MENU

5 desembre, 2014 Comentaris (1) Visualitzacions: 1652 Sèries Jep Soler

Cinematogràficament parlant estem acostumats que les dones de les famílies mafioses no tinguin gaire protagonisme; més enllà d’alletar els infants i donar algun consell en el moment oportú,  tenien poca influència dins l’organització. A la saga de The Godfather les dones eren purament simbòliques, que ho preguntin a Kay Adams quan rep les promeses de Michael …

'Mamma mia!' Les dones de la família.

ShelleyWintersCinematogràficament parlant estem acostumats que les dones de les famílies mafioses no tinguin gaire protagonisme; més enllà d’alletar els infants i donar algun consell en el moment oportú,  tenien poca influència dins l’organització. A la saga de The Godfather les dones eren purament simbòliques, que ho preguntin a Kay Adams quan rep les promeses de Michael Corleone que aquest incompleix al cap de cinc segons. Sempre se les ha respectat dins del clan i han tingut un paper emocional vital per al manteniment de la família, ara bé, no les han deixat manar. L’única excepció seria Ma Katie Baker (Shelley Winters) a Bloody mama, de Roger Corman, aquesta sí que manava de valent. En l’univers catòdic, però, les coses van canviant, tot i que les dones no porten directament els pantalons de cara a la galeria, no es resignen a ser només les mestresses de casa i decideixen fer un pas endavant en el món dels negocis. Un negocis que coneixen perfectament, saben com funciona tot l’entrellat i ho volen aprofitar. Aquestes són les més representatives:

Carmela Soprano (Edie Falco), The Sopranos

Mare de dos fills (A.J. i Meadow) i casada amb Tony Soprano, la veiem sempre al servei de laCarmela-Soprano família, fent allò que és correcte en cada moment, cuidant dels fills adolescents, mantenint la casa, organitzant festes, permetent infidelitats al seu marit, fins que quan veu que els fills ja no la necessiten i que la seva vida és un buit existencial (realment se li emplenen les pilotes d’aguantar totes les putades d’en Tony) aconsegueix diners, aquells amagats dins del menjar per als ànecs, i es dedica a negocis immobiliaris. La personalitat de la Carmela és bastant estable, acostumada a un nivell de vida alt vol protegir la seva família dels negocis obscurs del marit i crear una bombolla de tranquil·litat lluny dels crims i la por. Ho aconsegueix? La resposta, a The Sopranos.

abby donovanAbby Donovan (Paula Malcomson), Ray Donovan

La família de Ray Donovan no difereix gens de la dels Soprano, mateixes persones, negocis semblants, fins i tot les edats. Només varia l’origen, aquí són irlandesos criats a Boston que viuen a Califòrnia. A l’Abby li costa adaptar-se a la vida benestant de Los Angeles, de fet no té relacions socials com tenia la Carmela, aquesta situació la fa més inestable emocionalment, s’enfada sovint perquè no sap quin és el seu paper en tot plegat. Es passa el dia arreglant problemes familiars, a la primera temporada, i en aquesta segona fuig de tota responsabilitat i decideix refugiar-se en els braços del bàndol contrari, un policia. L’Abby sap controlar en Ray força bé, en la primera temporada va demostrar amb escreix que quan toca està al seu lloc. Encara no ha fet el pas endavant per voler controlar algunes àrees de negoci, no tardarà gaire, temps al temps.

Gemma Teller Morrow (Katey Sagal), Sons of anarchy

Ai, la Gemma… De les dones de la llista és la que té més afany de controlar-ho tot,Gemma-Teller-Morrow de fet podríem pensar que ho fa des de l’ombra allargada dels seus marits. Ella no sap estar sola, no és una dona capaç d’afrontar reptes a llarg termini sense un home al seu costat. Impulsivitat sí que en té, i ho demostra sovint. Ara bé, prefereix manipular les seves parelles, o el seu fill, que donar la cara i mostrar-se com a líder. Li falta confiança, suposo. Viure en un món d’homes facilita quedar-se amagada i moure els fils més que no pas fer un pas endavant. És la titellaire més prolífica dels darrers temps: Teller, Clay, Jax, Unser, Nero, Juice… tots ballen al seu ritme, i quan no ho fan la Gemma mostra la seva cara menys amable. Tot i això, em fa pena, tan sola, tan infeliç.

Imma Savastano (Maria Pia Calzone), Gomorra

He deixat per al final la meva favorita. Quina dona! L’Imma viu entre l’opulència i el mal gust decoratiu de la família Savastano, només es dedica a anar decidint quin sofà vol per a la sala i encara, al final, no té ni el poder per poder escollir el que vol. Durant els anys va Gomorra-episodio-5-Immadonant suport al seu marit, en Pietro, admirat i protegit pels amics, odiat i respectat pels enemics. Quan en Pié ha d’ingressar a la presó, els negocis familiars queden en mans de l’inútil del seu fill i dels homes de confiança. L’Imma no pot perdre aquesta oportunitat i enganya tothom amb un pla genial. Aconsegueix el que vol, posar-se al capdavant de l’organització, controlar els negocis, ser respectada per tots, passejar-se per Nàpols ben arreglada, perfecta, guapa, amb el seu gos imponent i donant l’oportunitat a les dones. Imma no només demostra que una dona pot manar en un món purament masculí, sinó que a més es pot fer des d’una perspectiva femenina, que no cal convertir-se en un home amb faldilla. Seva és la gran frase «La guerra no la guanya el més fort, la guanya el que sap esperar. I això no hi ha ningú que ho faci millor que nosaltres, les dones.»

Les dones continuen tenint un paper secundari en el panorama televisiu i cinematogràfic, a poc a poc guanyen terreny gràcies al fet que el sector femení comença a ser un gran consumidor d’aquests productes. Gràcies a totes vosaltres per enriquir el món.

Cinematogràficament parlant estem acostumats que les dones de les famílies mafioses no tinguin gaire protagonisme; més enllà d’alletar els infants i donar algun consell en el moment oportú,  tenien poca influència dins l’organització. A la saga de The Godfather les dones eren purament simbòliques, que ho preguntin a Kay Adams quan rep les promeses de Michael …

Un comentari a 'Mamma mia!' Les dones de la família.

  1. Fàtima ha dit:

    Gran article company!
    Però trobo a faltar una de les meves preferides…la Polly de Peaky Blinders. Tot i no ser la mare del clan Shelby, sinó la tia…sovint els fa anar tots rectes i des de l’ombra crec que remena molt el ‘cotarro’. Grande