MENU

7 febrer, 2014 Comentaris tancats a T'immolaries per la causa? 'Hořící keř' ('Burning bush') Visualitzacions: 1065 Sèries Fatima Deulofeu

Hořící keř (Burning bush) és una minisèrie de 3 capítols dirigida per Agnieszka Holland i creada per HBO. És, de fet, la primera producció pròpia de la filial europea, i diria que han començat amb molt bon peu, ja que és una bona sèrie, amb una bona història, amb molt bones interpretacions i que no et …

T'immolaries per la causa? 'Hořící keř' ('Burning bush')

Horici Ker, Burning bush, Praga, Primavera de Praga, Els bastards

Hořící keř (Burning bush) és una minisèrie de 3 capítols dirigida per Agnieszka Holland i creada per HBO. És, de fet, la primera producció pròpia de la filial europea, i diria que han començat amb molt bon peu, ja que és una bona sèrie, amb una bona història, amb molt bones interpretacions i que no et deixarà indiferent.

Estàs previngut, n’has sentit a parlar, n’has llegit comentaris a les xarxes socials i saps de què va, fins i tot has buscat informació ja que està basada en un fet real… Però tot i així la primera escena de Hořící keř et deixa mort, amb el cul enganxat al sofà, un nus a la gola i els ulls clavats a la pantalla.

A partir d’aquí, espòliers.

Horici Ker, Burning bush, Praga, Primavera de Praga, Els bastardsSom a Praga, l’any 1969. Aparentment és un dia qualsevol, quan un noi que supera escassament la vintena arriba a una cèntrica plaça, deixa la jaqueta i el maletí curosament sobre una font, es llança gasolina per sobre i es cala foc.

Aquest és el sacrifici personal de l’estudiant Jan Palach com a protesta per l’ocupació soviètica de Txecoslovàquia que va posar fi a la primavera de Praga. Aquest és el desencadenant de tota la història que veurem després.

Però Palach no està sol. Deixa una nota explicant que ell és el primer d’uns quants disposats a tot si no aconsegueixen despertar les consciències d’una societat grisa que sobreviu a l’ocupació soviètica, una societat trista, adormida, conformada en el conflicte que els ofega.

Deixa en mans d’aquesta societat la responsabilitat de movilitzar-se, de moure’s, de despertar amb l’amenaça que en qualsevol moment, en qualsevol altre lloc de la regió, un altre jove, un jove que pot ser el fill de qualsevol d’ells, segueixi el mateix destí.

Horici Ker, Burning bush, Praga, Primavera de Praga, Els bastardsAquí és on intervé el govern, que dóna la seva visió interessada i distorssionada de l’acció de Jan Palach. I aquí és on intervénen la família del jove, amb una mare que en cada aparició i en cada silenci et destrossa l’ànima, i l’advocada Dagmar Buresova, que lluitaran plegades per tal que el govern expliqui la realitat de la història.

És una narració plena de respecte, de silencis, de primers plans, d’impotència dels moviments estudiantils que veuen com el sacrifici d’un jove pot quedar en no res. És una narració de la lluita per la llibertat, de protesta d’una societat que va fer les primeres passes per aconseguir la derrota del règim totalitari.

La minisèrie està dedicada a Jan Palach i els altres joves que van sacrificar la vida per aconseguir la llibertat de tot un país.

Una sèrie del tot recomanable amb una gran història al darrere i una manera d’exposar-la del tot subjectiva, ja que tant el director com el guionista (Stepan Hulik) s’han declarat simpatitzants de Palach.

Una manera de mostrar-la que provoca que les escenes inicial i final et quedin gravades a la memòria per sempre.

Hořící keř (Burning bush) és una minisèrie de 3 capítols dirigida per Agnieszka Holland i creada per HBO. És, de fet, la primera producció pròpia de la filial europea, i diria que han començat amb molt bon peu, ja que és una bona sèrie, amb una bona història, amb molt bones interpretacions i que no et …

Comments are closed.