MENU

1 febrer, 2016 Comentaris tancats a Rocky vs. Han Solo Visualitzacions: 1001 Cinema Jep Soler

La diferència entre remake, reboot, homenatge, influència i còpia ha arribat un punt en què, desgraciadament, depèn de la subjectivitat a l’hora de definir-los. El darrer episodi de la saga Star wars ho ha demostrat i les opinions d’aquest blog us poden servir d’exemple. Avui us parlaré dels suposats homenatges més recents de l’univers bastard …

Rocky vs. Han Solo

creed-star-wars-rocky-han-solo-cinema-pel·licules-cines-pelis-films-series-els-bastards-criticaLa diferència entre remake, reboot, homenatge, influència i còpia ha arribat un punt en què, desgraciadament, depèn de la subjectivitat a l’hora de definir-los. El darrer episodi de la saga Star wars ho ha demostrat i les opinions d’aquest blog us poden servir d’exemple. Avui us parlaré dels suposats homenatges més recents de l’univers bastard i entendreu per què he escrit “suposats”, ja que un d’ells és una farsa.

La definició d’homenatge segons l’Institut d’Estudis Catalans és:

Cerimònia solemne amb què un home reconeix que és el vassall d’un senyor i li promet fidelitat. També n’hi apareix una altra que diu: Acte de submissió, de respecte, de veneració, envers una persona.

creed-star-wars-rocky-han-solo-cinema-pel·licules-cines-pelis-films-series-els-bastards-criticaPartint d’aquesta definició queda clar que Rocky ha rebut un homenatge a Creed i que Han Solo no l’ha tingut a Star wars VII. Totes dues cerimònies solemnes en format cinematogràfic servien perquè els directors (Ryan Coogler i J.J. Abrams, respectivament) reconeguessin que es deuen a la figura mítica dels dos personatges i que serien fidels als orígens, a la personalitat i a les qualitats de cadascun d’ells.  A més, els tractarien amb respecte i veneració. El malaurat Han Solo apareix com una caricatura que, a més de mostrar-lo com un perdedor cansat i sense futur, té un final indigne per la categoria del personatge, a l’escena més patètica de la saga encetada per George Lucas.

creed-star-wars-rocky-han-solo-cinema-pel·licules-cines-pelis-films-series-els-bastards-criticaCreed no deixa en cap moment de fer picades d’ullet a la saga original de Rocky, amb petits detalls que no influeixen en la història actual i ens mostra el personatge interpretat per Silvester Stallone amb tendresa, de la manera com tots volíem veure’l. Ell regenta un petit restaurant, visita habitualment la tomba de la seva esposa i dels seus amics, no té contacte amb el seu fill i rep el respecte de tota la ciutat de Philadelphia. Tothom estima Rocky, Ryan Coogler encara més i, com a bon fan, decideix fer una film a la mida del mite, tant el fictici com el real, ja que el paper està fet perquè Sly s’acosti a l’Oscar com a millor actor en un rol secundari. Un premi que ja va acaronar el 1976 quan va obtenir dues nominacions, com a actor principal i guionista de la primera Rocky. Tots aquells elements que considereu indispensables per fer un homenatge a Rocky apareixen en el film. No podem dir el mateix en el cas de Han Solo.

La diferència entre remake, reboot, homenatge, influència i còpia ha arribat un punt en què, desgraciadament, depèn de la subjectivitat a l’hora de definir-los. El darrer episodi de la saga Star wars ho ha demostrat i les opinions d’aquest blog us poden servir d’exemple. Avui us parlaré dels suposats homenatges més recents de l’univers bastard …

Comments are closed.