MENU

8 març, 2012 Comentaris tancats a The Raven: culturitzem els bastards Visualitzacions: 914 Cinema Víctor Gonzàlez

The Raven va ser publicat per primera vegada al New York Evening Mirror el gener del 1845. La influència del poema d’Egdar Allan Poe en la cultura popular ha estat del tot manifesta i, en el cas concret del cinema, no crec que  una poesia hagi estat versionada tantes vegades en el món de l’audiovisual …

The Raven: culturitzem els bastards

The Raven va ser publicat per primera vegada al New York Evening Mirror el gener del 1845. La influència del poema d’Egdar Allan Poe en la cultura popular ha estat del tot manifesta i, en el cas concret del cinema, no crec que  una poesia hagi estat versionada tantes vegades en el món de l’audiovisual (per saber-ne més podeu llegir el Boston Globe sobre films basats en poemes). Charles Bravin l’any 1915, Lew Landers el 1935 i Roger Corman el 1963 són alguns directors que es varen atrevir a versionar-lo, però n’hi ha moltes referències als films de Batman, The Crow, Joves ocults, el cinema de Tim Burton i fins i tot a Els mercenaris amb el corb tatuat de Sylvester Stallone. Tot i així, una de les versions més fidels és potser la dels Simpsons, que, no exempta d’humor, segueix fil per randa la major part del poema de l’autor americà.

La visita del corb no és més que la veu de la consciència d’un home que ha acabat de perdre la seva dona, la Lenore, i que lluita per sobreposar-se a la soledat i l’angoixa mitjançant preguntes que l’au contesta amb un breu «Nevermore» (mai més). Al seu llibre The philosophy of composition, Poe explica que la paraula té a veure amb la sensació de melancolia que volia donar a l’escena, a més del to i la força que té el mot en anglès.

James McTeige, el director de V de Vendetta, acaba d’estrenar The raven. La trama és la d’un assassí en sèrie que copia les histories de Poe per matar les seves víctimes. Com que l’acció passa al Baltimore del segle XIX, Poe (John Cusack) surt juntament amb un detectiu (Luke Evans): la seva missió és, com no podia ser de cap altra manera,  la de trobar qui és el maleït homicida.

Com podeu veure la imaginació dels creadors de Hollywood és bastant convencional, però sempre tindrem les paraules del gran escriptor de terror Egdar Allan Poe. Us deixo també alguna litografia del pintor impressionista Édouard Manet com a batalla per culturitzar una mica aquest bloc de bastards impresentables:

But the raven, sitting lonely on the placid bust, spoke only

That one word, as if his soul in that one word he did outpour.

Nothing further then he uttered – not a feather then he fluttered –

Till I scarcely more than muttered, «other friends have flown

before –

On the morrow he will leave me, as my hopes have flown before».

Then the bird said, «Nevermore».


The Raven va ser publicat per primera vegada al New York Evening Mirror el gener del 1845. La influència del poema d’Egdar Allan Poe en la cultura popular ha estat del tot manifesta i, en el cas concret del cinema, no crec que  una poesia hagi estat versionada tantes vegades en el món de l’audiovisual …

Comments are closed.