MENU

6 febrer, 2012 Comentaris (0) Visualitzacions: 712 Cinema Lluís Simon

Quan van sortir fa uns dies les pel·lícules aspirants als Oscar, una va convertir-se, directament, d’obligat visionament per als periodistes: Moneyball (sis nominacions). La raó, el guió signat per Aaron Sorkin i Steven Zaillan, dos dels pocs monstres que són capaços de transcendir els seus directors. Aquesta setmana, finalment, arriba l’estrena a casa nostra d’aquesta …

«Moneyball»: De Steve Jobs a Pep Guardiola

Quan van sortir fa uns dies les pel·lícules aspirants als Oscar, una va convertir-se, directament, d’obligat visionament per als periodistes: Moneyball (sis nominacions). La raó, el guió signat per Aaron Sorkin i Steven Zaillan, dos dels pocs monstres que són capaços de transcendir els seus directors. Aquesta setmana, finalment, arriba l’estrena a casa nostra d’aquesta elegia a la innovació i la creació com a forma de vida. Per qüestions de feina, que quedi clar, vaig haver de visionar-la prèviament (no només de Megaupload vivim els filibusters de PC) i el pronòstic va quedar confirmat: obra mestra que trenca tots els esquemes del gènere d’esports. I això que abans de posar-m’hi un gran mur s’elevava davant meu: el beisbol. És una modalitat que no entenc ni vull entendre i que em fa posar molt nerviós perquè alguns partits duren més que tres finals Djokovic-Nadal seguides. Però el beisbol només és una excusa. Si Sorkin i Zaillan fossin catalans haurien pogut escriure la mateixa història fent servir el futbol o l’hoquei sobre patins. El retrat de l’entrenador Billy Beane (Brad Pitt) és el d’un il·luminat que usa armes que ningú hauria imaginat mai, com ara les matemàtiques, per crear una nova visió de com afrontar un duel esportiu. Innovació en estat pur.

Tot i que les comparacions són perilloses, no pots treure’t del cap la imatge de Pep Guardiola i Tito Vilanova preparant des d’una òptica totalment revolucionària un partit de futbol. La idea de Sorkin (que també va escriure la brillant La xarxa social) és que genis com Steve Jobs poden aparèixer en qualsevol camp de la nostra vida, fins i tot en el maleït beisbol, que és l’opi de les classes populars als Estats Units. Quan entreu a la sala deixeu a casa qualsevol idea preconcebuda que tingueu sobre els clàssics films de Hollywood sobre els esports. Això és gairebé un documental, però l’emoció i el missatge que la història desprèn representen els signes dels temps actuals. Ni més ni menys.

8/10

Quan van sortir fa uns dies les pel·lícules aspirants als Oscar, una va convertir-se, directament, d’obligat visionament per als periodistes: Moneyball (sis nominacions). La raó, el guió signat per Aaron Sorkin i Steven Zaillan, dos dels pocs monstres que són capaços de transcendir els seus directors. Aquesta setmana, finalment, arriba l’estrena a casa nostra d’aquesta …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.