MENU

3 novembre, 2015 Comentaris tancats a ‘Educació siberiana’: això sí que és educar i no la Logse Visualitzacions: 1239 Cinema Jordi Taulats

‘Educació siberiana’: això sí que és educar i no la Logse

Ja fa uns quants anys, no recordo qui, em van recomanar la lectura d’Una educació siberiana, de Nicolai Lilin, i no vaig dubtar a donar-li les gràcies per haver-me recomanat un llibre tan magnífic. Ara Gabriele Salvatores, Oscar al 1991 a la millor pel·lícula de parla no anglesa per Mediterráneo, adapta aquesta novel·la a Educació siberiana, amb el reclam de John Malkovich en un dels papers protagonistes.

Educació siberiana ens porta a Transnístria, una regió entre Moldàvia i Ucraïna, on Stalin va deportar, cap allà als anys trenta, tots els criminals siberians. Això va fer que es generessin guetos, entre ells els dels urques, la màfia siberiana més temuda. I és aquí on comença la història de l’educació de dos joves amics, Kiloma i Gagarin, per part del patriarca de la comunitat, l’avi Kuzya, a qui dóna vida un gran i reservat John Malkovich.

L’assassinat com a una cosa indeleble dels urques, l’honor i la família són els aspectes centrals d’aquesta Educació siberiana, que et porta constantment pel terreny del perill però sense entrar en l’aspecte més salvatge i cruel, que s’intueix però no es declara obertament, cosa que en el llibre és tot al contrari. Valors com ara la lleialtat, la humilitat, la generositat o la prohibició del consum de drogues, la violació i el menyspreu als dèbils també formen part d’aquesta educació.

Amb aquestes doctrines ens trobem una pel·lícula d’una qualitat molt alta, amb un guió força ben adaptat i una fotografia excel·lent, que ens explica la història dels dos adolescents que marquen camins diferents amb un punt d’origen en comú: les ensenyances de l’avi Kuzya, que és qui marca el ritme i el destí dels protagonistes. A partir d’aquí l’enfrontament entre els dos amics és inevitable i el desenllaç sec, simple, sense necessitat de res més.

Educació siberiana és una història sobre la vida siberiana, una història interessant sobre una manera de viure. Això sí, si el que voleu és veure el costat més cruel dels urques no dubteu ni un segon a anar corrents a la vostra llibreria i comprar un exemplar del llibre de Nicolai Lilin. Segur que no us defraudarà.

Comments are closed.