MENU

16 gener, 2015 Comentaris (3) Visualitzacions: 2379 Cinema Jordi Taulats

David Ayer, director de Dueños de la calle o Sabotage, entre altres films, i guionista de Training day, canvia els escenaris dels barris baixos de les grans ciutats per portar-nos a l’Alemanya de 1945 i explicar-nos la història heroica d’un grup de soldats nord-americans, liderats per Don Collier (un gran Brad Pitt que des de …

'Fury': els ideals són pacífics; la història, violenta

fury-corazones-de-hierro-david-ayer-brad-pitt-shia-labeouf-michael-pena-jon-bernthal-logan-leman-els-bastards-critiques-series-pel·licules-pelis-films

David Ayer, director de Dueños de la calle o Sabotage, entre altres films, i guionista de Training day, canvia els escenaris dels barris baixos de les grans ciutats per portar-nos a l’Alemanya de 1945 i explicar-nos la història heroica d’un grup de soldats nord-americans, liderats per Don Collier (un gran Brad Pitt que des de Snacht, cerdos y diamantes que el miro amb uns altres ullets), que a les acaballes de la Segona Guerra Mundial es veuen enviats a una última missió, que és controlar una cruïlla de carreteres.

fury-corazones-de-hierro-david-ayer-brad-pitt-shia-labeouf-michael-pena-jon-bernthal-logan-leman-els-bastards-critiques-series-pel·licules-pelis-filmsEl grup està format per tres soldats més —Bible (Shia LaBeouf), Gordo (Michael Peña) i Coon-Ass (Jon Bernthal)— que, en paraules de Don Collier: «Hem matat nazis a l’Àfrica, hem matat nazis a França, hem matat nazis a Bèlgica i ara matem nazis a Alemanya» . Són soldats que l’única missió que tenen és la d’eliminar com més nazis millor, i en especial si són de les SS. A aquest grup se’ls uneix Norman (Logan Leman), que l’única formació que ha rebut és mecanografiar 60 paraules per minut i que acaba controlant una metralladora del tanc anomenat Fury. Per tal d’educar en la guerra el jove Norman, Don no s’estalviarà de fer-lo baixar als inferns i d’obligar-lo a matar, encara que sigui nens vestits de soldats.

David Ayer no ens estalvia detalls a l’hora de retratar la guerra, una guerra freda, bruta i sanguinària. Caps esberlats per bales perdudes, cames tallades per ràfegues de metralladora o cossos volant per projectils de tanc són escenes cruentes que Ayer prefereix mostrar, això sí, sota una banda sonora.

fury-corazones-de-hierro-david-ayer-brad-pitt-shia-labeouf-michael-pena-jon-bernthal-logan-leman-els-bastards-critiques-series-pel·licules-pelis-filmsUn film d’acció ben dirigit i ben interpretat que, tot i que en alguns moments ens pot recordar Salvar al soldado Ryan, ràpidament es destaca d’aquest film perquè no és tan complaent amb els soldats americans. Només hi trobo dues pegues a aquest film. La primera és el títol: Corazones de acero. La puta mania de traduir i adaptar el títol al castellà. És que Furia hauria estat massa violent? Massa ofensiu? Va home, va! La segona és el color de les traces dels dispars. Per sort no he estat mai en una guerra, però no crec que la trajectòria de les bales i els projectils dels canons semblin més sabres de llum d’Star Wars llençats amb mala llet.

David Ayer, director de Dueños de la calle o Sabotage, entre altres films, i guionista de Training day, canvia els escenaris dels barris baixos de les grans ciutats per portar-nos a l’Alemanya de 1945 i explicar-nos la història heroica d’un grup de soldats nord-americans, liderats per Don Collier (un gran Brad Pitt que des de …

3 comentaris to 'Fury': els ideals són pacífics; la història, violenta

  1. Carlex ha dit:

    A aquesta li tinc ganes. A veure si la setmana vinent cau.

    Pendent de veure-la, suposo que deuen abusar del recurs de les anomenades bales traçadores (Coppola també en fa ús a una escena d’Apocalipse Now). Desconec si a la II GM les feia servir l’exèrcit de terra (a l’aviació segur).

  2. Oriol Maynadé ha dit:

    Un gran article. Només una petita correcció, el títol que li han donat en castellà es Corazones de Acero… segur que per diferenciar-la d’aquella gran cinta bèlica del Sr. De Palma que si que van traduir com Corazones de Hierro (Casualties of War – 1989).