MENU

12 juny, 2013 Comentaris (13) Visualitzacions: 2990 Game of thrones, Sèries Lluís Simon

L’evangeli. No se li coneix a George R.R. Martin la vocació apostòlica de C.S. Lewis però en les grans sagues èpiques d’occident la bíblia és una influència inevitable. I ja que en parlem, una escena terrorífica que sempre em ve al cap en aquests casos és l’execució (decapitació, més ben dit) de Joan Baptista a …

Game of thrones 3×10: Mysha

Mhysa-3x10-game-of-thrones-daenerys

L’evangeli. No se li coneix a George R.R. Martin la vocació apostòlica de C.S. Lewis però en les grans sagues èpiques d’occident la bíblia és una influència inevitable. I ja que en parlem, una escena terrorífica que sempre em ve al cap en aquests casos és l’execució (decapitació, més ben dit) de Joan Baptista a mans d’Herodes per complir un petit capritx de la seva filla Salomé, ferida d’amor. Recordeu com lliuren el cap ensangonat de Joan a la princesa en una safata d’or en un banquet! Sensacional. Quines històries que ens explicaven als nens! I diuen que la televisió fa mal. Així, tot i que Mysha significa mare, jo ho tradueixo com a  Messies. Al final, doncs, a la llunyana Yunkai no veig Daeneyris, veig Jesucrist fent el sermó de la muntanya al davant d’una multitud de pobres i esclaus al costat mar de Galilea. El veig (la veig) caminant entre ells, deixant-se tocar, deixant-se elevar… “El meu regne no és d’aquest món”. I tant que no. Cap a Westeros!

El bé i el mal. Remuntant-me a les meves mal païdes ensenyances cristianes també em trobo en una cruïlla interessant observant dos monstres ben diferents: Twin i Tyrion. Transportat a la meva era, el nostre nan preferit podria ser ben bé com molts de nosaltres, un jove que frueix bàsicament amb les drogues, el sexe i el rock n’roll, activitats totes mal vistes (sinó directament prohibides) pels guardians de la moral que podeu identificar al nostre voltant. Però compte! Tyrion és des del principi l’únic que lamenta la forma miserable amb què el seu tutor assassina els enemics. Twin ho fa, és clar, en nom d’una causa major. Sempre hi ha una causa major. Últimament, de fet, estem rodejats de senyors ben mudats i amb cara seriosa que actuen exactament com l’avi Lannister.

got-game-of-thrones-3x10-YgretteViolència de gènere. “La maté porqué era mío”. És el que pensa Ygritte en el seu esperat retrobament amb Jon. El nostre cor s’afebleix per moments i ens imaginem una abraçada de reconciliació. Però no. És una situació d’”estimo molt i t’odio encara més” resolta amb gran elegància perquè les fletxes ja no les llença Cupido. També ens hem de consolar (per dir-ho d’alguna manera) amb el bateig de sang d’Arya. No hi ha gens d’heroisme ni d’èpica en el llarg camí cap a la venjança. Queda clar que matar potser no et fa sentir millor, però almenys et fa sentir alguna cosa. (NdA: aquesta cita és meva, això ho dic pels cabrons del copiar y pegar que me les roben 🙂

No perdem el nord. Quina feinada Stannis. No només has de conquerir el tron de ferro (amb la “caputxeta” vermella) sinó que has de participar en una nova i improvisada temporada de Walking Dead sota la neu. Ànims noi. De fet, l’hereu dels Stark també ha prioritzat la  matança de zombies abans que fer via cap a King’s Landing. Així doncs, malgrat la complexitat dels regnes, totes les peces han quedat col·locades en la millor posició possible de cara al partit de tornada, vull dir a la quarta temporada. No patiu, el contracte ja està signat i tancat a pany i forrellat a l’HBO. Jon, Arya, Bran, Jojen, Sam, Gilly, Yara, Jamie, Sansa, Jeoffrey, Tyrion, Shae i companyia us trobarem a faltar. Theon, a tu no.

L’evangeli. No se li coneix a George R.R. Martin la vocació apostòlica de C.S. Lewis però en les grans sagues èpiques d’occident la bíblia és una influència inevitable. I ja que en parlem, una escena terrorífica que sempre em ve al cap en aquests casos és l’execució (decapitació, més ben dit) de Joan Baptista a …

13 comentaris to Game of thrones 3×10: Mysha

 1. Hawkeye ha dit:

  Gran capitol finale. Memorable, de més a una mica menys, sempre (o sovint) finalitzant amb una sequencia de Daenerys que tampoc és per a tirar cohets. Encara afligit per la matança de Starks pel despreciable lord Frey i els seus esbirros, el despertar venjatiu d’Arya potser no em fa sentir millor, però almenys em fa sentir alguna cosa (oi que m’ha quedat bé la frase, la patento!). Volem més, MOLT més! V de Vendetta.

  Com sempre els dialegs són més afilats que les dagues, i la conversa de Thyon i Twyn és antològica. El nan en el fons és bona persona, dels pocs que hi ha als Set Regnes. Bé, juntament amb Jon Snow, que sé que a molts no us agrada però que està molt bé a l’escena de comiat amb pluja de fletxes de la seva estimada. Em va mig emocionar i tot.

  Trobarem a faltar molt la dosi setmanal. Ja inicio el compte enrere fins a la propera temp. I proclamo que el gran bastard del regne d’aquest blog no ens falli i ens aporti els seus brillants comentaris setmanals. Felicitats per la iniciativa!

 2. Toni ha dit:

  Després de la tempesta arriba la calma, capítol molt relaxat amb el moment èpic de la Daeneyris que tant bé has relatat, com a moment culminant.
  La millor temporada fins ara, sobretot gràcies a les magnífiques cròniques d’en Simon que ens ha obligat a mirar puntualment cada capítol per no perdre pistonada.
  Felicitats.

 3. Taxidermica ha dit:

  Trobaré a faltar en Theon i a en Ramsay menjant-se una salsitxa 😉

  Crec que hagués estat molt i molt bé que acabessin la temporada amb el 3×09, amb tots els fans cabrejats durant tot el que queda d’espera fins a la nova temporada.

  Tot i que la trama enganxa, la formulació dels capítols no està sempre ben resolta. Trobo que tota la part de la Danny ha quedat molt anecdòtica (ara, la llagrimeta a l’últim capítol se’m va caure tot i que es un personatge que no em cau gaire bé).

  En comparació amb la resta de temporades, molts capítols se m’han fet tediosos, llargs i avorrits.

  I que no em toquin a l’Arya, en Tyrion ni en Davos.

 4. Jemima Walker ha dit:

  Ufffff, esperava que l’últim capítol es tanqués amb les noces de Jeoffrey i Margaerys, i veig que acaba en plan concert de rock amb la Danny fent de superstar. No m’ha convençut aquest final fiestero, però la valoració de la temporada és molt bona. Se’ns farà llarga com l’hivern de Westeros l’espera de la quarta temporada. Jo sí que trobaré a faltar en Theon, i crec que convertit en “apestós” encara donarà molt de joc (la seva germana Asha també apunta maneres). Quina gràcia en Ramsay jungant amb la botifarra en plan suposat Lecter prehistòric!

  També trobaré a faltar en Davos, l’únic que sembla mantenir el seny entre aquesta colla de bojos del déu vermell. I esperaré en “cadeletes” la venjança d’Arya: valar morghulis!

 5. Miquel ha dit:

  Tot veient de nou la primera temporada m’he adonat d’un petit “error”. No és la primera mort de l’Arya, al capítol 1×08 ja atravessa amb l’espasa un nen refet.

  • Lluís Simon ha dit:

   Només el fereix, no el mata (que jo recordi)

  • Alt+126 ha dit:

   – És la primera vegada que mates un home
   – Si, és la primera.

   Jo ho vaig veure molt a l’estil de “aquest era un home i l’he matat, l’altre era un crio de can pixa”.
   Amb un rerefons molt més dur en quan al detall i no pas en la frase sencera. O sigui, més èpic encara. Molt més “sagnant”.

 6. Robert ha dit:

  L’únic que esperaba d’aquesta temporada era el glop de vi de Joffrey i ara resulta que encara s’ha d’esperar més. S’apropa l’hivern.

 7. Alt+126 ha dit:

  Cagada de final. No perquè n’hagués de tenir un amb una escena extra, simplement que a Game of Thrones, posar un final “feliç” és gairebé insultant. Com ja han dit l’escena “chupi-guai” amb Daenerys fent un crowd-surfing és bastant lamentable. O fas l’escena més crua o ho poses en un ordre diferent, aquella escena no tenia cap sentit en el mon de GOT

  Podent acabar amb escenes amb força com la de Stannis decidint anar al Mur a controlar els caminants (per cert, a mi em va fer la sensació que ni Stannis ni Melissandre es creien el que deien, massa dialeg de “teatre”)
  En Bran acostant-se a la llum a l’altra banda del túnel.
  En Jon entre la vida i la mort (la veritat no semblava que perillés la seva vida, una mica més èpic i final de temporada, hauria estat el “no va mas”)
  O l’Aria podent acabar amb una frase de l’estil de “i ara on anem? No ho se, nena, el mon ja no és el que nosaltres coneixíem” o alguna cosa per l’estil.

  N’hi ha molts de finals èpics que s’han passat pel forro per posar a la Daenerys. Ja ho sento, però la fixació que té Martin per aquest personatge és un llastre.(que la veritat, com a personatge és un petardo, la seva gracia és que la rodejen exercits, dracs i penúries variades, però ella és sosa com una patata bullida -tant a la serie com al llibre-)

  Per cert, magnífic el moment de Tyrion amb el “consell”, el d’Arya amb els Frey i, per primera vegada, en Jon patint una situació i mostrant que pot fer més cares que… la seva.

  PD: En Walder Frey no us recorda al Senescal de Gondor, Dénethor, menjant davant de Merry amb aquella barba de dos díes i les comissures dels llavis fastigosament humides?

 8. Miley Cyrus ha dit:

  Pareu de criticar la Daenerys (que per cert, se m’assembla), o us faig un “Dracarys” i us deixo a tots socarrimats, inclòs el blog. Collons, que només han de ser personatges que van bruts o què? Per una dona cuqui que tenim a la sèrie, i a sobre és bona persona??? Enveja… I a sobre té un paio de futur novio que és tot un iogurin.
  I per cert, no creieu que els d’HBO necessitaran extres a sac si es van carregant els personatges a aquest ritme? Després del capítol de la massacre al casament vaig pensar que ens podríem presentar a un càsting. Els faltaran actors…

 9. Robert ha dit:

  No se quina sería la pitjor espera per veure la quarta temporada, si finalitzar amb el 10 episodi o amb el 9. Amb l’episodi 9 tindria ganas de sang i fetge, Frey, Lannister, m’es igual. Però amb el 10, tinc ganes de sang de Dayneris.

  Crec que en l’últim episodi amb perdut molt dos personatges que semblan que serán el principals: Khalessi y Jon Nieve. Esteu d’acord?

  • Alt+126 ha dit:

   Precisament a l’últim episodi s’ha vist per primer cop un Jon Snow sense cara de peix bullit, posant una mica d’èmfasi en la seva caracterització