MENU

15 octubre, 2014 Comentaris tancats a 'Black coal': 'Noir' xinès Visualitzacions: 1344 Cinema Jordi Dorca

Black coal de Diao Yinan passarà per les nostres sales sense ser un gran èxit de taquilla, però almenys hi ha passat. Si aquesta pel·lícula no hagués guanyat l’Ós d’Or a la Berlinale (un ós polèmic, ja que va deixar fora del premi l’esplèndida Boyhood), segurament no l’hauríem vist, i això ens hauria fet perdre una …

'Black coal': 'Noir' xinès

black-coal-dia-yinan-berlinale-els-bastards

Black coal de Diao Yinan passarà per les nostres sales sense ser un gran èxit de taquilla, però almenys hi ha passat. Si aquesta pel·lícula no hagués guanyat l’Ós d’Or a la Berlinale (un ós polèmic, ja que va deixar fora del premi l’esplèndida Boyhood), segurament no l’hauríem vist, i això ens hauria fet perdre una pel·lícula que, si més no, és singular.

Black coal (Carbó negre) veurem la història del policia Zhang Zili (Fan Liao, millor actor a Berlín), que l’any 1999 abandona el cos després de la traumàtica mort de dos dels seus companys durant la investigació d’un assassinat finalment no resolt. Cinc anys després, l’assassí torna a la càrrega, i Zhang, convertit ara en un guàrdia de seguretat amb problemes d’alcoholisme, es planteja intentar-lo capturar pel seu compte.

black-coal-dia-yinan-berlinale-els-bastardsLa pel·lícula és un thriller convencional, que recull les herències i estructures de grans escriptors del gènere negre com Chandler o Hammet: ens trobem amb un policia desencantat que entra en una espiral depressiva a causa d’un cas que el té consternat, uns crims enrevessats, una investigació que serveix per descriure un entorn hostil i cru, una femme fatale i una atmosfera inquietant.

Però, a banda d’aquests trets comuns del cinema negre clàssic americà, poc habitual a la Xina i que el director va conèixer a l’escola de cinema, aquest thriller es distingeix de molts dels neonoirs per la cruesa i la brutícia amb què ens mostra els fets i l’entorn.  És una pel·lícula sense cap intenció estetitzadora; les morts, ja siguin per arma de foc o ganiveta de patins de gel, passen d’una manera tan directa i poc èpica que provoquen un punt d’estranyesa i sorpresa a l’espectador. Els escenaris són espais sòrdids i poc habituals en les pel·lícules del gènere; escenes en pistes de gel, sexe a la cabina d’una roda de fira i uns focs artificials inquietants i incomprensibles, acaben de fer que la pel·lícula es mogui entre la cruesa i la raresa.

black-coal-dia-yinan-berlinale-els-bastardsTots aquests elements la converteixen en una pel·lícula canònica en allò estructural però també en una trangressió del gènere des del punt de vista estètic i atmosfèric. Black coal és una d’aquelles rareses que val la pena reivindicar; si més no, podreu presumir d’haver vist un film de noir xinès, que, vulguis o no vulguis, sempre queda bé.

Black coal de Diao Yinan passarà per les nostres sales sense ser un gran èxit de taquilla, però almenys hi ha passat. Si aquesta pel·lícula no hagués guanyat l’Ós d’Or a la Berlinale (un ós polèmic, ja que va deixar fora del premi l’esplèndida Boyhood), segurament no l’hauríem vist, i això ens hauria fet perdre una …

Comments are closed.