MENU

30 octubre, 2015 Comentaris (1) Visualitzacions: 2145 Cinema Vador Garcia Arbós

Títol


Director


Actors

Scott Cooper oficia d’una manera molt espessa la seva missa negra. Per començar parteix d’un guió escrit massa esquemàticament, a saltets entre les anècdotes o fets delictius a mode de titular de premsa, que van servir per incriminar aquest delinqüent.

‘Black mass’, un altre cas real

Black mass, de Scott Cooper, és una pel·lícula tan interessant com irregular i mal resolta, en què destaquen la interpretació de Joel Edgerton, en el paper de John Connolly, un agent corrupte de l’FBI, i de Johnny Depp, en el del mafiós James Whitey Bulger

Hem tingut una temporada llarga de biopics de grans mafiosos en tots els formats: llargmetratges, sèries i documentals. Boardwalk empire (2010 – 2014) parla de la gènesi de la màfia i del seu desenvolupament. O Narcos (2015 -), que tracta de Pablo Escobar, el delinqüent més bestial de tots els temps. O Gomorra (2014 -), de la Camorra. O Calabria, mafia del sur (2014), de la ‘Ndrangheta. Funcionen millor les sèries, francament.

S’ha estrenat la història fascinant de James Whitey Bulger, un personatge llampat, maniàtic i violent que, a banda d’actuar com una mena de Robin Hood al seu barri, es va aprofitar de l’FBI per fer créixer la seva organització. Bé, es va aprofitar de l’agent John Connolly, ambiciós, corrupte, amic de la infantesa dels Bulger i admirador de James Whitey. Diria que la pel·lícula tracta de la relació entre l’agent John Connolly, interpretat per un creïble Joel Edgerton, i el mafiós James Whitey Bulger, interpetat per Johnny Depp, en mode Johnny Depp moderat. Per entendre’ns: s’hi assembla, però d’una manera massa paròdica, interpretant el personatge d’una manera sobreactuada i sobremaquillada, amb més ganes de reconciliació amb la crítica i d’agradar el públic adult.

Connolly usa Whitey Bulger per desmuntar la màfia italiana de Boston. Desvesteix un sant i en vesteix un altre.

Scott Cooper oficia d’una manera molt espessa la seva missa negra. Per començar parteix d’un guió escrit massa esquemàticament, a saltets entre les anècdotes o fets delictius a mode de titular de premsa, que van servir per incriminar aquest delinqüent.

Scott Cooper també desaprofita el repartiment. No calia fitxar Dakota Johnson, Juno Temple, Benedict Cumberbatch o Kevin Bacon per donar-los un papers tan secundaris. No calia posar-los a la pell de personatges claus en la història real, per obviar-los. Amb Johnny Depp i Joel Edgerton passava i de sobres.

black-mass-johnny-depp-joel-edgerton-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastards-sitges-2015Desaprofita, especialment, Benedict Cumberbatch, que interpreta Billy Bulger, el germà del mafiós i no pas un germà discret i anònim. William Michael Billy Bulger va ser un destacat polític demòcrata i advocat, que va arribar a presidir el Senat de Massachusetts i va ser rector de la Universitat de Massachusetts. Quan el seu germà era un dels deu criminals més buscats per l’FBI, Billy Bulger hi va tenir contacte. Ventila aquesta relació amb un parell de pinzellades.

En canvi, juga bé la relació de la banda amb el seu cap James Whitey Bulger. El film s’inspira en l’obra Black mass: the true story of an unholy alliance between the FBI and the Irish mob, dels periodistes Dick Lehr i Gerard O’Neill. Les confessions dels membres a mode de documental la fan interessant, construint el relat periodístic de què hem parlar més amunt.

Precisament per això, la pel·lícula és entretinguda i no avorreix. I potser deu ser que només tens ganes de sortir i llegir la veritable història d’aquest personatge violent, maniàtic i traïdor. Qui sap si, en comptes d’un film, el resultat hauria estat més reeixit en forma de sèrie. O qui sap si el resultat hauria estat millor amb un director com l’Scorsese, amb un dels nostres.

Scott Cooper oficia d’una manera molt espessa la seva missa negra. Per començar parteix d’un guió escrit massa esquemàticament, a saltets entre les anècdotes o fets delictius a mode de titular de premsa, que van servir per incriminar aquest delinqüent.

Títol


Director


Actors

Un comentari a ‘Black mass’, un altre cas real

  1. […] estrella bastarda després de The Gift (2015) i amb papers tan ben reeixits com els que feia a Black Mass (2015), Loving (2016) i Midnight Especial (2016). Si l’any passat el terror clàssic ens […]