MENU

22 març, 2012 Comentaris (8) Visualitzacions: 2437 Cinema Víctor Gonzàlez

El racisme, com la homofòbia, és un verí de la ment humana. Estereotipar a un grup social o ètnic (¨els moros¨, ¨els negres¨, ¨els jueus¨) o per la seva inclinació sexual demostra poca intel·ligència, manca d’empatia i poques llums. Els dos casos (racisme i homofòbia) no són opinables: clarament la Declaració Universal dels Drets Humans …

Xenòfobs en el cinema

El racisme, com la homofòbia, és un verí de la ment humana. Estereotipar a un grup social o ètnic (¨els moros¨, ¨els negres¨, ¨els jueus¨) o per la seva inclinació sexual demostra poca intel·ligència, manca d’empatia i poques llums. Els dos casos (racisme i homofòbia) no són opinables: clarament la Declaració Universal dels Drets Humans o Amnistia Internacional denuncien aquesta lacra amb convicció i sense excuses.

Fa anys que hauríem d’haver deixat els nostres prejudicis en el calaix però sembla que aquesta mena de pseudopiscopatia segueix arrelada en certa mena personatges. Quan sento frases com ¨aquests moros que viuen a Salt només roben¨ o veig la fòbia que certs grups religiosos tenen com ara  l’Opus Dei quan defensen una ideologia conservadora pro Tea Party que considera la homosexualitat com una malaltia que s’ha de tractar, em donen ganes de posar-los a tots en un camp de reeducació bàsica. No pot ser ni em puc creure que hi hagi tanta ment obtusa arrelada al planeta terra.

Els assassinats racistes contra la comunitat jueva de Toulouse són una mostra extrema d’aquesta mena d’ideologia inhumana. Com que estem en un bloc de cinema faig una llista dels actors que han fet de xenòfobs i neonazis a la pantalla. Si escrivís per un de polític estic segur que la llista de personatges amb inclinacions xenòfobes/homòfobes no s’acabaria. Però comencem abans de que m’enfadi encara més:

1. Edward Norton (American History X, 1998):

Tots coneixem la pel·lícula. Derek Vinyard és un skinhead malparit, ple d’odi i amb unes inclinacions violentes extremes que fan por. Edward Norton es mereixia l’Oscar per la seva més que excel·lent interpretació.

2. Stephen Graham (This is England, 2006):

L’Anglaterra racista, l’Ska i el grup polític BNP són els escenaris per on el mou el protagonista, Combo, un personatge xenòfob amb un pare negre que el va abandonar quan era petit. Traumes de la infància i problemes mentals.

3. Will Ferrell (Els Productors, 1968):

El neonazi més simpàtic. Adorador de Hitler però en clau d’humor. Franz Liebkind és el seu nom.

4. Russel Crowe (Romper Stomper, 1992):

Fa uns anys el senyor Crowe tenia un cos envejable. A Romper Stomper fa de Hando, un nazi a la ciutat de Melbourne. El seu odi es centra, principalment, en la comunitat vietnamita australiana. Parla poc i reparteix moltes hòsties.

5. Chris Pine ( Smokin’ Acess, 2006):

Els tatuatges i musculatura d’un racista anomenat Darwin Tremor. Aquest és, a més, un assassí psicòpata.

6. Henry Gibson (The Blues Brothers, 1980):

Es fa anomenar Head Nazi i és, com no, un personatge ridícul. Forma part de l’American Socialist White People Party (ASWPP) i dona ordres a un grup de nazis de l’estat d’Illinois que el segueixen com si fos el nou profeta.

7. Ryan Gosling (El Creient, 2001):

Resulta que aquest neonazi és jueu i la història és verdadera. La contradicció de l’ànima humana explicada en aquest gran film.

8. Emile Hirsch (Los amos de Dogtown, 2005)

Una de les pel·lícules preferides d’en Jordi Camps i meva. L’evolució d’un dels skateboarders més coneguts dels anys 70 cap a la ideologia faixista neonazi. L’escena de l’actor rapantse el cap davant del mirall de casa és simplement memorable.

Pels que encara tingui inclinacions racistes, alguns consells:  primer us mireu tots els films d’una tongada, segon practiqueu l’acupuntura i yoga per erradicar els vostres pensaments negatius envers a altres cultures i  tercer us llegiu la carta dels drets humans i la copieu vint vegades.

Si no us he convencut ja faré jo mans i mànigues per enviar-vos a Mart com a nous replicants. Allà podreu formar la vostra comunitat tòxica sense cap mena d’impediments.

El racisme, com la homofòbia, és un verí de la ment humana. Estereotipar a un grup social o ètnic (¨els moros¨, ¨els negres¨, ¨els jueus¨) o per la seva inclinació sexual demostra poca intel·ligència, manca d’empatia i poques llums. Els dos casos (racisme i homofòbia) no són opinables: clarament la Declaració Universal dels Drets Humans …

8 comentaris to Xenòfobs en el cinema

 1. David ha dit:

  Per a llegir-se la Carta dels Drets Humans millor que comencin primer aprenent a llegir.

  Jo sóc més partidari d’enviar-los una temporada a qualsevol territori on domini el Tea Party als EUA (a Alemanya fa anys que es van vacunar contra el racisme) i així veuran què vol dir ser tractat com a membre d’una raça inferior.

  Els xenòfobs no cal enviar-los enlloc. Quan hagin de tornar a emigrar a pidolar feines a d’altres països ja veuran com n’és de diferent el “teves” del “meves”.

  Igualment, això del racisme es cura amb el temps. Concretament quan la seva filla o el seu fill se’ls presenti amb una parella més fosca de pell i els seus néts tinguin els cabells arrissats. Això si la parella no és del mateix sexe i adopten els néts. Aquesta ja és la cura definitiva.

 2. freud ha dit:

  Em sap greu portar la contraria al mestre dels mestres, Edward Norton no va guanyar l’oscar per American History X, aquell any li va tocar (és una loteria) a Roberto Benigni per La vida es bella.

  Magnífic post, com sempre!!

 3. Victor ha dit:

  Cert. Sempre em despisto. Segurament era el desig que el guanyés ell…

  Amic Freud, t´has guanyat una cervessa.

  • Teresa ha dit:

   Comparteixo amb tu el desig, Edward Norton està genial al paper i la pel.lícula és boníssima. Fa pensar i això està molt bé.

 4. Victor ha dit:

  cervesa, amb ¨s¨sonora, volia dir. 🙂

 5. Alt+126 ha dit:

  “El racisme es cura viatjant” vaig llegir fa temps no se on. Suposo que la teoria és la mateixa que American History X: “En el trullo TU eres el negro”. Fora de la bombolla i de la protecció dels “seus” els estrangers i immigrants ja no son els altres.

  I parlant del tema, he pensat en un capítol de Top Gear en el que visiten EEUU i mentre estan passant per Alabama es pinten els cotxes amb consignes pro gays, a favor dels demòcrates i no sé què més. Son molt de maquillar les coses i per tant s’ha d’agafar tot amb pinces, però no els havia vist mai córrer en serio i que els càmeres deixessin les ídem per esborrar tota pintura del cotxe quan van ser perseguits per una colla de sonats de l’Amèrica Profunda™ que els volien linxar.

  La realitat masses cops supera la ficció

 6. Cert ha dit:

  Quina colla de progres els d’aquesta pàgina. 😀

  En quin món viviu?

 7. Victor ha dit:

  El racisme, en tots els casos, com el del vídeo, és repugnant. Ni d´esquerres ni de dretes. Ningú té dret a tenir reaccions racistes i si les té que s´ho faci mirar ja que no té ètica ni principis morals:

  1. Toda teoría que invoque una superioridad o inferioridad intrínseca de grupos raciales o étnicos que dé a unos el derecho de dominar o eliminar a los demás, presuntos inferiores, o que haga juicios de valor basados en una diferencia racial, carece de fundamento científico y es contraria a los principios morales y éticos de la humanidad.

  Declaració dels Drets Humans

  Progres? No. Pura lògica humana.

  En aquest món complex que vivim…