MENU

16 octubre, 2013 Comentaris (3) Visualitzacions: 1858 Cinema Jep Soler

Tots els que vam gaudir de Drive de Nicolas Winding Refn estàvem esperant amb candeletes la seva nova pel·lícula Only God Forgives. Si es comparen els dos films només hi ha dos nexes d’unió: Ryan Gosling i Alejandro Jodorowsky. Sí que hi ha moltes semblances amb títols anteriors com Bronson (2008) i Valhalla Rising (2009), …

Sitges 2013: 'Only God Forgives'

Sitges 2013, Only good forgives, Nicolas Winding Refn, Drive, Els bastards

Tots els que vam gaudir de Drive de Nicolas Winding Refn estàvem esperant amb candeletes la seva nova pel·lícula Only God Forgives. Si es comparen els dos films només hi ha dos nexes d’unió: Ryan Gosling i Alejandro Jodorowsky. Sí que hi ha moltes semblances amb títols anteriors com Bronson (2008) i Valhalla Rising (2009), sobretot per la gran dosis de violència explícita i per la necessitat dels protagonistes d’utilitzar aquesta violència, no poden escollir, encara que sembli que poden triar un altre camí  sempre han de tornar al seu origen sanguinari i cruel . Drive va ser com un petit oasis de tranquil·litat, tot i l’alt nivell de tensió, d’una filmografia molt carregada de sentiments obscurs, d’ira, de venjances, d’honor i de sang.

Sitges 2013, Only good forgives, Nicolas Winding Refn, Drive, Els bastardsUs deia que l’unia a Drive la figura de Jodorowsky, i és que el psicomag argentí té molta influència en els dos films, no per la resolució de les emocions, ni per els recursos dels seus personatges sinó pel plantejament teòric de la seva particular doctrina, la psicogeneologia i la seva teràpia, la psicomagia, ell mateix va trencar amb el seu passat cremant les fotos de la seva infància i joventut per començar un camí nou. Els personatges dels dos films, i sobretot en aquest darrer , tenen moltes motxilles familiars que van arrossegant i que no poden desempallegar-se’n sense una solució dràstica.

Parlant de Jodorowsky recordar que a Sitges es pot veure aquest any el documental que va presentar al Documenta l’any passat, sobre el projecte inacabat del seu film Dune.

Fent cas al seu títol, Only God Forgive és un clam a la revenja, a buscar en la venjança Sitges 2013, Only good forgives, Nicolas Winding Refn, Drive, Els bastardsaquell espai d’alliberament dels fantasmes, en definitiva l’«ull per ull» és l’única manera de trobar la pau. Encara que les conseqüències que se’n derivin siguin negatives, no importa, el que compte és saciar la set de venjança. Visualment el film rep influències clares de David Lynch, sobretot el Lynch més abstracte de Twin Peaks, amb un gran pes de la música, els plans llargs i lents, el color vermell i els espais claustrofòbics. Si teniu paciència i aguanteu els primers vint minuts, els més incomprensibles i lents, gaudireu d’una bona experiència, sobretot per l’aparició magistral de Kristin Scott Thomas que, com si es tractés d’un terratrèmol Castor, es capaç de sacsejar-te i fer-te connectar de nou.

Us la recomano perquè considero que és una pel·lícula que es mereix molt més del que tindrà, critiques constants comparant-la amb Drive. Queda clar que estèticament són diferents i que les dues són atractives, a la seva manera.

Tots els que vam gaudir de Drive de Nicolas Winding Refn estàvem esperant amb candeletes la seva nova pel·lícula Only God Forgives. Si es comparen els dos films només hi ha dos nexes d’unió: Ryan Gosling i Alejandro Jodorowsky. Sí que hi ha moltes semblances amb títols anteriors com Bronson (2008) i Valhalla Rising (2009), …

3 comentaris to Sitges 2013: 'Only God Forgives'

  1. Darth Vastard ha dit:

    Jo sóc molt fan d’aquest director, és un clàssic modern europeu, la trilogia “Pusher”, t’enganxa…Valhalla Rising és per mi la seva obra mestra, potser perquè no em va intoxicar cap tràiler ni cartell i la vaig veure a cegues, sense prejudicis…Un retrat antropològic d’una època vist des de la perspectiva de 2 personatges genials.

  2. Black Mamba ha dit:

    Connexions amb Lynch? La miraré amb una rapidesa insòlita 😉