MENU

10 febrer, 2014 Comentaris (3) Visualitzacions: 2121 Cinema Jordi Taulats

Fa uns dies Jordi Dorca us va parlar de l’excel·lent inici de la sèrie True detective. En la introducció d’aquesta producció d’HBO, no apta per a tots els públics, ja que és d’aquelles sèries que necessita concentració i saber-la assaborir, sona la cançó de The Handsome Family Far from any road. Un tema country compost per T-Bone …

T-Bone, distintiu de qualitat

T-Bone Burnett, True detective, El gran Lebowski, O brother, Inside Llewyn Davis, Cold mountain, Els jocs de la fam, crazy heart, Els bastards

Fa uns dies Jordi Dorca us va parlar de l’excel·lent inici de la sèrie True detective. En la introducció d’aquesta producció d’HBO, no apta per a tots els públics, ja que és d’aquelles sèries que necessita concentració i saber-la assaborir, sona la cançó de The Handsome Family Far from any road. Un tema country compost per T-Bone Burnett, que també s’encarrega de la producció musical de la sèrie. És d’aquest últim i de la seva faceta com a productor de bandes sonores del que us vull parlar avui.

Joseph Henry “T-Bone” Burnett va néixer a Sant Louis, Missouri, el 1948. Va ser guitarrista de Bob Dylan durant la gira Rolling thunder revue, entre la tardor del 1975 i la primavera del 1976. Un cop finalitzada, ell i dos membres més de la banda van crear The Alpha Band, que van publicar 4 àlbums, i posteriorment va començar una etapa en solitari.

T-Bone Burnett, True detective, El gran Lebowski, O brother, Inside Llewyn Davis, Cold mountain, Els jocs de la fam, crazy heart, Els bastardsT-Bone Burnett ha produït artistes de la talla d’Elvis Costello i la seva dona Diana Krall, B.B. King, Roy Orbison, Counting Crows, Jack White, Eels o l’últim disc d’Elton John i molts altres cantants de primer nivell. Però ara ens interessa la seva producció i composició en títols de crèdit de sèries o bandes sonores de films. T-Bone és l’artífex de les bandes sonores de les pel·lícules dels  germans Coen El gran Lebowski, O Brother, The ladykillers o Inside Llewyn Davis. També ha estat en la producció de les bandes sonores dels films Cold mountainA la corda fluixa, Tots els homes del rei, Across the univers, Crazy heart o Els jocs de la fam. A la televisió, a part de l’esmentada True detective, ha participat en les sèries Nashville, Vegas i The firm.

Va estar nominat el 2004 a l’Oscar per la banda sonora de Could mountain, però aquell va ser un mal any per competir, ja que també estava nominada El senyor dels anells: el retorn del rei i ho acaparava tot. Es va poder treure l’espina el 2010, en què va guanyar l’Oscar a la millor cançó per The weary kind, tema que sortia a Crazy heart. A més de l’estatueta, T-Bone ha guanyat un Globus d’Or i el premi de l’associació de crítics per Crazy heart, un Bafta per Could mountain, un BMI Film & TV Awards i un FFCC Award per O Brother, a banda de 8 Grammys i molts altres premis.

Veure el nom de T-Bone Burnett en qualsevol títol de crèdit o en qualsevol caràtula d’un CD és senyal de qualitat. Llarga vida al blues, llarga vida a la música americana, llarga vida a T-Bone.

Fa uns dies Jordi Dorca us va parlar de l’excel·lent inici de la sèrie True detective. En la introducció d’aquesta producció d’HBO, no apta per a tots els públics, ja que és d’aquelles sèries que necessita concentració i saber-la assaborir, sona la cançó de The Handsome Family Far from any road. Un tema country compost per T-Bone …

3 comentaris to T-Bone, distintiu de qualitat

  1. Dr. Moreau ha dit:

    Gran descobriment d’un músic que he escoltat mil vegades sense saber qui era. Gràcies!

  2. Georgina Socias ha dit:

    Gran article!

  3. Latex Doll ha dit:

    Molt bon article, molt ben escrit i amb molta informació interessant.