MENU

17 octubre, 2014 Comentaris (1) Visualitzacions: 1713 Cinema Víctor Gonzàlez

David Lynch anuncia que torna amb Twin Peaks el 2016. Pels seguidors del director – i si teniu un pressupost limitat-  apropeu-vos a Łódź, la segona ciutat preferida de Lynch després de Los Angeles i a la que va rodar, juntament amb Jeremy Irons i Laura Dern, Inland Empire.  Łódź  va ser el centre tèxtil més important de Polònia del …

De vacances bastardes amb David Lynch

tumblr_mdpu7evqeA1qzqju7o1_500

David Lynch anuncia que torna amb Twin Peaks el 2016. Pels seguidors del director – i si teniu un pressupost limitat-  apropeu-vos a Łódź, la segona ciutat preferida de Lynch després de Los Angeles i a la que va rodar, juntament amb Jeremy Irons i Laura Dern, Inland Empire.  Łódź  va ser el centre tèxtil més important de Polònia del segle XIX al 1991 – se la coneixia com la Manchester del país, va ser poc bombardejada pels nazis i els comunistes no s’hi van ni fixar deixant-la tal com estava, evitant d’aquesta manera l’arquitectura estalinista tan present a Varsòvia i que encara xoca al visitant quan posa el peu a la capital.

10313709_785251128184959_8287928250186059719_nLa decrèpita ciutat de Łódź ho té tot pels amants de Lynch; fàbriques abandonades, edificis d’obrers a punt de caure i uns espais que es mouen entre la monstruositat de l’època industrial a la bellesa de les seves formes. És per això que Lynch es va enamorar ràpidament de Łódź,  dedicant-se a fotografiarla com si fos una vella dona pansida i publicant les seves fantasmagòriques imatges a diverses exposicions internacionals. A Łódź , com ja he esmentat, va filmar Inland Empire. Concretament als passadissos i vestíbul de l’hotel Grand, però també a la suite Rubinstein, centre neuràlgic de la pel.lícula i que sempre podeu visitar com vaig fer jo, amb una prèvia i ràpida petició, a més d’allotjar-me dues nits a l’hotel, sense passar por, és clar, ja que el meu pressupost no incloïa la suite sinó l’estança a una de les seves numeroses habitacions.

10450372_785260504850688_395156460998473671_nŁódź té però altres incentius pels amants del cinema. Els estudis Se-ma-for, reconvertits en un museu, varen ser durant els anys 50 als 90, el centre neuràlgic de l’animació polonesa, amb realitadors com Józef Skrobiński o Zbigniew Rybczyński guanyador d’un oscar per Tango. Suzie Tempelton va filmar també Pere i el Llop el 2006, amb musica de Serguéi Prokófiev, donant als estudis un segon Oscar merescut i en el que encara es poden veure els decorats originals. A més, la ciutat té un museu de cinema, també amb enormes decorats, com els de The Flying Machine  (2011) i exposicions itinerants com la de Godzilla, amb pòsters originals de tots els films del monstre japonès repartits en dues grans sales; un regal pels ulls.

Photo 07-08-14 15 46 56No molt lluny trobem l’acadèmia de cinema i fotografia de Łódź , espai pel qual varen passar Roman Polanski, Andrzej Wajda i Krzysztof Kieslowski, tres directors monumentals amb obres difícils de superar com Frenético (1988), The Promised Land (1975) i Dekalog (1988), aquest últim per televisió i dirigit per Kieslowski, amb una sèrie d’episodis que estan dins del millor que s’ha fet per cinema des del seu naixament el 1895.

Recordeu però que el més destacat és l’hotel Grand. Passeu una nit o dues i pregunteu per l’habitació de David Lynch. Després baixeu al carrer Piotrkowska, un dels més llargs amb comerços, restaurants i cafès d´Europa (cinc kilòmetres), just davant de l’hotel Grand i en el també trobareu un passeig de les estrelles particular amb tots els grans directors i actors que han donat fama al cinema polac.

Vacances bastardes de primera assegurades i que us poden ajudar a passar l´eterna espera abans de l´estrena de Twin Peaks.

És que us veig molt nerviosos.

David Lynch anuncia que torna amb Twin Peaks el 2016. Pels seguidors del director – i si teniu un pressupost limitat-  apropeu-vos a Łódź, la segona ciutat preferida de Lynch després de Los Angeles i a la que va rodar, juntament amb Jeremy Irons i Laura Dern, Inland Empire.  Łódź  va ser el centre tèxtil més important de Polònia del …

Un comentari a De vacances bastardes amb David Lynch

  1. Kabuki Man ha dit:

    De pet a Lodz!!