MENU

2 abril, 2013 Comentaris (1) Visualitzacions: 1042 Cinema Víctor Gonzàlez













Ciutat de Detroit, zona catastròfica. El col·lapse de l’economia del segle XX simbolitzada en una urb que llanguideix. Detropia, el documental que va guanyar el US Documentary Editing Award, i que juga amb la paraula Detroit i distòpia, és un dels documents visuals més fidels sobre la mort de la metròpoli. Detroit s’apaga; Detroit s’extingeix. …

‘Detropia’: Detroit s’apaga; Detroit s’extingeix

Ciutat de Detroit, zona catastròfica. El col·lapse de l’economia del segle XX simbolitzada en una urb que llanguideix. Detropia, el documental que va guanyar el US Documentary Editing Award, i que juga amb la paraula Detroit i distòpia, és un dels documents visuals més fidels sobre la mort de la metròpoli. Detroit s’apaga; Detroit s’extingeix.

Fa just un any vaig parlar dels films fets a la ciutat derruïda a La destrucció de Detroit. Des d’aleshores aquest monstre fascinant s’ha apropat a mi sense que jo ho volgués. Primer ha estat tenir l’oportunitat d’escoltar les experiències d’un dels meus alumnes originari de la ciutat. A la tendra edat de dotze anys ja va ser testimoni d’un tiroteig, de dues persecucions policials  i d’una detenció al carrer amb dues càmeres de l’equip del reality COPS. Segon, el passat mes d’octubre, vaig fer escala al seu ultramodern aeroport de trànsit cap a la ciutat de Charleston. La principal pregunta dels passatgers quan trepitjaven terra era: «Hi ha un tour per visitar les ruïnes?»

No, els de Detroit s’avergonyeixen del que està passant. No és només la devastació urbana, també hi ha la desesperança d’una població que marxa cap a altres punts dels Estats Units. Els edificis fantasmes no estan gaire lluny de la buidor postnuclear de Prypiat, la ciutat de Txernòbil o les bombardejades Bagdad i Mogadiscio. L’estètica del decaïment dels seus edificis fantasmes és un imant per a periodistes i turistes de tot el món. S’ha passat d’1,8 milions d’habitants els anys cinquanta a menys de 700.000. Menys població, més cases buides (unes 100.000) i menys taxes per recaptar. Les autoritats estan desesperades. No saben com fer-s’ho per retenir uns ciutadans que fugen.

A Detropia veiem com les zones més allunyades del centre són llocs inhòspits on la policia no s’atreveix a passar. Entre fàbriques i edificis desocupats encara viu gent sense feina ni cap mena de servei que es resisteixen a moure’s del lloc on sempre han residit. Les autoritats es reuneixen per redissenyar el concepte de la nova metròpoli amb una idea que marcarà el pas en la pròxima dècada; s’ha reduir per força l’espai urbà de Metro Detroit (l’àrea metropolitana), portar la població cap al centre, ocupar els edificis, reduir l’atur amb llocs de treball creatius per a la nova economia, guillotinar l’alta criminalitat i fer de la ciutat un punt turístic i de negocis atractiu important a l’estat dels 10.000 llacs.

Al documental Detropia, tot i que pesa la nostàlgia d’un brillant passat industrial amb la indústria automobilística, no tot és un malson. La pornografia de la ruïna ha començat a atreure una minoria d’artistes que, animats per uns lloguers baixíssims, han fet d’aquest indret la matriu vital per la seva creativitat. Detroit sembla que respira una mica entre l’abatiment d’un malalt terminal; la mort es transforma lentament a la ciutat de Michigan. S´obren camins cap a l’optimisme.

El documental Detropia, però, no ofereix solucions. Amèrica encara pateix una crisi econòmica monstruosa. El govern federal no té diners per reconstruir el trauma, tot i la bona voluntat d’alguns dels seus ciutadans que han optat per aixecar-la de les ruïnes amb molt d’esforç i ganes. L’espera és angoixant; haurem de veure si finalment es reconstrueix la gran Detroit. O desapareix per sempre, pansint-se dramàticament com el vaixell d’Ahab a Moby Dick, enfonsada a les profundes aigües dels seus llacs infinits.

Ciutat de Detroit, zona catastròfica. El col·lapse de l’economia del segle XX simbolitzada en una urb que llanguideix. Detropia, el documental que va guanyar el US Documentary Editing Award, i que juga amb la paraula Detroit i distòpia, és un dels documents visuals més fidels sobre la mort de la metròpoli. Detroit s’apaga; Detroit s’extingeix. …













Un comentari a ‘Detropia’: Detroit s’apaga; Detroit s’extingeix

  1. Jessica Hyde ha dit:

    Hi hauran d’enviar en Robocop, que se la coneix molt bé, la ciutat!