MENU

25 gener, 2012 Comentaris (4) Visualitzacions: 2382 Sense categoria Marc Bataller @marcbataller

Diuen que el simple moviment de les ales d’una papallona pot canviar el món. És el que es coneix com l’efecte papallona i és el que ara està passant a la xarxa amb la detenció del propietari de Megaupload, Kim Schmitz, també conegut com a Kim Dotcom. El tancament d’aquest portal de descàrregues il·legals ha …

L'efecte papallona de Megaupload

Diuen que el simple moviment de les ales d’una papallona pot canviar el món. És el que es coneix com l’efecte papallona i és el que ara està passant a la xarxa amb la detenció del propietari de Megaupload, Kim Schmitz, també conegut com a Kim Dotcom. El tancament d’aquest portal de descàrregues il·legals ha provocat un tsunami a internet. Per començar aquells servidors que tenien la mateixa funció -Fileserve, Filesonic, Filejungle, Videozer o Videobb- han retirat els seus productes i han deixat gairebé buits de contingut pàgines web tan conegudes com www.seriesyonkis.com (quin negoci més rodó van fer els seus propietaris quan fa poques setmanes es van vendre el domini per 10 milions d’euros). Aquest és el primer efecte del moviment de les ales de la papallona.

El segon el trobem en el cinema i en aquells webs legals que ofereixen pel·lícules o sèries pagant. Als Estats Units, per exemple, en el primer cap de setmana sense Megaupload la recaptació va pujar a 136 milions d’euros, un 32% més que en el mateix període de l’any passat. I això que les estrenes no eren res de l’altre món (la més coneguda era una nova entrega de la saga Underworld). Pel que fa a l’altre sector beneficiat, destaquen a casa nostra els portals www.filmin.es i www.wuaki.tv que han doblat o triplicat les visites respecte de la mitjana habitual dels últims mesos.

I els usuaris? Com es buscaran la vida? Sembla que tornen amb força els programes de descàrrega d’arxiu punt a punt (P2P) com l’eMule (conegut popularment com “la burra”), eDonkey o Ares. L’inconvenient d’aquests sistemes és la lentitud de les descàrregues i la incertesa que mai saps si estàs baixant el producte correcte o un virus encobert. Mentrestant, www.seriesyonkis.com intenta continuar sobrevivint i ahir mateix va penjar el tercer capítol d’Alcatraz, això sí amb només dos o tres enllaços tant per a streaming com per descarregar.

I enmig d’aquesta polèmica, us preguntareu quina és la posició d’aquest bastard que us escriu? És una qüestió molt complexa, perquè la pirateria realment és un mal endèmic que perjudica els drets d’autors i mata les grans empreses, però per altra banda tampoc hi ha una plataforma legal que ofereixi pagant tota aquesta sèrie de productes. Algunes de les sèries mai arriben a l’Estat espanyol. Com pretenen que les puguem veure? Em moc, doncs, entre dues aigües, perquè està clar que les pràctiques de Kit Dotcom -un personatge llefiscós, almenys d’aspecte- eren il·legals i poc ètiques, sobretot quan pagava al primer postor que pengés un film en screener. Però tampoc és el diable.

Qui estigui lliure de pecat que tiri la primera pedra. Com explica irònicament el bastard David U. Ruiz en una de les seves piulades: “Pepe i Kim Dotcom són el veritable problema. Un cop ajusticiats el món serà millor, l’atur s’esvairà i l’economia reviurà tal com l’au fènix”. Completament d’acord, tot i que en el cas de Pepe, el jugador del Madrid, potser n’hauríem de parlar més tranquil·lament.

Diuen que el simple moviment de les ales d’una papallona pot canviar el món. És el que es coneix com l’efecte papallona i és el que ara està passant a la xarxa amb la detenció del propietari de Megaupload, Kim Schmitz, també conegut com a Kim Dotcom. El tancament d’aquest portal de descàrregues il·legals ha …

4 comentaris to L'efecte papallona de Megaupload

 1. Kawasaka ha dit:

  Cert. Hauria d´haver una plataforma per cinèfils bé de preu per veure films. Itunes als Estats Units té una molt bona oferta (no a Europa). Amazon.com té una oferta de vídeo online interessant. Només als Estats Units. Quan tindrem nosaltres una cosa similar?

  Kawasaka us ha parlat. No en Bob Merrick.

 2. Paul Kersey ha dit:

  Gran post, Batistuta!

  A mi el ‘gordo cabró’, però, em queia de puta mare. Representa la vida que sempre he somiat i mai podré tenir. En quant al tema de la pirateria en sí, sóc totalment pro-pirata (no confondre amb l’imfumable sèrie de ‘Telaínco’; només veure els preus que posen per cd o dvd, i la diferència amb altres paisos (França o UK, on són més baratos i tenen més capacitat adquisitiva), que es deuen creure que aquí som gilipolles o la mamen de canto…? Segueixo el lema d’un amic pirata: ‘pagar mai si no és per sexe’

 3. Dolors ha dit:

  Doncs jo també sóc una pirata i molt orgullosa de ser-ho!!! El jefe de Megaupload també deuria tenir els seus “trapis”, però alguna cosa em diu que els jefazos de les grans multinacionals (Virgin, Universal,…)deuen ser uns mafiosos “de cuidado”. I tot això de l’FBI fot una pudoreta que no es pot aguantar… Que la recaptació ha pujat un 32%?!?!?! Però realment hi ha algú que s’ho cregui?!?!?! Nosaltres ja estem baixant els 3 capítols de Black Mirror gràcies a l’Utorrent, després anirem per l’última de Dexter i continuarem així!!! El dia que els nostres sous siguin mínimament decents, llavors ja aniré al cine tantes vegades com vulgui i em compraré els llibres i els discos que desitgi. De moment només em compro els que puc…

  Per cert, sobre el tema Pepe, doncs a mi em sembla increïble que no s’hagi actuat com calia. Estem dient als nostres fills: “mira veus?! Si trepitges a qui et dongui la gana (tant en sentit literal com figurat)no passa res”… Quina societat estem fabricant?

  En fi, perdoneu tot aquest rotllo, deu ser que com que estic embarassada i tinc les hormones alterades, encara m’indigno més…

 4. Kawasaka ha dit:

  Kwasaka torna a parlar.

  Una plataforma amb sèries i pel.lícules a bon preu és la solució. No la pirateria. Els autors de ficció també han de menjar, portar els nens al col.legi, pagar la hipoteca, anar de vacances a Mallorca, tenir una amant i poden parlar amb el gran Bob Merrick.

  Us ha parlat Kawasaka.