MENU

24 novembre, 2012 Comentaris tancats a J.R., el primer gran malvat en català Visualitzacions: 1228 Sèries Marc Bataller @marcbataller

Aquest divendres va morir l’actor Larry Hagman, que es va fer mundialment famós a la dècada dels anys 80 amb la sèrie Dallas. Hagman interpretava el mític, l’inoblidable, l’histriònic, el malvat J.R., que les feia passar magres a la “pendó” de la Sue Ellen. Hagman tenia 81 anys i va morir d’un càncer de fetge, …

J.R., el primer gran malvat en català

Aquest divendres va morir l’actor Larry Hagman, que es va fer mundialment famós a la dècada dels anys 80 amb la sèrie Dallas. Hagman interpretava el mític, l’inoblidable, l’histriònic, el malvat J.R., que les feia passar magres a la “pendó” de la Sue Ellen. Hagman tenia 81 anys i va morir d’un càncer de fetge, que li van diagnosticar el 1990.

Dallas, que es va estrenar el 1978 als Estats Units i que va acumular 357 episodis, va ser la primera sèrie nord-americana que es va doblar al català arran de la seva estrena a TV3 el 1984. L’èxit va ser immediat i la nissaga Ewing, amb J.R. al capdavant, es vaconvertir en una icona. Però la seva presència va anar més enllà d’un fenomen mediàtic. També va servir per normalitzar l’ús del català a la societat i els mitjans de comunicació. La llengua catalana va entrar a milers i milers de llars gràcies a les enredades trames d’aquesta família dedicada als negocis petroliers.

Personalment guardo molts records de Dallas de quan la mirava amb la meva mare i la meva àvia. I de seguida vaig quedar captivat per la figura de J.R. Sí, ja sé que era el dolent, però irrompia amb tal força a la pantalla que no importava el que feia o el que havia fet. Tot quedava en un segon pla. Larry Hagman ho bordava. Era un bastard de debò. Potser el primer de la historia televisiva a Catalunya.

Abans de Dallas, Hagman ja s’havia fet un nom a la televisió nord-americana quan va obtenir una certa notorietat amb el personatge Anthony Nelson a la comèdia musical I dream of Jeannie. Després ja va arribar Dallas, que va ocupar 14 anys de la seva vida i és l’únic actor que apareix en els 357 episodis. Els últims mesos també havia participat en un remake de Dallas, que produeix la cadena TNT. Hagman també sempre serà recordat pel seu barret. N’era un gran aficionat.

Que descansis en pau, gran bastard!!!

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=ER0YDfNrzI8&feature=related[/tube]

Aquest divendres va morir l’actor Larry Hagman, que es va fer mundialment famós a la dècada dels anys 80 amb la sèrie Dallas. Hagman interpretava el mític, l’inoblidable, l’histriònic, el malvat J.R., que les feia passar magres a la “pendó” de la Sue Ellen. Hagman tenia 81 anys i va morir d’un càncer de fetge, …

Comments are closed.