MENU

19 març, 2013 Comentaris (10) Visualitzacions: 2377 Cinema Jordi Taulats

Dissabte 16 de març. 13.33 h. Llegeixo amb estupor la crítica d’Oz, un mundo de fantasía de l’Àngel Quintana que surt publicat a El Punt Avui. Hem vist la mateixa pel·lícula? Potser ell ha vist la versió en 3D i és completament diferent de la versió en 2D, la tradicional, la de sempre i la …

‘Oz’tia, quin trunyo

Dissabte 16 de març. 13.33 h. Llegeixo amb estupor la crítica d’Oz, un mundo de fantasía de l’Àngel Quintana que surt publicat a El Punt Avui. Hem vist la mateixa pel·lícula? Potser ell ha vist la versió en 3D i és completament diferent de la versió en 2D, la tradicional, la de sempre i la que m’agrada?

En un dels seus últims paràgrafs escriu: «”Probablement algun espectador pot trobar la pel·lícula de Sam Raimi excessiva i, fins i tot, ingènua. Jo crec que és una de les poques pel·lícules recents que honoren el cinema fantàstic sense haver de fer aparatoses demostracions tecnològiques.”» Bé, jo no m’incloc entre aquests espectadors que l’han trobada ingènua. Sí que m’incloc entre els que l’han trobada excessiva, molt excessiva, ja que al cap de 10 minuts ja m’estava plantejant de marxar del cinema.

Si no saps per qui està dirigida, quan veus els títols de crèdit et penses que estàs en un film de Tim Burton (la música de Danny Elfman hi ajuda). Oz, un mundo de fantasía (Sam Raimi, 2013) ens situa a Kansas, en un circ ambulant, on Oscar “Oz” Diggs (James Franco) és un mag que utilitza tots els trucs possibles per ensarronar els pocs que assisteixen al seu espectacle. Igual que a la fantàstica versió de Víctor Fleming del 1939,  amb una excel·lent Judy Garland, un huracà transportarà Oscar Diggs a un món de fantasia, on hi ha micos i peixos voladors, flors de maragdes i cascades amb forma d’elefant. Rebut com el mag d’una profecia, Oscar Diggs es veurà obligat a fer fora les dues bruixes dolentes per tal d’aconseguir el tron i, sobretot, l’or de la ciutat maragda.

Això és, a molt grans trets, l’argument d’Oz, un mundo de fantasía. No és una nova versió de la del 1939, sinó que seria la història de com Oz arriba a la ciutat maragda. I de fet ja podríeu gastar els calés en una altra cosa, perquè d’aquest film se’n salven ben poques coses. Una és la bruixa Theodora, interpretada per una espectacular Mila Kunis, i només perquè ens recorda, amb el seu riure malèfic, la bruixa dolenta de la versió de Victor Fleming. No hi ha ni lleó ni espantaocells ni home de llauna, i a canvi ens posen un mico amb ales i vestit de grum d’hotel i una noia de porcellana (això sí, molt ben feta). James Franco és un actor que no em desagradava (el treball que va fer a 127 horas el vaig trobar molt bo), però donant vida a Oz m’ha baixat moltes posicions d’una possible llista de bons actors. El vaig trobar més fals que els decorats. I parlant de decorats… valga’m Déu Nostro Senyor, què ha fet Disney amb els seus especialistes en efectes especials? En moltes escenes, massa, es nota que els personatges estan digitalitzats!

Si la setmana anterior a Oz, un mundo de fantasía, vaig anar a veure Hermosas criaturas (ni m’atreveixo a fer post), em sembla que hauré de fer un exercici de penitència i empassar-me d’una tirada la filmografia d’Albert Serra.

Dissabte 16 de març. 14.23 h. Em quedo descansat després d’haver escrit aquest article i amb el convenciment que no hi entenc ni un borrall, de cinema.

Dissabte 16 de març. 13.33 h. Llegeixo amb estupor la crítica d’Oz, un mundo de fantasía de l’Àngel Quintana que surt publicat a El Punt Avui. Hem vist la mateixa pel·lícula? Potser ell ha vist la versió en 3D i és completament diferent de la versió en 2D, la tradicional, la de sempre i la …

10 comentaris to ‘Oz’tia, quin trunyo

 1. Dennis Rader ha dit:

  Aquesta és una de les millors crítiques d´aquest 2013. A part d´estar molt ben escrita, posa de relleu la dubtosa mirada del cahierisme davant de producccions de temàtica fantàstica. Si us plau, escriu més. En Dennis vol llegir els teus articles abans de fer la ronda de nit.

 2. Fàtima ha dit:

  Totalment d’acord……..la vaig trobar pesadíssima i passada de voltes….

 3. Alt+126 ha dit:

  Com pot no ser excessiva si en el trailer a mi ja se’m va fer pesat l’estil recarregat de cromes i personatges digitals? Jo tenia clar que era una pel·lícula que no pensava veure al cinema, massa bombardeig vidual.
  La resta ja ni idea, no l’he vista, com podreu suposar. Ara tampoc en tinc més ganes precisament.

 4. Manel ha dit:

  Bravo Taulats!!
  Sort d’un bon amic que em va salvar de anar a veure aquest trunyo…
  M’han entrat ganes de llegir la teva crítica de Hermosas criaturas… va… sis plauuuuuuuuuu…..

 5. Nuri ha dit:

  Doncs a mi em va agradar… I posats a agradar, també m’agrada el teu estil de crítica, Taulats. Bastard 100% A veure si escrius més i no fas com aquella…. com es deia??

  • Jordi Taulats ha dit:

   Hostia, Nuri, ara no se qui vols dir. No et referiràs a la Nuri Forns, la que farà el magnífic post de Django 5, no?

   • Nuri ha dit:

    Ets molt optimista, no? Django 5?? Serà quan facin la sèrie de TV de Django. Estic esperant que facin Rango2

 6. Jessica Hyde ha dit:

  Quan i on quedem? Sóc tota teva! Ets el meu ídol!

 7. Black Mamba ha dit:

  No sé per quin motiu em temptava anar-la a veure, suposo que esperava alguna cosa més que un desplegament audiovisual. Millor guardo la pasta 😉

 8. Jemima Walker ha dit:

  Oz-tia, un bastard que hi toca!!! A veure si llegim més crítiques teves!