MENU

26 novembre, 2015 Comentaris tancats a 'Cartel land' Visualitzacions: 1160 Cinema Víctor Gonzàlez

S’ha de ser valent, molt valent. I perdoneu aquesta introducció però el director de Cartel land (Matthew Heineman) no només es mereix haver guanyat el premi al millor documental del 2015 al festival de Sundance sinó que se li hauria de fer una estàtua ja que ha tingut els sants collons d’entrar a les zones …

'Cartel land'

cartel-lnad-matthew-heineman-kathryn-ann-bigelow-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastards-criticaS’ha de ser valent, molt valent. I perdoneu aquesta introducció però el director de Cartel land (Matthew Heineman) no només es mereix haver guanyat el premi al millor documental del 2015 al festival de Sundance sinó que se li hauria de fer una estàtua ja que ha tingut els sants collons d’entrar a les zones més perilloses del cada vegada més caòtic país de Mèxic, comparant la situació amb el que passa a la frontera del costat nord-americà a Arizona, amb un resultat que espanta.

La producció és de Kathryn Ann Bigelow, o sigui que no us espereu filtres de cap mena. La duresa de les imatges se senten dins la pell amb la guerra del càrtel de Michoacán, el de Sinaola o les narcomilícies dels Zetas, els que varen inventar i expandir el terror de tallar els caps dels seus enemics i gravar-ho amb càmeres digitals i mòbils, i que ara s’ha traspassat a l’extremisme musulmà d’Estat Islàmic amb sadisme i bogeria repugnants. Sense comentaris.

cartel-lnad-matthew-heineman-kathryn-ann-bigelow-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastards-criticaI és que el director ha entrat a sac al món del grup d’autodefensas de Michoacán, estudiant la figura de José Manuel Mireles, un metge que un dia va decidir agafar les armes i fer neteja dels traficants de drogues àvids de sang, dòlars i violència contra aquells que, sense qüestionar-so, assassinen i torturen famílies senceres simplement pel fet que pertanyin a un empleador que s’hagi negat a pagar la mordida mensual que li tocava.

Pel costat d’Arizona veiem els vigilantes, petits grups militaritzats d’extrema dreta que pul·lulen pel desert interceptant immigrants il·legals i mules que transporten carregaments de droga. Patrullen lliurement sense que la policia de frontera els intercepti. Van armats.

cartel-lnad-matthew-heineman-kathryn-ann-bigelow-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastards-criticaMés al sud la guerra de càrtels a Mèxic ja s’ha cobrat 100.000 morts. Hi ha 20.000 desapareguts, enterrats als deserts de Chihuahua, Sonora o Tamaulipas. El director arriba a filmar només amb la llum d’una llanterna un laboratori de metamfetamina en una zona indeterminada, roda pallisses a venedors de drogues i es veu involucrat en tirotejos entre bandes i policia. Presenta la gent del carrer, els que ho pateixen de veritat, deixant de banda les entrevistes i talls amb experts, detall que li han criticat uns quants documentalistes tradicionals, que no veuen més enllà de les seves ulleres de pasta comprades els anys seixanta i plenes de teranyines.

Apunteu-vos Cartel land a les vostres agendes bastardes. Un documental de primera.

S’ha de ser valent, molt valent. I perdoneu aquesta introducció però el director de Cartel land (Matthew Heineman) no només es mereix haver guanyat el premi al millor documental del 2015 al festival de Sundance sinó que se li hauria de fer una estàtua ja que ha tingut els sants collons d’entrar a les zones …

Comments are closed.