MENU

29 novembre, 2012 Comentaris (5) Visualitzacions: 1859 Sèries Jordi Taulats

‘Elementary’: ‘Sherlock’ passa per la xurreria

Que la sèrie de la BBC Sherlock és molta sèrie, poca gent ho pot posar en dubte. Que Benedict Cumberbatch ha posat el llistó del personatge molt alt, gairebé ningú pot posar-ho en dubte. Que Steven Moffat és un dels millors creadors de sèries actuals, ningú ho pot posar en dubte. Que Elementary és una sèrie infumable, només els creadors d’aquesta sèrie poden posar-ho en dubte.

I és que a la sèrie creada per Robert Doherty, creador de Medium, li falten moltes coses:

Els personatges: Sherlock Holmes, interpretat per Jonny Lee Miller (Trainspotting), i Watson, intrepertat per Lucy Liu (Kill Bill Vol. 1), no donen la talla. Sí, sé que les comparacions són odioses i que si la BBC no hagués fet Sherlock potser em miraria aquesta sèrie amb uns altres ulls, però la realitat és que la BBC ha fet Sherlock, jo l’he vista i no puc deixar de comparar-les. A Elementary un Sherlock també molt jove i en procés de rehabilitació se’n va a viure a Nova York. Allà coneix Joan Watson, una metgessa retirada contractada pel seu pare per controlar la rehabilitació de Sherlock. Potser l’únic personatge recorrent de la sèrie que se salva seria el capità Tobias Gregson, l’equivalent a l’inspector Lestrade de la sèrie de la BBC, interpretat per Aidan Quinn

El tempo i la producció: a la sèrie britànica el temps narratiu era ràpid, sense entrebancs. Quan Sherlock inspeccionava l’escena d’un crim o un sospitós, veies que la càmera es movia de pressa, com volent seguir el ritme dels pensaments del detectiu. Les anotacions que apareixien a la pantalla quan buscava alguna cosa pel mòbil o quan repassava de dalt a baix els interrogats eren moments fantàstics. A la sèrie americana això no passa i aquests moments es fan una mica pesats, carregosos.

La química entre els protagonistes: Benedict Cumberbatch i Martin Freeman han creat una parella televisiva perfecta. El costat egocèntric, la falta d’empatia i el nerviosisme de Sherlock Holmes és perfectament contrarestat per un John Watson una mica maldestre, amb dots socials i una pausa adquirida per la seva professió. Jonny Lee Miller no ens mostra cap mena de característica emocional del personatge i Lucy Liu, per més que ho intenta, no se’n surt.

El producte: Robert Doherty ha anat a buscar un producte difícil per fer un remake. Si vol aprofitar l’èxit d’una sèrie actual per fer-ne una versió amb aires més americans, hauria de buscar alguna cosa més innovadora, aportar-hi algun element que la fes destacar per sobre de la sèrie en la qual s’emmiralla.

Resumint, Elementary no és una sèrie de la qual la cadena CBS es pugui sentir gaire orgullosa. No deixa de ser una altre CSI, NCIS o qualsevol altre sèrie típica plena de tòpics que treu la xurreria americana. Apareixerà Moriarty? Serà un personatge tan gran com el seu homònim anglès o estarà al nivell dels seus compatriotes americans? Haurem d’esperar per veure-ho.

5 comentaris to ‘Elementary’: ‘Sherlock’ passa per la xurreria

 1. M ha dit:

  Gran article. Llàstima que no et prodiguis gaire, Jordi Taulats. Et farem cas, la versió americna de Sherlock feia mala pinta la veritat.

 2. Alt+126 ha dit:

  Me l’apunto per no criticar-la sense fonament. Tot i així em sembla que les diferencies son més temes de copyright que una altra cosa, si no recordo malament algun “intercanvi d’opinions” hi ha hagut entre els productors de les dues versions.
  Tot i així no m’estranya gens que el producte “Made in USA” sigui de “usar i tirar” en contraposició al producte britànic, fet per marcar un estil. Son filosofies que ja coneixíem dels dos estils.

  • Jordi Taulats ha dit:

   Tens raó en quan a problemes de copyright. La cadena americana va demanar a la BBC poder fer un remake de la seva sèrie, però els anglesos, amb molt bon criteri, crec, s’hi va negar. És per això que en Watson és una dona.

 3. Lluís ha dit:

  Doncs és molt fàcil el que s’ha de fer: esperar que treguin la tercera temporada de Sherlock (la segona va acabar amb el llistó molt alt), que crec que serà a finals del primer trimestre de l’any que ve. I per veure bones sèries americanes, Homeland i Last Resort (tot i que aquesta segona l’han cancelat)