MENU

4 gener, 2014 Comentaris tancats a Intros bastardes: 'Twin Peaks' (1990-1991) Visualitzacions: 935 Intros bastardes, Sèries Jordi Camps

Creada per David Lynch i Mark Frost, i produïda per l’ABC, Twin Peaks és la mare de les sèries modernes. Va marcar a principis de la dècada dels noranta un abans i un després a la televisió, trencant esquemes i obrint-ne de nous. A casa nostra es va estrenar a Tele 5 quan la meitat del país (és a dir, els de comarques) encara no sintonitzava la cadena estatal, per la qual cosa molts la vam recuperar més endavant gràcies a les reposicions.

Intros bastardes: 'Twin Peaks' (1990-1991)

 

Música: Falling (Twin Peaks theme), d’Angelo Badalamenti

twinpeaks1Creada per David Lynch i Mark Frost, i produïda per l’ABC,  Twin Peaks és la mare de les sèries modernes. Va marcar a principis de la dècada dels noranta un abans i un després a la televisió, trencant esquemes i obrint-ne de nous. A casa nostra es va estrenar a Tele 5 quan la meitat del país (és a dir, els de comarques) encara no sintonitzava la cadena estatal, per la qual cosa molts la vam recuperar més endavant gràcies a les reposicions.

Twin Peaks fa referència al nom d’un poble fictici, situat al nord-oest de l’estat de Washington, a tocar de Seattle. Un crim, descobert arran l’aparició del cadàver de la malaurada Laura Palmer dins una bossa de plàstic, sacseja la petita comunitat muntanyenca, plena de personatges freaks. La sèrie desgranava el cas a través del personatge principal, Dale Cooper (Kyle MacLachlan), un investigador de l’FBI que descobrirà que rere el misteri de la brutal mort existeix un submon pervers. Real o irreal? Importa, tenint en compte que estem de nou immersos en l’univers Lynch, i ja se sap que per endinsar-nos-hi cal pactar amb ell perquè ens dugui on vulgui i quan vulgui.

twin peaksDe les moltes característiques de la sèrie, sens dubte aquí destacarem la banda sonora, magistral, com el tema que obre cada episodi: Falling (Twin Peaks theme). És obra d’Angelo Badalamenti i es va convertir immediatament en supervendes. Ressalta amb el pas del temps el fet que l’intro és molt cinematogràfica, és a dir, de duració llarga, i inclou un gran nombre d’intèrprets i creatius en els crèdits (destacats en aquelles memorables lletres de color verd elèctric). Els plans són llargs i lents (com es pot apreciar, l’Albert Serra no ha inventat res), i s’inicia amb la imatge d’un pit-roig que s’encadena amb una fàbrica d’acer en funcionament. La música t’embruixa des del primer instant i un es deixa emportar per alguns dels llocs comuns que apareixen en la història, amb la serradora a tocar de la cascada d’aigua com a lloc emblemàtic.

Com a curiositats us recordarem que la sèrie:

1. Va constar de dues temporades, amb un total de 30 episodis.

2. La primera temporada està concebuda com a minisèrie i la segona, com a sèrie ja tradicional.

3. Aaron Spelling en va ser el productor.

4. Després que la sèrie conclogués de manera accelerada i amb un final, diríem, estrany (diuen les males llengües que David Lynch es va voler venjar de la cadena), el director va estrenar al festival de Canes Twin Peaks: Fire walk with me, una preqüela que explicava el que va passar els set dies anteriors del crim i amb Laura Palmer (Sheryl Lee) com a protagonista.

5. Després de Twin Peaks,  Sheryl Lee només ha destacat per petits papers a Vampires (1998) i Winter’s bone (2010), i a sèries com One Tree Hill i Sexy dirty money.

twin

Creada per David Lynch i Mark Frost, i produïda per l’ABC, Twin Peaks és la mare de les sèries modernes. Va marcar a principis de la dècada dels noranta un abans i un després a la televisió, trencant esquemes i obrint-ne de nous. A casa nostra es va estrenar a Tele 5 quan la meitat del país (és a dir, els de comarques) encara no sintonitzava la cadena estatal, per la qual cosa molts la vam recuperar més endavant gràcies a les reposicions.

Comments are closed.