MENU

26 gener, 2015 Comentaris tancats a '12 monkeys' en format sèrie Visualitzacions: 1316 Sèries Jep Soler

Quan l’any 1962 Chris Marker va fer La jetée, un migmetratge sobre viatges en el temps  des d’un futur postapocalíptic, no s’hauria pensat mai que aquella petita història influiria creadors com David Bowie, Mark Romanek o Terry Gilliam. Aquest darrer, amb la complicitat de David i Janet People, van crear un dels films de ciència-ficció …

'12 monkeys' en format sèrie

12-monkeys-monos-brad-pitt-bruce-willis-madeleine-stowe-terry-gilliam-syfy-critiques-els-bastards-series-pel·licules-films-pelisQuan l’any 1962 Chris Marker va fer La jetée, un migmetratge sobre viatges en el temps  des d’un futur postapocalíptic, no s’hauria pensat mai que aquella petita història influiria creadors com David Bowie, Mark Romanek o Terry Gilliam. Aquest darrer, amb la complicitat de David i Janet People, van crear un dels films de ciència-ficció més influents en el panorama bastard de la dècada dels noranta. 12 monos està interpretada per Bruce Willis, Madeleine Stowe i Brad Pitt, el primer dóna vida a un delinqüent vulgar destinat a participar, per reial decret, en un experiment que pot salvar el planeta, després que un virus mortal posés fi a la vida humana i fes inviable viure a la superfície, i que enviés els humans a viure sota terra. Per aconseguir-ho viatja al passat per aturar els responsables de l’atac viral, els components d’un grup radical anomenat l’Exèrcit dels Dotze Micos.

12-monkeys-monos-brad-pitt-bruce-willis-madeleine-stowe-terry-gilliam-syfy-critiques-els-bastards-series-pel·licules-films-pelisTerry Gilliam ja havia demostrat la seva solvència amb Brazil (1985) i El rei pescador (1991) i tots vam aprendre a degustar la seva particular estètica que va resultar un dels elements més rellevants de 12 monkeys (1995). Gilliam ha continuat amb aquest segell estètic inconfusible que arriba al seu màxim esplendor amb The imaginarium of Doctor Parnassus (2009) i que situa a l’extrem, potser massa, amb The zero theorem. Els que recordeu 12 monkeys sabeu que és un film perfecte, no només estèticament, sinó que també en la interpretació, Brad Pitt va aconseguir el Globus d’Or i la parella Stowe-Willis funciona a la perfecció. A més, la trama i el muntatge aporten el misteri necessari per convertir la sorpresa final en inoblidable. Els canvis de temps estan ben explicats, sense fissures ni detalls que ens puguin fer dubtar de la seva credibilitat.

Últimament s’ha posat de moda convertir pel·lícules d’èxit en sèries de televisió,  (Fargo, Sleepy hollow, Hannibal…), ara ha arribat el torn de 12 monkeys.

Parlem del capítol pilot estrenat el 16 de gener passat de la productora Syfy. Fa de Willis Aaron Stanford, conegut últimament per la sèrie 12-monkeys-monos-brad-pitt-bruce-willis-madeleine-stowe-terry-gilliam-syfy-critiques-els-bastards-series-pel·licules-films-pelisNikita, que només difereix perquè ha canviat la calvície del primer per una mitja melena, pel demés veiem en Cole tal com el recordem, amb un gran patiment físic i emocional, i que busca només poder complir la seva missió. El paper de la doctora està interpretat per Amanda Scholl, actriu poc coneguda, amb experiència en el món de la dansa i que ha aconseguit el seu primer paper protagonista. A diferència de l’original, aquesta doctora és més fàcil de convèncer que en Cole viatja en el temps. La gran sorpresa, al final del pilot, és veure qui interpreta el paper de Brad Pitt, ja ho descobrireu.

Evidentment no es pot comparar un pilot de quaranta minuts amb una obra mestra de la ciència-ficció. A mi el primer capítol m’ha agradat perquè els perdono que bombardegin d’informació només d’arrencar, fet que trenca part del misteri, perquè la forma narrativa d’una sèrie ha de ser diferent del cinema i agraeixo l’esforç que han fet per intentar mantenir la història tan semblant com fos possible, el que també entenc és que no poden reproduir una estètica semblant a la de Gilliam, perquè segurament a la majoria del públic no li agrada aquest estil. Només heu de mirar com li va a la taquilla a l’excomponent dels Monty Python. L’anirem seguint i a final de temporada passarem comptes. Paraula de bastard.

Quan l’any 1962 Chris Marker va fer La jetée, un migmetratge sobre viatges en el temps  des d’un futur postapocalíptic, no s’hauria pensat mai que aquella petita història influiria creadors com David Bowie, Mark Romanek o Terry Gilliam. Aquest darrer, amb la complicitat de David i Janet People, van crear un dels films de ciència-ficció …

Comments are closed.