MENU

27 febrer, 2012 Comentaris tancats a Homenatge a Lina Romay Visualitzacions: 1499 Cinema, Sense categoria Víctor Gonzàlez

Títol


Director


Actors

Lina Romay, la musa de Jess Franco, acaba de morir als 57 anys d’un càncer diagnosticat tard i malament. El director i l’actriu varen començar la seva relació de parella durant el rodatge d’El ataque de las vampiras (1973). Cent pel·lícules i fins i tot alguns guions i treball de direcció la varen convertir en …

Homenatge a Lina Romay

Lina Romay, la musa de Jess Franco, acaba de morir als 57 anys d’un càncer diagnosticat tard i malament. El director i l’actriu varen començar la seva relació de parella durant el rodatge d’El ataque de las vampiras (1973). Cent pel·lícules i fins i tot alguns guions i treball de direcció la varen convertir en una estrella del cinema de sèrie B espanyol. Reconeguts directors, guionistes i dibuixants de còmics de tot el món han assenyalat la seva pèrdua aquests dies.

Rosa María Almirall Martínez va néixer a Barcelona i, amb tristor, hem de dir que ha estat poc recordada en el món benpensant de la cultura catalana estàndard (llegim Generalitat de Catalunya, sempre conservadora sigui del partit polític que sigui, i massa abocada en l’immobilisme tradicional català). Sensual com cap, el terror europeu va poder competir amb el cinema de Roger Corman, Russ Meyer i John Waters durant els anys setanta i vuitanta, centrant-se els seus papers de vampires, prostitutes i comptesses atractives, àvides i de sang i sexe en els famosos films classificats com a S de l’època.

El seu pseudònim el va agafar d’una actriu mexicana a Hollywood, María Elena Lina Romay, que va formar part de l’orquestra de Xavier Cugat els anys quaranta. La nostra Lina catalana és sexualment agressiva i brutal com cap  a la pantalla. Pionera en el cinema X espanyol (va fer algunes pel·lícules de sexe explícit) denunciava la hipocresia dels benpensants i no li agradava veure’s als seus films. Era també una excel·lent cinèfila amb Blade runner (Ridley Scott), The killers (Robert Siodmack), Vampyr (Dreyer) i El raïm de la ira (John Ford) com a pel·lícules preferides.

L’any 2009 la vàrem poder veure amb un Jess Franco amb cadira de rodes al premi Goya, quan aquest va rebre el seu merescut premi honorífic. La seva última pel·lícula va ser Paula-Paula; una experiencia audiovisual, el 2010, però en aquest cas, creiem que és bo que la recordem en aquest vídeo homenatge publicat a Youtube.

Llistat de films

Lina Romay, la musa de Jess Franco, acaba de morir als 57 anys d’un càncer diagnosticat tard i malament. El director i l’actriu varen començar la seva relació de parella durant el rodatge d’El ataque de las vampiras (1973). Cent pel·lícules i fins i tot alguns guions i treball de direcció la varen convertir en …

Títol


Director


Actors

Comments are closed.