MENU

8 octubre, 2013 Comentaris (7) Visualitzacions: 2309 Cinema Víctor Gonzàlez

Tom Clancy tenia un tanc M4A1 de la Segona Guerra Mundial al jardí de casa seva a Baltimore, disset de les seves novel·les havien arribat al número 1 de la llista de les més venudes del New York Times i s’estima que s’han imprès més de 100 milions d’exemplars dels seus llibres a tot el món. …

Tom Clancy i el cinema de Jack Ryan

TomClancy.249131958_stdTom Clancy tenia un tanc M4A1 de la Segona Guerra Mundial al jardí de casa seva a Baltimore, disset de les seves novel·les havien arribat al número 1 de la llista de les més venudes del New York Times i s’estima que s’han imprès més de 100 milions d’exemplars dels seus llibres a tot el món.

L’Amèrica republicana l’adorava. Era l’escriptor militarista de dretes del país i si eres un verdader patriota americà l’havies d’haver llegit. Una anècdota personal: una coneguda (no dic amiga perquè no m’insulteu) a qui vaig visitar l’any passat a la ciutat de Charleston  tenia a la biblioteca de casa seva totes les seves obres per ordre alfabètic junt amb les de Stephen King. Era membre de la National Rifle Association, com el senyor Clancy, i també admirava fervorosament Ronald Reagan i George W. Bush. Jo sóc d’esquerres i pacifista, però m’agrada visitar cases de monstres republicans per després fer cròniques en aquest blog. Manies de la vida.

Clancy va fer algunes coses bones, no li ho podem negar. Va crear la figura de Jack Ryan amb films d’èxit i ben fets com La caza del Octubre Rojo (1990), Juego de patriotas (1994), Peligro inminente (1994), Pánico nuclear (2002) i l’encara no estrenada Jack Ryan: Shadow recruit (2013), que sembla tenir bona pinta. També va escriure el guió d’icònics i SplinterCellChaosTheory_1al·lucinants videojocs com els de Splinter cell Rainbow six, amb un realisme tan impressionant que l’exèrcit dels Estats Units els utilitzava per als seus entrenaments. L’èxit comercial de Splinter cell ha fet que Hollywood ja tingui preparat el seu arsenal industrial per treure els films que faci falta al mercat, i en tres dimensions.

Sobre les seves novel·les, algunes coses a dir. Coneixia a la perfecció la fórmula del best-seller, amb trames lineals, diàlegs directes i llargs paràgrafs sobre detalls tècnics d’armes, agències d’informació, satèl·lits d’espionatge  i submarins jack-ryan-shadow-recruit-poster-600-longnuclears; els seus protagonistes eren patriotes neocons amb l’objectiu d’eliminar els terroristes que amenacen Amèrica, i era un geni per inventar-se malvats de tota mena com ara el pilot nacionalista japonès que rebenta el Capitoli amb el seu avió a Deuda de honor (premonició dels atacs de l’11 de setembre) o els lliberals americans progressistes a The sum of all fears (1991). També  els catalans vam ser els dolents a Op-Center. Balance of power (1998), en què ens converteix en els serbis de la Península dins d’una absurda nova Guerra Civil Espanyola. Sense comentaris.

Ideals conservadors ianquis i militaritzats. Ignorància de qualsevol cultura que no fos l’americana. Tom Clancy serà sempre l’escriptor de dretes més venut del mercat de best-sellers actual.

La meva recomanació? Mireu els films i deixeu estar els llibres;  per més que ho intenteu, no traureu mai res de profit de les seves idees republicanes.

Tom Clancy tenia un tanc M4A1 de la Segona Guerra Mundial al jardí de casa seva a Baltimore, disset de les seves novel·les havien arribat al número 1 de la llista de les més venudes del New York Times i s’estima que s’han imprès més de 100 milions d’exemplars dels seus llibres a tot el món. …

7 comentaris to Tom Clancy i el cinema de Jack Ryan

 1. Kaiju ha dit:

  Puaj! Quin paio més odiós. Bon treball de camp.

 2. Darth Vastard ha dit:

  Pels videojocs està de puta mare i Víctor, allò és una altra cultura, ho saps millor que jo que hi has estat, jo entre les ideologies polítiques i la benevolència de les persones he hagut de fer una mica de separació, tot i que les primeres condicionen en petita o gran mesura les segones, però a tot arreu hi ha de tot.

 3. Darth Vastard ha dit:

  Ho diu àcrata que és un puto bastard XD

 4. Darth Vastard ha dit:

  volia dir un àcrata, la que estic liant aquí jo sol amb l’impuls de validar XD

 5. Victor ha dit:

  Darth, no puc fer separació amb un personatge arrogant que defensava la guerra agressiva i la militarització d´una nació com els Estats Units i el que escrivia ja que la seva ideologia estava present en tot moment. Amèrica és un país molt variat, tot s´ha de dir. No tothom és un extremista de dretes. En Clancy ha deixat marca al món de la ficció americana, i això no li podem negar.

  • Darth Vastard ha dit:

   Sí, en aquest cas podem dir que és un fatxa de 3 parells de collons amb un nivell de filldeputisme elevat. ja t’he dit, el paio aquest pels videojocs i para de comptar. Al menys en un videojoc pots ser un feixista assassi i no fer mal a ningú. 😉

 6. Paul Kersey ha dit:

  Excel·lent post, excel·lent. Jo només coneixia la seva ‘obra’ fílmica o la relacionada amb el videojoc, i m’encantava. Gran narrador. Que fos republicà i membre de l’Associació del rifle ho trobo anecdotic. Al pobre Charlton Heston se’l va vilipendiar per ser-ho quan en veritat sempre havia estat un pacifista demòcratal, però amant de la cultura de les armes. Amb la seva demència senil es va anar decantant cap al republicanisme més ranci, cosa que el fill de puta del Michael Moore va aprofitar per enfotre’s d’ell a la cara. A mi mencanten les armes i la cultura de la violència, però sóc un pacifista convençut. El món no és blanc o negre, és una escala molt ample i molt complicada de grisos.