MENU

13 desembre, 2012 Comentaris (12) Visualitzacions: 3965 Sèries Víctor Gonzàlez

Sons of anarchy, de Kurt Sutter, és, sense cap mena de dubte, una de les millors sèries del segle XXI, a l’altura de The wire, Mad men, Six feet under, Boardwalk Empire,  Treme i The Sopranos. Pels que encara us fa mandra entrar a l’univers SOA, i just acabada l’espectacular cinquena temporada, us faig cinc …

'Sons of anarchy' per a principiants

Sons of anarchy, de Kurt Sutter, és, sense cap mena de dubte, una de les millors sèries del segle XXI, a l’altura de The wire, Mad men, Six feet under, Boardwalk EmpireTreme i The Sopranos. Pels que encara us fa mandra entrar a l’univers SOA, i just acabada l’espectacular cinquena temporada, us faig cinc cèntims del que podeu trobar, evitant spòilers i amb l’objectiu d’enganxar els que encara puguin tenir dubtes.

La banda: Sons of anarchy (SOA) és una banda fictícia que va ser fundada l’any 1967 per exveterans de la guerra del Vietnam. També coneguts com a SAMCRO (Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original), la seva icona és la Mort amb un fusell M16, una dalla i la bola de vidre amb la A d’anarquia. Els seus membres condueixen Harley Davidsons Dyna.

La ciutat: es diu Charming, és al nord de Califòrnia, i la controla i protegeix el grup dels SOA. El seu clima i paisatge és típicament mediterrani i els habitants són de classe mitjana amb petits negocis locals.

La violència: la sèrie està plena de persecucions sensacionals amb armes de tota mena, batalles campals a bars, carrers i presons, extorsió, tortures, tràfic de drogues i d’armes, suborns, prostitució i atacs frontals amb bandes d’irlandesos, llatins o russos.

Els personatges: Clay Morrow (Ron Perlman) és el pare semidéu dels SOA. El veurem prendre decisions no gaire encertades per al grup. Gemma (Katey Sagal), la seva parella, el protegeix a l’ombra fins que, a la temporada 5 tot explota. I de forma espectacular. Jax (Charlie Hunnam) és el fill de Gemma, alt, atractiu i vinculat amb la doctora Tara (Maggie Siff), de l’hospital St. Thomas de Charming. La seva relació amb el seu padrastre (Clay) és de pur amor-odi. El pare biològic d’en Jax, ja mort, era un idealista que va fundar els SOA amb uns principis morals molt sòlids i que es va esmicolant a mesura que veiem com passen els capítols.

La ideologia: els SOA proclamen clarament el seu antiracisme des del capítol 1. Amb intencions de fer un bé a la comunitat de Charming, expulsen els traficants de drogues renegant de l’autoritat (la policia) i seguint un estil anàrquic de vida lliure i lluny de les convencions morals de la burgesia americana. Les votacions es porten a la seu central amb un president que té l’última decisió seguint els consells del grup que sempre el poden destituir per majoria.

La referència literària: Sons of anarchy és Hamlet i, segurament, acabarà com Hamlet, la gran obra de William Shakespeare. Clay és el rei Claudi, Gemma és Gertrudis i Jax, el príncep Hamlet que, amb malenconia, dialoga amb el seu pare mort (com si fos un espectre) mitjançant velles cartes que va escriure quan va fundar els SOA.

Sons of anarchy seguirà amb una sisena i una setena temporades a la cadena FX. L’esperem amb candeletes.

Sons of anarchy, de Kurt Sutter, és, sense cap mena de dubte, una de les millors sèries del segle XXI, a l’altura de The wire, Mad men, Six feet under, Boardwalk Empire,  Treme i The Sopranos. Pels que encara us fa mandra entrar a l’univers SOA, i just acabada l’espectacular cinquena temporada, us faig cinc …

12 comentaris to 'Sons of anarchy' per a principiants

 1. David Mann ha dit:

  Magnífic article.
  Sembla mentida que l’hagi escrit el senyor Victor.

 2. Taxidermica ha dit:

  Vaig veure els 3 o 4 primers capítols i la vaig abandonar, pensant en reemprendre-la quan tingui temps. Crec que es mereix ser vista “monotemàticament”. Bon sintetisme, Víctor. Ja tinc ganes d’estar gaudint de la 5a, a la que tots heu dedicat grans elogis.

 3. Víctor ha dit:

  Val molt la pena, Taxidermia. És una gran sèrie americana.

  • Darth Bastard ha dit:

   No ho dubto que sigui gran, jo em vaig avorrir al 4rt episodi…quan tingui una estona li donaré la 2a oportunitat vist el que dius. Però posar-la a l’alçada de The Wire o Tremé, que de les citades són les úniques que he vist em sembla exagerat. No sé…

 4. Shayonara, baby ha dit:

  Totalment d’acord amb en Víctor.

  SoA és una de les millors sèries que he tingut el plaer de verure-la. Motos, strippers, persecucions, lluites internes, tirotejos…

  Us estimo, brothers

 5. M ha dit:

  Vaig deixar-ho a la primera però tothom diu que millora… Us faré cas!

 6. Darth Vador ha dit:

  Vk,
  Ets grAnarquista.
  Em moro de ganes de veure la sèrie, sobretot veient que una colla de ninyatos no han passat del quart capítol, perquè tenien nones….
  … I, si apunta cap de Xèspir, mellor!!!! Sigui Àmlet o Màcbet, un gir sempre factible quan l’obra l’inspira aquell comediant anglès.
  M’has fet sentir l’olor de goma derrapada, de pixats a la cantonada, de vòmits al bar, de maria de la bona, de sexe, droga i rock’n’roll i violència.
  Saps com s’hi arriba a Charming en transport públic?

 7. Kabukiman Monga ha dit:

  Preparem un viatge amb els Bastards a Charming aquest proper mes d´agost. Si vols venir, Darth, envia´ns un missatge al contestador de la seu central del Barri Vell. Amb foto inclosa.

 8. Taxidermica ha dit:

  Bastards, motards i cuir? M’apunto!