MENU

28 octubre, 2015 Comentaris tancats a El retorn dels herois del Telemark Visualitzacions: 1215 Sèries Jordi Camps

La Segona Guerra Mundial va donar peu a nombroses gestes bèl·liques. Una de les més celebrades és la que va tenir lloc a Vermok, a la regió noruega de Telemark. Va ser aquí on els aliats van dur a terme una sèrie d’operacions militars per tal de destruir el complexe industrial de Nors Hydro, l’única …

El retorn dels herois del Telemark

germans4

La Segona Guerra Mundial va donar peu a nombroses gestes bèl·liques. Una de les més celebrades és la que va tenir lloc a Vermok, a la regió noruega de Telemark. Va ser aquí on els aliats van dur a terme una sèrie d’operacions militars per tal de destruir el complexe industrial de Nors Hydro, l’única planta que produia un subministrament regular d’aigua pesada, element clau en la cursa dels alemanys per produir energia atòmica. Al final va ser gràcies  a un escamot de comandos noruecs que va impedir la fabricació d’armes de destrucció massiva que, no cal dir-ho, hauria canviat la història.

MPW-1905La majoria recordaran la gesta protagonitzada per aquest grapat d’herois gràcies al film bèl·lic Els herois de Telemark (Michael Mann, 1965), protagonitzat per Kirk Douglas i Richard Harris. Tanmateix, la pel·lícula no evita la maleïda tendència de Hollywood de fer-se seus (és a dir americanes) els esdeveniments reals, per molt bo que sigui el resultat cinematogràfic, com és el cas. De fet, no ha estat fins ara que aquesta esmentada operació abraci una major dosi de realisme amb Kampen om tungtvannet (La guerra d’aigua pesada), una ambiciosa producció del canal noruec NRK, que ha aconseguit captivar les audiències escandinaves. Els sis episodis de què consta la minisèrie estan dirigits per Per-Olaf Sorensen (Halvbroren) i aplega un grapat d’estrelles televisives d’aquelles latituds, d’on estan sorgint últimament sèries de culte que traspassen fronteres, com ara Borgen i Forbrydelsen.

germans2Amb la voluntat de proporcionar una visió més panoràmica i concisa dels esdeveniments, Kampen om tungtvannet fragmenta l’argument en diverses línies narratives i seqüències que convergeixen paral·lelament al llarg de tot el relat, al més pur estil D.W. Griffith. Hi ha quatre grans localitzacions: la base aliada situada a Escòcia des de la qual es dirigieixen les operacions i on Leif Hans Tronstad entrena les seves tropes; a Alemanya, on seguim la recerca tenaç de l’ambigu científic Werner Heinsberg (res a veure amb el protagonista de Breaking bad), jueu encarregat per dur a terme el pla nazi de desenvolupar una bomba atòmica; a Vermok, on els homes de negocis noruecs són pressionats a produir més aigua pesada per tal de satisfer la demanda dels nazis; i el desert blanc, on els soldats preparen en secret l’operació de sabotatge de la planta de producció i on tenen lloc les seqüències més emocionants.

germans1La guerra de l’aigua pesada és una bona sèrie, potser no al nivell de les referencials Band of brothers (Germans de sang) i l’alemanya Unsere mütter, unsere väter (Generation war), però sí si acosta. Sense comptar amb el mateix pressupost de partida de la sèrie de l’estimat Spielberg, sap com jugar les seves cartes apostant per un genuí classicisme televisiu. I és així com sorgeix una sèrie que esdevé més drama que no pas bèl·lica, seguint la tradició establerta per les sèries de televisió britàniques. Un dels encerts de la sèrie és l’ús diversificat de les llengües europees, des del noruec a l’anglès, passant per l’alemany o el que calgui segons sigui el personatge que intervé a l’acció. Res a veure amb la vergonyant opció empreada pels germans Wachowski a Sense 8, on tot l’univers mundial parla en anglès, per patxanguero que sigui i encara que siguis més coreà que  Kim Jong-un.

germans3També, resol molt bé les escenes d’acció, oferint bones dosis de suspens i tensió (sobretot a destacar les persecucions a la neu) i els actors estan a l’altura a l’hora d’interpretar personatges que no estan tallats pel mateix patró. En definitiva, Kampen om tungtvannet s’ha guanyat un lloc entre les millors produccions de la televisió nòrdica i del gènere bèl·lic.

 

La Segona Guerra Mundial va donar peu a nombroses gestes bèl·liques. Una de les més celebrades és la que va tenir lloc a Vermok, a la regió noruega de Telemark. Va ser aquí on els aliats van dur a terme una sèrie d’operacions militars per tal de destruir el complexe industrial de Nors Hydro, l’única …

Comments are closed.