MENU

17 desembre, 2012 Comentaris (12) Visualitzacions: 3395 Sèries Anna Vilaró

Des de fa més de cent anys la humanitat s’ha vist obligada a viure sota terra. Molts no recorden el motiu d’aquesta vida en la foscor. Els terratrèmols constants els alerten i eviten que s’encurioseixin pel que es troba a la superfície. La por és el company habitual d’aquells que habiten a la penombra. L’aventurer …

'Tengen toppa gurren lagann'

Des de fa més de cent anys la humanitat s’ha vist obligada a viure sota terra. Molts no recorden el motiu d’aquesta vida en la foscor. Els terratrèmols constants els alerten i eviten que s’encurioseixin pel que es troba a la superfície. La por és el company habitual d’aquells que habiten a la penombra.

L’aventurer Kamina, un dels habitants d’aquestes ciutats subterrànies, complirà el desig de veure el Sol i arrossegarà amb ell Simon, un jove excavador mancat de confiança i personalitat. Els terratrèmols pels que patien són una amenaça encara pitjor del que imaginen. Es tracten de robots, anomenats Ganmen, controlats per monstres-humans que busquen exterminar qualsevol indici d’humanitat de la Terra. Els nostres protagonistes faran equip amb els pocs supervivents que lluiten contra els enemics a terra ferma, com l’exuberant Yoko. Tots junts passaran a formar part de l’anomenada Brigada Gurren, i aconsegueixen mateixos el poder d’altres Ganmen i amb un as a la màniga: el Lagann, el primer robot que troba Simon, el qual es veu dotat d’unes habilitats mai vistes abans en altres Ganmen.

Les lluites es succeeixen sense treva i l’acció no es detura, a diferència d’altres animes no hi trobem els odiats capítols palla. no depèn d’un manga previ que s’hagi de seguir o esperar per continuar l’acció. La lleugeresa es fa latent. Capítol rere capítol assistim, doncs, a un crescendo continu.

L’anime, creat per Hiroyuki Imaishi (2007), s’engloba dins el gènere mecha, el qual destaca per l’aparició de robots gegants que recorden Mazinger Z i els Power Rangers. Cada atac executat per un robot té un nom especial, com ja va essent tradició en aquesta tipologia d’animes. Tant el gènere mecha com els constants tocs d’humor absurd que van tenyint l’acció poden semblar infantils, però rere aquesta aparença hi trobem una trama que va madurant pas rere pas, marcada per la mort, la desesperació i el desconeixement absolut dels motius que duen l’enemic a lluitar contra l’home.

La lluita que emprèn la Brigada Gurren és, més aviat, la cerca de la veritat. Una veritat que serà amarga i difícil d’assumir. Una veritat que arriba a la segona part de l’anime, després d’un salt temporal de set anys. És en aquest punt que la trama enfosqueix i narrativament adquireix cert caire poètic (fins i tot l’animació millora guanyant en barroquisme) fent dubtar els protagonistes sobre si tot allò pel que han lluitat no ha sigut més perjudicial que salvador, atrevint-se a jugar amb dimensions paral·leles i els misteris de l’espai.

El que ressona a Tengen toppa gurren lagann és senzill però efectiu: creu en tu mateix. Pots fer tot el que et proposis encara que les possibilitats semblin nul·les. Aparentment quelcom senzill però que poques vegades ens recordem a nosaltres mateixos. A més a més, amb aquest fil de fons es facilita que els personatges evolucionin de maneres inimaginables.

Tengen toppa gurren lagann és un anime de contrastos. En un capítol de vint minuts (d’un total de 27) hi trobem humor, acció i drama, entrellaçats per una banda sonora que potencia cadascun d’aquests estats.

Creu en el “tu” que creu en tu mateix. Kamina.

Des de fa més de cent anys la humanitat s’ha vist obligada a viure sota terra. Molts no recorden el motiu d’aquesta vida en la foscor. Els terratrèmols constants els alerten i eviten que s’encurioseixin pel que es troba a la superfície. La por és el company habitual d’aquells que habiten a la penombra. L’aventurer …

12 comentaris to 'Tengen toppa gurren lagann'

 1. David Mann ha dit:

  Ara ninots!! Ja no sabeu de què parlar bastards?

 2. Alt+126 ha dit:

  En serio? És que ningú pensa amb en Boota? El personatge més “absurder” i ben parit de tot l’anime XD.

  La veritat, s’agraeix moooolt que sigui una sèrie ràpida, conclusiva i sense anades i vingudes innecessàries, fent que l’acció sigui continua i sense fre. I com molt bé has dit comença com una historia juvenil tirant a infantil i acaba amb una càrrega dramàtica impressionant.

  Cree en ti mismo. No en el mí que cree en ti. Ni en el tú que cree en mi. ¡Cree en el tú… que cree en ti mismo!

  • Anna V. ha dit:

   Tinc en Boota molt present, de fet… “es facilita que els personatges evolucionin de maneres inimaginables” ejem és una clicada d’ullet. Si em poso a parlar d’en Boota li hagués fet un monogràfic i el que buscava era poder fer arribar l’anime a gent que el desconeixia, com un bn amic va fer un dia amb mi. Sempre li estaré molt agraïda (moment ensucrat).
   Molts personatges es merixen ser més ben explicats, però prefereixo que la gent esl vagi descobrint al seu pas, des d’en Simon a en Kittan.

 3. Darth Bastard ha dit:

  A mi el darrer anime que m’ha agradat ha estat “Highschool of the dead”, un bon i eròtic divertiment. Menció a part per qui li agradin el món Zombie el llibre “Guera Mundial Z”, àgil, realista i adictiu.

 4. Manel ha dit:

  Tot i no entendre-hi res, felicitats pel post!!
  Em vaig traumar amb en Marco i allà em vaig quedar….

 5. Alt+126 ha dit:

  Anna, alguna cosa m’havia ensumat amb lo de la evolució.

  Quan a lo dels “ninots”… (no havia vist el missatge anterior al meu…) hauríem de començar a deixar de banda la costum de lligar animació i criaturades.

  La tumba de las luciernagas, La princesa mononoke, La chica que saltaba a través del tiempo… Si això és per criatures tenim un problema, hem d’aprendre a valorar per el contingut, no per la forma.

  • Darth Bastard ha dit:

   Akira, Ghost in the shell, Alita, etc…sense parlar del Hentai. 😉

   • Anna V. ha dit:

    A veure si poc a poc l’anime va fent-se el seu lloc al bloc i es va treient aqusta falsa etiqueta de “infantil” i “immadur”. Realment hi ha verdaderes obres mestres de l’anime. Death NOte és una de les meves preferides.

   • Alt+126 ha dit:

    Hentai? Deixem la festa en pau i no la liem. Que això pot derivar perillosament, jejeje.

    I si, hi ha les 3 que he posat jo, les 3 que has posat tu i… un fotimé més. I això només pel·lícules, si anem a les series ja… es pot fer un llibre.