MENU

1 juny, 2015 Comentaris (2) Visualitzacions: 2981 Sèries Jep Soler

Abans que tot us informo que a partir de la meitat del post podria aparèixer algun spoiler, dependrà de com de fina tingueu la pell. No patiu que ja us avisaré. Jordskott és una sèrie sueca creada per Henrik Björn, que hi debuta i que s’haurà de seguir de ben a prop, perquè Jordskott és …

'Jordskott': la veritat és allà dins

jordskott-henrik-bjorn-david-lynch-gaia-twin-peaks-critiques-cinema-pel·licules-pelis-films-series-els-bastards-criticaAbans que tot us informo que a partir de la meitat del post podria aparèixer algun spoiler, dependrà de com de fina tingueu la pell. No patiu que ja us avisaré.

Jordskott és una sèrie sueca creada per Henrik Björn, que hi debuta i que s’haurà de seguir de ben a prop, perquè Jordskott és una de les sorpreses de l’any. Al límit de la perfecció, comença amb una escena magnífica, que segurament es podria ensenyar en els cursos de guió cinematogràfic, en que veiem com la situació presentada va canviant ràpidament gràcies a una curta conversa. Aquesta primera escena, que no dura més d’un parell de minuts, és el que s’anirà repetint durant els deu capítols, sorpreses i girs de guió fins a descobrir tots els misteris.

jordskott-henrik-bjorn-david-lynch-gaia-twin-peaks-critiques-cinema-pel·licules-pelis-films-series-els-bastards-criticaLa sèrie es podria qualificar de gènere policíac, i explica la història d’una desaparició en un poble petit de muntanya, amb una indústria potent de serralleria que explota l’ampli bosc de la zona. Allà hi arriba una policia que treballa de mediadora en casos de segrest, i que torna al poble per l’enterrament del seu pare, el propietari de la serralleria. A més d’ajudar a resoldre el cas (casos) de desaparicions haurà d’afrontar els seus propis fantasmes del passat.

Molts de vosaltres haureu pensat, llegint la sinopsi, que era una còpia de Twin Peaks, arriba un punt que tot s’assembla a l’obra mestra de David Lynch, perquè hi ha una desaparició, hi ha una serralleria i en el bosc hi passen coses màgiques (això no ho havia dit, però és cert). Tot i aquestes coincidències, ben aviat es comprova que Jordskott té una essència pròpia. Igual que a Twin Peaks la misticitat també és la part més important.

jordskott-henrik-bjorn-david-lynch-gaia-twin-peaks-critiques-cinema-pel·licules-pelis-films-series-els-bastards-criticaSpoilers

La mitologia grega ens parla de Gaia, la mare terra, creadora de tot plegat, per tant, dels humans i d’altres habitants d’aquest planeta, la Terra, de què els homes ens hem pensat que som propietaris. La mirada humana, a vegades, només es centra en el que veu i entén, en allò que no va més enllà de la racionalitat. Aquesta actitud ens ha portat problemes històrics, que encara no hem resolt, i d’altres que vindran. Silverhöjd té la sort de ser un poble on conviuen des de fa segles diverses espècies, creades per Gaia, que mantenen l’ecosistema en perfecte harmonia. Cada una de les criatures tenen una funció perquè l’equilibri beneficia tots els habitants. Quan l’ambició humana fa presència en el bosc, comença una explotació forestal que posa en perill aquest equilibri, a les criatures només els queda una opció, lluitar en una guerra que no poden guanyar, o sí.

jordskott-henrik-bjorn-david-lynch-gaia-twin-peaks-critiques-cinema-pel·licules-pelis-films-series-els-bastards-criticaA Jordskott presenciarem la guerra per la supervivència, la venjança dels individus i la rebel·lia d’un habitant en perill que només té una solució per continuar sobrevivint: arribar a pactes de no-agressió. Després de la quasi aniquilació de les criatures del bosc, l’únic supervivent actua com el flautista d’Hamelin i segresta als nens del poble per fer xantatge als humans. La lluita no està gens igualada. Per part dels humans, un caçador experimentat, Storm, anirà aniquilant les poques criatures que se sentien segures fent-se passar per humans. Aquesta lluita entre espècies està brillantment explicada, interpretada i realitzada, i per això, Jordskott mereix ser vista amb atenció, perquè a més de resoldre misteris ens servirà per estimar una mica més la Gaia, aquesta terra que no és nostra, que és de tots els seus habitant i que, desgraciadament, com a espècie que s’anirà adaptant al millor al medi, ens l’acabarem de carregar.

Abans que tot us informo que a partir de la meitat del post podria aparèixer algun spoiler, dependrà de com de fina tingueu la pell. No patiu que ja us avisaré. Jordskott és una sèrie sueca creada per Henrik Björn, que hi debuta i que s’haurà de seguir de ben a prop, perquè Jordskott és …

2 comentaris to 'Jordskott': la veritat és allà dins

  1. Kris ha dit:

    Una bona història, molt ben explicada. Te bons personatges, una mitologia potent i una dosificació de l´informació que enganxa molt. També us recomano una altra sèrie sueca molt bona :Real Humans(Äkta Människor)

  2. […] Un toc màgic i un argument que hem vist anteriorment en títols tan interessants com Fortitude o Jordskott, per exemple, però que a mi m’ha fet pensar en Midnight Sun, que potser va passar més […]