MENU

13 agost, 2013 Comentaris (4) Visualitzacions: 2549 Cinema, Especial World War Z Marc Bataller @marcbataller

D’entrada vull deixar clar que World War Z em va agradar, i molt, i que potser la triaré com una de les millors pel·lícules del 2013 en les tradicionals votacions que fem Els Bastards a finals d’any. Però des d’un punt de vista polític hi ha aspectes que grinyolen. El més flagrant és el cas …

'WWZ', propaganda sionista

dinsisraelD’entrada vull deixar clar que World War Z em va agradar, i molt, i que potser la triaré com una de les millors pel·lícules del 2013 en les tradicionals votacions que fem Els Bastards a finals d’any. Però des d’un punt de vista polític hi ha aspectes que grinyolen. El més flagrant és el cas d’Israel i el mur de la vergonya contra els palestins. WWZ mostra Israel com un dels pocs països que ha resistit a l’apocalipsi zombie o d’infectats -com us agradi més- i dibuixa la ciutat de Jerusalem com un lloc idíl·lic de defensa. Tot gràcies a un mur immens que els jueus han aixecat expressament per frenar la invasió. En cap moment WWZ fa referència a què aquesta paret ja existeix i que atempta contra qualsevol dignitat humana. Per tant, la seva presència queda més o menys justificada.

israel2dinsA més els israelians són tan bones persones, segons WWZ, que deixen entrar els palestins i ciutadans d’altres països àrabs a Jerusalem perquè es puguin salvar, mentre a la pantalla es pot veure una gran bandera sionista que oneja al sol. Israel és l’esperança. (SPOILER) Però aquest paradís s’acaba trencant i els zombies entren a la ciutat i l’arrasen. Com justifica el director aquest assalt? Doncs, fàcil. Els ciutadans àrabs estan tan contents d’haver accedit a Jerusalem que ho celebren amb càntics i aquesta fressa fa que els zombies es tornin bojos i saltin el mur escalant un sobre l’altre. Aquesta situació ha provocat força polèmica i alguns extremistes anti-israelians ja han demanat el boicot de la pel·lícula. Qui segur que deu estar més que satisfeta és Pilar Rahola.

banderaAquí no s’acaben les patinades. WWZ també descriu Corea del Nord, un altre gran país democràtic, com una d’aquestes zones perfectes que han trobat un mètode, encara que sigui molt expeditiu, per intentar frenar el contagi (arrencar les dents als ciutadans perquè no puguin mossegar). “Els espectadors concluiran que els cineastes estan dient que Kim Jong-un i Benjamin Netanyahu són els líders més intel·ligents del món, però que Kim ho és una mica més, perquè no està contaminats amb sentiments humanitaris?”, es pregunta Hendrik Hertzberg del setmanari The New Yorker.

I una altra perla per acabar. El llibre de World War Z explica que el pacient zero, el del contagi, és a la Xina, però a la pel·lícula no queda clar si és a Corea o la Índia. Aquest canvi va ser imposat pels productors per tal de no ferir sensibilitats a la Xina i així evitar que la censura del govern impedís la distribució del film.

D’entrada vull deixar clar que World War Z em va agradar, i molt, i que potser la triaré com una de les millors pel·lícules del 2013 en les tradicionals votacions que fem Els Bastards a finals d’any. Però des d’un punt de vista polític hi ha aspectes que grinyolen. El més flagrant és el cas …

4 comentaris to 'WWZ', propaganda sionista

 1. Pep de Tona ha dit:

  Entre els que canten a la pel.lícula apareixen jueus amb kippà. L’autor de l’article s’ha guiat massa pel tòpic estètic. Hi ha molts jueus, sobretot els sefardites, que s’assemblen en aspecte als àrabs. D’altra banda, la bandera amb l’estrella de David no és la “bandera sionista” sinó la del país. La bandera palestina sí que és en realitat la bandera de lOAP de Iàsser Arafat. A la pel.lícula també surt, però això no ho diu.

  • Hawkeye ha dit:

   A mi també em va grinyolar aquest aspecte proisraelià, que no es pot negar que hi és. Només faltaria, Hollywwod des dels temps immemorials la van aixecar els jueus. Si bé tens raó que hi ha jueus enmig de la massa que vol entrar, no negaràs que queda clar que la bandera que hi oneja és la palestina.

   Això se’n diu missatge subliminal. I no passa res Pep.

   I lo de la Xina és un canvi més que descarat, per no ferir sensibilitats a un mercat més que important.

   De tota la vida el cinema ha servit per vendre missatges: vendre tabac, il.lusionar un poble envers un enemic comú (II G.M.), moralitat (no follis o en Jason et pelarà els divendres 13)…

   A mi la peli també em va agradar, i molt!

   Bon karma.

 2. Paul Kersey ha dit:

  Felicitats per l’article, bastard. Interessant raonament, tot i que jo no hi vaig veure aquest missatge subliminal, bàsicament perquè els soldats jueus semblen imbècils gurdant el mur, i mirant el que passa de portes endins sense vigilar el que passa a fora, que és a on està el perill, i per on venen els zombis castellers. Suposo que si la ciutat de Jerusalem cau, també ho és en gran part culpa d’ells que no vigilen massa bé. I sí, jo també vaig veure a jueus cantant murs endins, no només a àrabs. No sé, veig més una crítica a l’estupidessa de la religió i a l’escalada militar que separa a aquests dos pobles que cap altra cosa.

  Salut, bastard!

 3. Ferran de Figueres ha dit:

  Ostres, em sap greu Marc, però em sembla una visió esbiaixada i simplista. En primer lloc, la pel·lícula utilitza tòpics i llocs comuns: no és cap secret que Israel i Corea del Nord són països que davant l’opinió pública estan instal·lats en un estat d’alerta militar paranoide permanent. Per tant, la pel·li, simplement, s’aprofita d’això i de la fama d’infal·libilitat dels serveis secrets israelians. D’altra banda, que et comparin amb Corea del Nord no veig que sigui cap fet propagandístic remarcable, sinó tot el contrari.

  Finalment, pretendre que algú veurà la pel·lícula i pensarà que el “mur de la vergonya” el van dissenyar per aturar els atacs zombis en lloc de separar els territoris ocupats, em sembla ridícul.

  No em considero especialment indentificat ni amb israelians ni amb palestins, però em sembla que aquests que abogueu per la conspiració propagandística jueva sempre que surt Israel en pantalla, en feu un gra massa. Només faltava que citessis la Rahola per acabar de rematar-ho. Tot plegat, molt desafortunat.