MENU

29 març, 2012 Comentaris tancats a Salvem la casa de «Psicosi» Visualitzacions: 1084 Cinema Víctor Gonzàlez

Rebo amb sorpresa una petició pel Facebook per salvar la casa de Psicosi als estudis Universal. Els decorats de la pel·lícula d’Alfred Hitchcock sembla que estan en perill per una imminent renovació i no se’n coneix encara el nou emplaçament. Pels que heu estat als estudis de Los Angeles sabreu que la casa de Psicosi només són un …

Salvem la casa de «Psicosi»

Rebo amb sorpresa una petició pel Facebook per salvar la casa de Psicosi als estudis Universal. Els decorats de la pel·lícula d’Alfred Hitchcock sembla que estan en perill per una imminent renovació i no se’n coneix encara el nou emplaçament.

Pels que heu estat als estudis de Los Angeles sabreu que la casa de Psicosi només són un parell de parets a escala petita sobre una muntanyeta. La primera vegada que la vaig veure vaig quedar decebut. M’havia impressionat més la plaça Corthouse de Retorn al futur (1985) amb el seu famós rellotge que, tristament va desaparèixer el 2008 de la Universal a causa d’un incendi monumental.

Per construir el decorat de la residència de Norman Bates, Hitchcock es va basar en el quadre House by the railroad, d’Edward Hopper, i l’estil d’arquitectura gòtica del nord de Califòrnia. L’any 1964 els estudis Universal es varen obrir al públic i l’atracció principal va ser la casa de l’assassí voyeur. L’ombra d’Anthony Perkins i la seva mansió seguirien presents en altres films i sèries de televisió com ara The killers, amb Ronald Reagan, Thriller, amb Boris Karloff i a l’Hora d’Alfred Hitchcock a l’episodi An unlocked window.

L’any 80 el decorat va ser desmantellat però amb Psycho II (1982), la casa es va reconstruir en una altra zona del parc de la Universal. Durant aquell any recordo el rebombori que es va fer amb el retorn de la ment pertorbada de Norman Bates. Anar a veure l’estrena als Cinemes Catalunya va ser una experiència inesborrable. Psicosi II és una notable segona part. Si teniu la oportunitat, reviseu-la.

El motel manicomi Bates va seguir molt present durant els anys vuitanta i va imitar l’èxit de mansions de terror com ara la d’Amityville o House. David Hasselhoff la va incloure en un dels episodis d’El Coche FantásticoPsicosi III es va estrenar poc després amb la direcció d’Anthony Perkins i un argument molt fluix al voltant de la presència de l’esquelet de la mare. L’NBC intentaria l’any 1987 encetar la sèrie Bates motel que no va passar de l’episodi pilot per la baixa qualitat que tenia.

La quarta entrega, Psycho IV, the begining (1990) es va rodar en els nous estudis Universal a Orlando que, tot i que eren impressionants, es varen desmuntar el 1998, l’any de l’estrena del remake de Gus van Sant, odiada per crítica i públic. Psycho 98 ha estat el film postmodern per excel·lència de la història del cinema i potser un dels més valents. El missatge era «com que no podem filmar una versió millor, copiarem el film del mestre del suspens pla rere pla». Van Sant fins i tot va fer construir nous decorats davant de l’original a Los Angeles. Copiar, s’havia de copiar tot.

Bud Light Beer o les pizzes DiGiorno han utilitzat el motel com a excusa per vendre els seus productes. Fear Factor es va centrar també en la imatgeria del film de Hitchcock i va construir una rèplica exacta que va utilitzar en tres programes. Raons per beatificar la casa de l’assassí transvestit més il·lustre del cinema no ens falten.

Salvem la casa de Psicosi. Podeu formar part de la protesta en aquell enllaç.

Rebo amb sorpresa una petició pel Facebook per salvar la casa de Psicosi als estudis Universal. Els decorats de la pel·lícula d’Alfred Hitchcock sembla que estan en perill per una imminent renovació i no se’n coneix encara el nou emplaçament. Pels que heu estat als estudis de Los Angeles sabreu que la casa de Psicosi només són un …

Comments are closed.