més creativitat i mala llet, més autoria de gènere, i el Festival, els jurats, també el desprenien, eren valents, ‘bastards’. Des que han obert el festival a altres categories i ho foten gairebé tot, la sensibilitat pel gènere que va convertir a Sitges en el millor festival d’aquest tipus del món, s’ha perdut, i any rera any, s’està enfonsant en la més absoluta mediocritat, una llàstima.

 5. Victor ha dit:

  Totalment d´acord. El festival Disneyland-Sitges s´està enfonsant en la mediocritat. Papá Noel guanya i ¨Insidious¨que és al meys de terror res de res.

  Bastards, hem de fitxar a en Paul Kersey.

 6. os panda ha dit:

  hi sòc a temps per guanyar la camiseta d’acocollona’t?

  en cheewaka sempre ha sigut el meu mite eròtic!!!!!

 7. Callahan ha dit:

  Vinga va, per ser tu, Os panda, però digues què en penses hòmen!!!! L’has vista o no? Parla, maleït bastard!