MENU

31 juliol, 2013 Comentaris (3) Visualitzacions: 1904 Cinema Jordi Camps

Toy story 3 marca l’abans i el després del regnat, fins ara inqüestionable, de la gran productora d’animació que va revolucionar el sector amb l’estrena de la primigènia Toy story (1995): Pixar. Han estat gairebé vint anys de regnat inalterable que, igual que una altra monarquia que conec de prop, viu ara les hores més …

Pixar: el declivi?

pixar11

Toy story 3 marca l’abans i el després del regnat, fins ara inqüestionable, de la gran productora d’animació que va revolucionar el sector amb l’estrena de la primigènia Toy story (1995): Pixar. Han estat gairebé vint anys de regnat inalterable que, igual que una altra monarquia que conec de prop, viu ara les hores més baixes.

MCDRATA EC027A diferència d’un dels nostres popes referencials que milita al Col·lectiu Bob Merrick, que considera que la darrera obra mestra sorgida de la factoria Pixar és Ratatouille, al meu parer el panorama de títols referencials del gènere animat s’amplia amb aquesta però també inclouria Up i Wall-E, dues obres que malgrat alguns moments descarats de concessió al públic infantil (generalment, seqüències de persecució) resten com un prodigi narratiu i formal que a més defensa valors universals poc proclius al gènere, com ara una reivindicació ferma a la tercera edat, l’una; i a l’ecologisme, l’altra.

monstruos-university-pelicula-foto-20Els primers senyals d’alarma greus van començar a sonar no fa poc, amb les estrenes de Brave i Cars 2, especialment amb la primera, ja que de la segona no n’esperàvem gaire res, si som sincers. Però on el far taronja va començar a enrojolar-se ha estat sense dubte amb l’estrena de Monstruos University, seqüela que no passa de correcta i més tenint en compte que en comparació a l’original, Monstruos SA, que és l’obra cimera de la factoria ubicada a San Francisco. Tot això, amb l’agreujant que altres productores que fa anys que estiren més el braç que la màniga s’han posat les piles i aquest any ja ens han servit propostes tan ocurrents i divertides com Croods o Gru 2, que sense ser res de l’altre món, les superen.

El problema principal de Monstruos University és la falta d’ambició. Sumida a la rutina, mancada de complexitat i abocada de ple als clixés del gènere, es limita a rememorar referents de la comèdia juvenil com ara Los albóndigas en remojo i La revancha de los novatos; que ja em direu, per molt que ens fessin riure quan l’acne no ens deixava veure les estrelles, resten com a mers subproductes.  Bé, això sense comptar que si bé surt tota la iconografia dels campus universitaris i agrupacions estudiantils, evidentment no hi apareixen ni dones ni sexe, que estem parlant de Disney!

jasonvoorheesdrowningMonstruos University situa els protagonistes en edat de formació, però mentre ells descobreixen el món, nosaltres, els humils espectadors, ja ho sabem tot, perquè tot ja està apuntat a la primera pel·lícula. Que empalma bé? Dons sí, a la perfecció, però sense aportar res de res. Ens quedem, això sí, amb el tram final del film, quan els monstres Mike i Sully van a parar al món dels vius i la narració té un punt de mala llet que hi trobàvem a faltar. Impagable l’homenatge molt suggerit a Camp Crystal Lake de Divendres 13.

Llàstima que no hi acabi sortint en Jason Voorhees del mateix llac per oferir als monstres una bona lliçó d’espants…

Toy story 3 marca l’abans i el després del regnat, fins ara inqüestionable, de la gran productora d’animació que va revolucionar el sector amb l’estrena de la primigènia Toy story (1995): Pixar. Han estat gairebé vint anys de regnat inalterable que, igual que una altra monarquia que conec de prop, viu ara les hores més …

3 comentaris to Pixar: el declivi?

 1. Pepito Grillo ha dit:

  Bona tarda Sr Camps,
  La veritat crec, i se, que Pixar ha esgotat la vaca del manga i per tant la seva exhuberancia monetària no es suficient. El poder de la imaginació no està, ni ha estat, a les seves mans.
  En resum, més crear i menys copiar, encara que en clases de CM li diguin el contrari.
  Una abraçada,
  La consciència

 2. Makelelillo ha dit:

  Crec que la compra de Pixar per part de Disney li a ha fet mossa i encara que pense que Pixar continua tenint eixe potencial i eixa creativitat desbordant es veurà un tant cohibida per la comercialització i el “hacer dinero” que sempre perseguix Disney.

  Una salutació.

 3. Alt+126 ha dit:

  Per “sort” ells mateixos se n’han adonat i segons van dir fa poc abandonarien el mal costum de fer segones parts per tornar al producte original. Esperem que no siguin productes molt “Disney” com Brave sinó 100% Pixar.