MENU

28 març, 2015 Comentaris tancats a Jamie Lee Curtis, la reina del crit Visualitzacions: 1523 Què se n'ha fet Jordi Taulats

Jamie Lee Curtis va néixer el 22 de novembre de 1958 a Los Angeles, Califòrnia. Filla de Tony Curtis i Janet Leight, pocs dubtaven quina seria la seva vocació. De fet, tot al seu voltant té a veure amb el cinema, ja que té una germana també actriu (Kelly Curtis) i és la padrina de …

Jamie Lee Curtis, la reina del crit

jamie-lee-curtis-halloween-critiques-cinema-pel·licules-pelis-films-series-els-bastards-critica

Jamie Lee Curtis va néixer el 22 de novembre de 1958 a Los Angeles, Califòrnia. Filla de Tony Curtis i Janet Leight, pocs dubtaven quina seria la seva vocació. De fet, tot al seu voltant té a veure amb el cinema, ja que té una germana també actriu (Kelly Curtis) i és la padrina de l’actor Jake Gyllenhaal, ja que és molt amiga dels seus pares, el director Stephen Gyllenhaal i la guionista Naomi Foner.

jamie-lee-curtis-halloween-critiques-cinema-pel·licules-pelis-films-series-els-bastards-criticaDos anys després de graduar-se a la Choate Rosemary Hall el 1976, Jamie Lee Curtis va debutar al cinema, gràcies a John Carpenter i amb 20 anys d’edat, amb la cinta de terror Halloween. A partir d’aquest moment l’actriu va aconseguir el títol de la reina del crit, que es consagraria amb les seves intervencions en les diverses continuacions de la sèrie Halloween, com Halloween II (1981), Halloween H20 (1998) i Halloween: Resurrection (2002). A banda de la saga Halloween, durant els primers anys de la seva carrera Curtis també va participar en altres cintes de terror, com La niebla (1980), dirigida també per John Carpenter, El tren del terror (1980) o Prom night (1980). Amb tot això, Curtis va compaginar el cinema amb la televisió, i va aparèixer en sèries com Operation Petticoat (1977-1978), Colombo, Los ángeles de Charlie, Vacaciones en el mar o Buck Rogers.

jamie-lee-curtis-halloween-critiques-cinema-pel·licules-pelis-films-series-els-bastards-criticaDesprés de totes aquestes incursions en el gènere de terror, Jamie Lee canvia de registre per treballar en la comèdia Entre pillos anda el juego (1983), juntament amb Dan Aykroyd i Eddie Murphy. La seva interpretació li va valer el Bafta a la millor actriu secundària. L’altre gran èxit en la comèdia va ser a Un pez llamado Wanda (1988), dirigida per Charles Crichton i John Cleese i protagonitzada per aquest últim, Kevin Kline i Michael Pallin. El seu paper encarnant Wanda Gershwitz li va valer la nominació als Globus d’Or i als Bafta. My girl, on torna a coincidir amb Dan Aykryd, Mentiras arriesgadas, amb Arnold Schwarzenegger, dirigida per James Cameron i que li va suposar guanyar el Globus d’Or —com oblidar l’strep-tease barroer que li fa a l’Arnold—, El sastre de Panamà o Virus són altres dels films que ha protagonitzat.

Però ara què està fent?

jamie-lee-curtis-halloween-critiques-cinema-pel·licules-pelis-films-series-els-bastards-criticaJamie Lee Curtis ha fet de tot. Des d’una patent del 1987 (que va expirar el 2007) d’un bolquer amb butxaca per a tovalloletes que es pot fer servir amb una mà a, el març del 2012, juntament amb Martin Sheen i Brad Pitt, va fer una actuació teatral per recaptar fons per a la Fundació Americana per a la Igualtat dels Drets de les Dones.

Actualment, en el món audiovisual, el 2012 va aparèixer en 5 episodis de la sèrie NCIS, el 2014 apareixia al film Veronica Mars, aquest any se l’espera a la pel·lícula Spare parts i té en preproducció la sèrie Scream queens, una sèrie sobre assassinats en un campus.

 

Però una de les activitats que més temps ocupa aquesta californiana és la dels nens. Ha escrit 10 contes infantils, il·lustrats per Laura Cornell i publicats per HarperCollins. Actualment juga un paper molt important a l’hospital de nens de Los Angeles i el 2011 va donar suport a un nou centre d’internament i també està involucrada en la Children Affected by AIDS Foundation de Los Angeles, que serveix d’amfitrió per a l’esdeveniment anual de l’organització Dream Halloween. També és una bloguera activa del diari en línia The Huffington Post.

Jamie Lee Curtis va néixer el 22 de novembre de 1958 a Los Angeles, Califòrnia. Filla de Tony Curtis i Janet Leight, pocs dubtaven quina seria la seva vocació. De fet, tot al seu voltant té a veure amb el cinema, ja que té una germana també actriu (Kelly Curtis) i és la padrina de …

Comments are closed.