MENU

14 febrer, 2014 Comentaris (2) Visualitzacions: 2163 Cinema Víctor Gonzàlez

Spike Jonze ja va tenir la idea de fer un film com Her, en què una entitat d’intel·ligència artificial interactués íntimament amb les persones, molt abans de l’existència de Siri, concretament fa onze anys, després de llegir un article en el qual s’analitzaven les tendències digitals del futur, i tot just quan s’estava separant de …

‘Her’, de Spike Jonze

Her, Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Spike Jonze, Els bastards

Spike Jonze ja va tenir la idea de fer un film com Her, en què una entitat d’intel·ligència artificial interactués íntimament amb les persones, molt abans de l’existència de Siri, concretament fa onze anys, després de llegir un article en el qual s’analitzaven les tendències digitals del futur, i tot just quan s’estava separant de la seva dona –i també directora de cinema–, la Sofia Coppola.

Filmat a Los Angeles i Xangai, Her ens explica un futur distòpic en què l’ésser humà té la possibilitat de comprar un sistema operatiu amb el qual s’estableix una relació completa, com és el cas de Theodore (Joaquin Phoenix) i la veu sensual de la Samantha (Scarlett Johansson), amagada darrere un simulacre computeritzat.

Her, Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Spike Jonze, Els bastardsLa Samantha és la dona perfecta en la psicologia masculina. Analitza els milers d’e-mails del compte de Theodore per ajudar-lo a posar en ordre el seu desgavell, actua de mare quan es troba en situacions difícils, admira el seu sentit de l’humor, li dóna suport i l’ajuda en els seus projectes i fa d’amant quan el necessita. La feina de Theodore se centra a escriure cartes d’amor personalitzades per als clients d’una plataforma per trobar parella; un Cyrano de Bergerac de l’era moderna que es mou en un estat semidepressiu després d’una relació fracassada amb la seva exdona, la Catherine (Rooney Mara).

Her, Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Spike Jonze, Els bastardsTheodore respon a la màquina amb afecte, entrant també en els desitjos del sistema operatiu i preocupant-se pels seus sentiments, els sentiments d’un simulacre il·lusori que arriba a ser més humà que els humans, parafrasejant l’escriptor Philip K. Dick, que ja a finals dels anys seixanta va tenir la premonició d’una societat dominada pels anhels dels sistemes artificials amb el conte Somien els androides amb ovelles elèctriques?, adaptat per Ridley Scott en el film Blade Runner (1982).

Her, Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Spike Jonze, Els bastardsCom Ridley Scott, Spike Jonze es pregunta quina és la definició d’ésser humà en el marc de les noves tecnologies. La migració de l’ànima cap a identitats híbrides i el dramàtic deslligament del món real la són una realitat. Per no anar gaire lluny, Google acaba d’adquirir l’empresa Deepmind d’intel·ligència artificial per invertir en el que ells anomenen “el nou somni tecnològic que canviarà les regles del joc” en els pròxims anys.

Her, Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Spike Jonze, Els bastardsHer està massa a prop de tots nosaltres. La població, enganxada a pròtesis electròniques cada vegada més petites i amb una ànima autònoma addictiva, dilueix el jo en oasis no humans dominats per les grans corporacions que han mercantilitzat sentiments i angoixes. Sense la Samantha només queda el desert de la solitud, com Bill Murray a Lost in translation (2003), el film de la Sofia Coppola, la influència potser més directa de Her i el film amb què millor es complementa.

 

Spike Jonze ja va tenir la idea de fer un film com Her, en què una entitat d’intel·ligència artificial interactués íntimament amb les persones, molt abans de l’existència de Siri, concretament fa onze anys, després de llegir un article en el qual s’analitzaven les tendències digitals del futur, i tot just quan s’estava separant de …

2 comentaris to ‘Her’, de Spike Jonze

  1. Fàtima ha dit:

    És una delícia de pel.lícula. Sé que no guanyarà a els Oscars (potser si a guió…) però de les que he vist és la meva favorita. Una manera deiferent d’enamorar-se. Indispensable veure-la en V.O., doncs la veu de l’Scarlett és la sensualitat màxima. Fantàstic com quasi sempre Joaquin Phoenix. fantàstica pel.lícula. Congrats Víctor! 😉

  2. Jep ha dit:

    M’encanta el film!!
    Una bona oportunitat per recuperar, o descobrir, un curt de Spike Jonze sobre l’amor entre computadores: I’m Here.