MENU

5 febrer, 2013 Comentaris (2) Visualitzacions: 2279 Especial Treme, Especials, Sèries Jep Soler

Haig d’admetre la meva ignorància sobre la ciutat de Nova Orleans abans de veure Treme. N’hauria pogut explicar poca cosa sobre la música, sobretot per alguna banda que quan presenta alguna cançó diu que és de la ciutat nord-americana. A partir de la magnífica sèrie de David Simon i de les converses bastardes amb els …

LaDonna, la reina de Nova Orleans

Haig d’admetre la meva ignorància sobre la ciutat de Nova Orleans abans de veure Treme. N’hauria pogut explicar poca cosa sobre la música, sobretot per alguna banda que quan presenta alguna cançó diu que és de la ciutat nord-americana. A partir de la magnífica sèrie de David Simon i de les converses bastardes amb els dos gran experts del tema: en Vador i en Dorca, començo a saber-ne una mica més.

Si parlem de Treme, la manera més fàcil per descriure la complexitat de Nova Orleans és fixar-se en el personatge de LaDonna Batiste-Williams. Durant les tres temporades ella viu totes les vicissituds de la ciutat, com si fossin dues autèntiques ànimes bessones. Per tant, us relataré la vida de LaDonna i ja podreu fer les comparatives adients (spoilers):

LaDonna (Khandi Alexander) és la propietària del bar Gigi’s, un local petit amb bona música i bon ambient que ha patit les conseqüències de l’huracà Katrina, no tant per la seva estructura, que es manté força ferma, sinó per la falta de clientela després de l’èxode de part de la població a llocs menys humits. El seu germà desapareix durant la tempesta i el procés d’investigació per trobar-lo, ja sigui viu o mort, portarà LaDonna a l’extenuació física i mental. Té dos fills, del seu primer matrimoni amb el trombonista Batiste, i està casada amb un dentista amb bona posició social. LaDonna renuncia a les comoditats d’un habitatge als afores de Nova Orleans per mantenir l’esperança del retrobament amb el germà i de la reconstrucció de la ciutat. La seva tossuderia es fa present en cada aparició de la sèrie, es baralla amb qui calgui per aconseguir el seu objectiu: recuperar la seva vida anterior.

Descobrir que el seu germà és mort i que, possiblement, no per conseqüència directa de la tempesta, no fa més que augmentar la seva força i les ganes de lluitar. Continua al davant del seu negoci sense voler abandonar la ciutat, tot i la insistència del seu marit. Ell i els fills viuen còmodament fora de Nova Orleans. Una nit, quan està tancant el bar, LaDonna és violada per una colla de nois que la deixen malferida. En un principi ella no vol explicar el que li ha passat a la família, per por d’haver de renunciar al seu negoci. Passa una etapa de depressió profunda barrejada amb un consum alt d’alcohol, fins que explica el que li ha passat i comencen les investigacions per trobar-ne els agressors.

El procés contra els violadors de LaDonna ocupa la tercera temporada. Una temporada que serveix per veure com LaDonna aconsegueix tenir una casa nova a Nova Orleans i que pot tornar a viure amb la família al complet, després d’un impàs a casa de la cunyada que no té pèrdua. El bar comença a funcionar i la relació amb el chief indi Lambreaux es converteix en un suport mutu ateses les dures adversitats de la seves vides. LaDonna veu com els veïns del local li fan xantatge i ha d’anar pagant si no vol rebre una denúncia per soroll, a més rep amenaces per part dels companys dels seus violadors, que finalment li cremaran el bar.

LaDonna Batiste-Williams veu com en poc temps el Katrina li destrossa la ciutat i li empobreix el negoci, la violen i li cremen el bar, la justícia la maltracta, la família no li acaba de donar suport, el passat la persegueix i les perspectives de futur són negres. Com he dit, LaDonna és Nova Orleans, totes dues maltractades i abandonades.

Haig d’admetre la meva ignorància sobre la ciutat de Nova Orleans abans de veure Treme. N’hauria pogut explicar poca cosa sobre la música, sobretot per alguna banda que quan presenta alguna cançó diu que és de la ciutat nord-americana. A partir de la magnífica sèrie de David Simon i de les converses bastardes amb els …

2 comentaris to LaDonna, la reina de Nova Orleans

  1. Van Damme ha dit:

    Gran post

  2. […] Batiste-Williams, se’n surt. I paro, perquè el sofriment d’aquesta gran dona ha inspirat LaDonna, la reina de Nova Orleans, una brillant tesi al bastard Jep […]