MENU

15 novembre, 2013 Comentaris (22) Visualitzacions: 4538 Sense categoria Marc Rabaseda

Per ser la primera vegada que publico en aquest blog bastard, començo malament… he de parlar d’un joc que fa més d’un mes que va sortir, que ha estat rècord en vendes i puntuacions en la crítica especialitzada, un títol del qual han sortit mes notícies que d’en Bale aquest estiu. Aquest joc es diu …

'Grand theft auto 5' o com començar amb el peu esquerre

Gran Thehft auto 5, GTA5, videojocs, els bastards

Per ser la primera vegada que publico en aquest blog bastard, començo malament… he de parlar d’un joc que fa més d’un mes que va sortir, que ha estat rècord en vendes i puntuacions en la crítica especialitzada, un títol del qual han sortit mes notícies que d’en Bale aquest estiu. Aquest joc es diu GTA5, el sant grial de Rockstar.

Gran Thehft auto 5, GTA5, videojocs, els bastardsLa història ens posa en la pell de Michael, Trevor i Franklin, tres lladres amb vides i estils diferents que veuran encreuats els seus destins dins d’una Los Santos plena de vida; amb aeroports, botigues, joieries, clubs de striptease… Amb una història amb un toc noir i personatges ben caracteritzats, diversitat de cotxes i música de tots els estils. Tot a les nostres mans, com a excusa per realment cometre totes les perversions virtuals sense que el joc et jutgi (motiu d’unes vendes tan elevades).

El que no entenc són les notes… 10, 9,99 periòdic, 9,5! Aquest joc te una mitjana de 97 a la web Metacritic! Tot indica que el joc atropellador de prostitutes per excel·lència aspira a ser un del millors jocs mai creats. I això, fills, no es cert. Ni de conya.

Primer de tot, i ben clar: un joc en què sigui més divertit esquivar totes les missions marcades que no pas seguir-les, no pot tenir una puntuació de 10…

Segon tema: el joc és lent… molt lent. A causa de la limitació de les consoles actuals? Sí, però a mi em satura. No hi ha manera de poder jugar amb frenesí a 20 frames per segon. I per a un joc que es diu Grand theft AUTO, anar amb cotxe després de les primeres dues hores és un pal. Si a algú li agrada anar parant als semàfors, escoltant la ràdio, fent un cafè virtual, fer-la grossa… MÉS DE DUES HORES, que es compri una vida.

Tercer: un joc que es defineix com a llarguíssim, per un piló de missions secundàries inútils, no és un joc llarg, és una broma. Un joc amb missions secundàries (que no vol dir complementàries) MAI podrà ser un joc de 10.

Gran Thehft auto 5, GTA5, videojocs, els bastardsI això en fa un mal joc? Per descomptat que no! GTA5 té molt bones idees portades a terme, com el fet de fer seguir tres personatges diferents en quasi qualsevol moment, molt ben implementat, pel meu gust. Les missions d’atracaments, molt bones, tant com avorrides les de preparació. La història, que, tot i no ser res de l’altre món i perdre força al final, ens regala moments molt i molt divertits. (El personatge d’en Trevor és molt maco, per cert.) Els moments de shooter estan ben implementats. Es veuen tet… això… volia dir: té models molt realistes! I realment no és un joc curt (12-20 hores).

No obstant això, la tònica no ha canviat des d’aquell GTA3. Agafo el cotxe, vaig del punt A al B, atropello una iaia, ve la bòfia, trec un llançamíssils, adéu poli, vaig del punt B a C. Cada cop amb una ciutat més gran, amb més llums i més maca. Però en el fons, el mateix…

En GTA5 ens trobem un joc continuista, divertit a estones, amb bones idees, problemes de rendiment, i fanatitzat per un moviment social, que, com en el cas d’Avatar, va necessitar mitificar una obra menor.

I això, nens, acabarà sent GTA5, una obra menor.

GTA5 ja està a la venda per a PS3 i X360

Per ser la primera vegada que publico en aquest blog bastard, començo malament… he de parlar d’un joc que fa més d’un mes que va sortir, que ha estat rècord en vendes i puntuacions en la crítica especialitzada, un títol del qual han sortit mes notícies que d’en Bale aquest estiu. Aquest joc es diu …

22 comentaris to 'Grand theft auto 5' o com començar amb el peu esquerre

 1. Taxidermica ha dit:

  El vull per PC! Només he jugat al 1 o al 2, i va ser durant mitja hora amb la Play1. No sabia que collons es tenia que fer. Val a dir que hi vaig jugar molts anys més tard que sortís, i ho vaig trobar tot excessivament pixelat.
  El GTA me l’han definit, literalment, com “un pajote”.

  • Marc Rabaseda ha dit:

   No crec que tardin gaire en anunciar-lo. Si no has jugat a cap des de la play1 t’ho passaràs molt bé, sens dubte; i segur que el problema de que el joc no “tira” en les consoles ja no hi serà.

 2. UndeadMonkey ha dit:

  Bon artícle!!

  I per ser el primer, una bona “novatada” hehehehe

  Bastant crític, i sense deixar-se portar per les altres crítiques!

 3. Ferran ha dit:

  Et felicito fill! Tu ho has dit comences bé. Suposo que si haguessis fet un post més favorable a GT5 tindria menys gràcia, menys ressò o, en definitiva, seria més fàcil de fer. T’has deixat una cosa criticable, el mode ONLINE. En faràs un post un altre dia?
  Estic d’acord en totes les coses que critiques en negatiu, però si el joc està en 9 i 10 en llocs especialitzats en el tema per alguna cosa serà. Personalment penso que Sant Andreas va ser el millor joc en PS2 i aquest ho és en PS3. El que té de bo aquest joc és que ho tens tot en un: és un joc d’aventures, de curses de cotxes, d’esports, etc Al final les missions és el de menys, tot i que també s’han superat en aquest aspecte com bé has dit. Que no aporta res de nou? D’acord (o no) però el FIFA 14 o el Call of Dutty tampoc i no deixen de ser grans jocs, amb coses criticables com tots.
  Com et deia abans et felicito per la crítica, però deixem criticar el crític, crec que t’has recreat en les coses negatives, a banda de no parlar del mode ONLINE. ( que fins ara és una merda). Suposo que et devia avorrir tant el joc que de l’ONLINE ja ni en parlem.

  • Marc Rabaseda ha dit:

   Primer de tot! Gràcies!

   El mode online no l’he valorat, perquè a part de que considero que es un altre joc, quan vaig jugar al GTA no funcionava i seria injust jutjar el despropòsit que era en aquell moment. Sobre puntuacions en mitjans especialitzats no entro, ells tenen una forma de percebre els jocs molt diferent a la meva i no sempre son científics (els hi sobren deus i nous als redactors). Accepto el que hem comentes del GTA SA, es un gran joc; no obstant es una millora del gran canvi que va ser el GTA3. Trobo que jocs com, Shadow of the Colossus, Metal Gear Solid 3, God of War, i alguns altres son superiors. De la nova antiga generació(sic) potser faré un TOP…

   Sobre el que ho tens tot en un, ho resumiré amb un “qui molt abraça i poc estreny”, es un joc d’aventures, però no es un Tomb Raider o un Uncharted; de curses, però no és un GT o un forza ni un need for speed, etc…

   Justament crec que FIFA i Call of Duty aquest any han estat castigats per continuistes, i hem sembla correcte.

   En el text explico, que no es un joc de deu, però no un desastre! i he de dir les coses negatives, que les positives ja se n’han encarregat els altres mitjans!

   Espero haver respost més o menys al text, ja veuràs que coincidirem en altres ocasions!

   • Ferran ha dit:

    Segur que coincïdim en altres, per exemple God of War. Tot i que també el podries titllar de continuista. Però continuo pensant que valorar el GT5 com a obra menor és exagerat. Els 2 anteriors gt4, i Episodies from liberty city, sí que eren un gran trunyo.

    • Marc Rabaseda ha dit:

     God of War era una nova ip no se l’hi pot dir continuista! Va portar amb èxit finalment els beat em up als 3D(potser n’hi ha algun altre, però no ho recordo). Jo ho dic amb la ma al cor, el GTA5 el trovo un joc d’inici de transició generacional; i quan surti el 6 si fan bé els deures, ningú recordarà el 5, nomès els fans absoluts de Rockstar.

 4. Guillem R ha dit:

  Ahhhh però que el joc té missions? Jo sempre l’he vist una còpia en bo del carmageddon. Atropellar, atropellar i atropellar, ah.. i matar prostitutes.

  • Marc Rabaseda ha dit:

   Guillem, es veu que si que en té. Però com bé defenso, el joc sembla més, diversió a cafrelandia. Gràcies pel comentari company!

 5. Gerard Illa ha dit:

  bon article tot i que a la primera part penso que has sigut molt dur, m’agradaria saber algun exemple d’un joc que consideris que s’acosta més al 10 per poder veure la teva manera de valorar-los

  • Marc Rabaseda ha dit:

   Cal ser dur en aquesta vida, sobretot contra allò que paguem Gerard! Jo no soc persona de puntuar els jocs, el model de puntuar hem sembla molt bo per les revistes per augmentar el consum però dolent per la valoració objectiva. No obstant, un joc que s’acosti al 10 seria, per exemple, el metal gear solid de psx, o el mario 64 de nintendo 64, jocs que marquen un avans i un desprès en un estil de creació de jocs, o de la forma com els entenem. Jocs que si tenen continuació dificilment seran superats.

   Gràcies pel comentari!

 6. Timbaler del Bruc ha dit:

  Després de llegir aquest article només puc repicar el timbal i dir enhorabona i endavant amb aquest blog. Esperem més articles.

  • Marc Rabaseda ha dit:

   Carai, si el timbaler es pren la molèstia de llegir aquestes humils paraules, vol dir que, malament del tot no ho he fet!

   Gràcies

 7. Cristo ha dit:

  Està ben fet l`analisi, curt però directe. A mi m´ha agradat el gta 5 moltissim pero com et deia abans no arriba al nivell de san andreas encara que s´hi acosti. Una altra cosa es que es passi un temps com el teu cas per poder valorar millor un joc i no deixar-se portar pel hype de l´estrena com va passar com el cas de l ´Assassins Creed. Jo fa un temps m´el vaig passar la historia principal i esta bastant bé, i ha sigut una novetat això de cambiar en qualsevol moment de personatge. Molt bons gràfics i atenció als detalls que qualsevol altre joc d´aquest tipus no té (sandbox), per alguna cosa son els amos aquests de Rockstar i es nota que s´han esforçat en fer-lo bé fins al minim detall com he dit abans. L´online és una cosa apart, molts mal de caps a l´estrena i posteriorment vam haver d´esperar 2 setmanes a que fiquessin actualitzacions per poder jugar sense interrupcions i sense que s´ens esborrés el personatge i perdessim tots els calers.

  • Taxidermica ha dit:

   No em toqueu a l’Ezio, plis.

   • Marc Rabaseda ha dit:

    Jajaja, L’Ezio no, però l’Altair… ens va vendre la moto de forma exagerada! Tot-hi k a nivell argumental aguantava molt bé, era més repetitiu el tiu…

  • Marc Rabaseda ha dit:

   Jo com he comentat, simplement no el trobo un joc tan bó com ens volen fer creure, els mateixos Rockstar, el red dead redemption és molt superior. Tema gràfic, per molt bé que es vegi, si fa que a les consoles vagin a 30-20fps… no val la pena… Gràcies per comentari Cristo!

 8. Casimiroynoteveo ha dit:

  Bona critica Marc! Pero ara me ve una pregunta… en algun lloc posa q es un joc per majors de 18 anys, oi? I si és així és molt petit?? Conenc uns quants menors amb aquest joc. També em plantejo si els pares estan massa ocupats per jugar amb els seus fills a la consola…sino imagino una cosa així:
  -Papa has de matar a la puta!!!
  -Fill no parlis així de la mama quan no hi és….pff…tant de temps i diners invertits amb la teva educació
  -Pueggfffff…..

  • Marc Rabaseda ha dit:

   Es petit però en vermell i ben clar, de fet crec que en el cataleg de joguines del Hipercor l’han posat com a joc destacat (cam-pe-on). Jo personalment considero que si no tens 15-16 anys, gta no és per tu. Premiar el delicte, tot-hi de la forma virtual no ha d’estar a l’avast de tothom.

   Sobre el dialeg, en el fons de grans tots voldriem matar a una puta… però te cares diferents.

 9. Uri Geller ha dit:

  Despres d la lectura d l’article i les intervencions, val a dir q sempre havia penat com el Sr. Guillem, es a dir, q el Carmaggedon es una copia del GTA, o el GTA es la copia? Be, de fet es un joc com altres, per passar l’estona, pero la gracia deu ser (i crec q es) la llibertat q et dona d moviment. Almenys pel modest Sr Uri Geller, be vaig a jugar amb les culleres.

  • Marc Rabaseda ha dit:

   Home copia tampoc, però si que basa gran part del seu èxit i seguidors en fer el cafre, en dir, tinc cinc minuts, vaig a matar uns quants polis.